StoryEditorOCM
Crna kronikabiznis bez pokrića

Optuženi sin i punac HDZ-ovog ministra, varali u trgovanju dionicama: Ostali su dužni 840 tisuća kuna

Piše Šibenski.hr
24. veljače 2023. - 07:06

Rikard Fuchs (41), sin HDZ-ovog ministra obrazovanja Radovana Fuchsa, optužen je za prevaru u gospodarskom poslovanju, piše Večernji list. Uz ministrovog sina, optužen je i kirurg Gordan Nola (66), Fuchsov punac.

Njih se tereti da su od 8. kolovoza 2008. do 30. rujna 2011. tražili od Ede Baričevića da im proda dionice TOZ Penkale u vrijednosti od 840.000 kuna. Fuchs, ekonomist po struci, bio je šef poslova Oportunitas ulaganja, a dionice TOZ Penkale trebale su biti prodane društvu u kojem je radio.

Večernji list piše kako tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, premda takve namjere nije imao. Navode da su on i Nola bili svjesni da tvrtka u kojoj Fuchs radi nema taj novac.

U optužnici stoji da je Nola zaključio ugovor o kupoprodaji i prijenosu dionica s Baričevićem. Bila je riječ o prodaji 2000 dionica koje su trebali platiti Baričeviću u roku od 30 dana.

Tužiteljstvo kaže da dionice nisu isplaćene Baričeviću u tom roku, premda iz bankovnih podataka ispada da je Oportunitas u tom trenutku imao novca na računu jer je primio pozajmicu od tvrtke Industrogradnja u iznosu od 15.1 milijuna kuna.

Nakon roka plaćanja od 30 dana Baričević je prisilno uspio naplatiti oko 77.338 kuna. Za ostatak duga Nola se tereti da je 30. rujna 2011. izdao bjanko zadužnicu od milijun kuna koja je glasila na tvrtku Prva ulaganja. Riječ je o tvrtki koja je bila sljednik Oportunitas ulaganja. Tužiteljstvo kaže da je to učinio iako je znao da se ta zadužnica ne može naplatiti. 

Tužiteljstvo tvrdi da je Fuchs lagao Baričeviću da će mu dionice biti plaćene u roku od 30 dana nakon sklapanja ugovora, iako takve namjere nije imao, jer su i on i Nola bili svjesni da Oportunitas ulaganja nema taj novac, piše Večernji list.

20. travanj 2024 17:36