StoryEditorOCM
Crna kronikaTonći Kandido je čist pred zakonom

Odbačena kaznena prijava protiv bivšeg TLM-ova menadžera, njegov odvjetnik Krešimir Škarica optužio istražna tijela za šikaniranje branjenika, a načelnika PU za samoreklamiranje

3. veljače 2017. - 11:51

Nakon uvida u dokumentaciju i saslušanja niza svjedoka, Općinsko državno odvjetništvo (ODO) u Šibeniku odbacilo je kaznenu prijavu Policijske uprave šibensko-kninske protiv Tonćija Kandida, bivšeg člana Uprave TLM "Aluminijum" d.d. Šibenik zbog kaznenog djela pronevjere. Za razliku od policije, naime, ODO smatra da se Kandido nije ogriješio o zakon, niti da je tvrtki, zadržavši službeno vozilo, bankovnu karticu i mobitel, pričinio štetu od 300 tisuća kuna.



Nije sporno, stoji u obrazloženju Rješenja ODO u Šibeniku koje je doneseno 24. studenoga prošle godine, da je Kandido, nakon što je početkom srpnja 2015. godine razriješen dužnosti člana Uprave TLM "Aluminiuma" u svom posjedu zadržao mobitel, službenu bankovnu karticu i Volvo. Istražnjim radnjama je, međutim, utvrđeno da pri tome nije postupao u namjeri da ih prisvoji što je, pojašnjava se u pismenu, bitno obilježje kaznenog djela pronevjere.

Kandido je, unajkraće, zadržao vozilo jer mu je po važećem menadžerskom ugovoru, u slučaju otkaza ili raskida ugovora zajamčeno njegovo zadržavanje. Dapače, TLM "Aluminium" d.d.  bio je u obvezi otkupiti Volvo od leasing tvrtke, odnosno platiti sve preostale rate. Mobilni uređaj iPhone bio je njegovo vlasništvo, a bankovnom karticom, zaključilo je ODO, Kandido se nije služio, niti ju je zadržao u namjeri prisvojanja novca s računa tvrtke jer ju je tvrtka blokirala.



Policijska uprava šibensko-kninska, podsjetimo, upustila se u kazneni progon bivšeg člana Uprave nakon kaznene prijave koju je protiv Kandida 8. srpnja i 13. srpnja 2015. godine podnio Stipe Grubišić, rukovoditelj pravne službe TLM "Aluminiuma" d.d. Šibenik sumnjičeći ga za pronevjeru.



Inače, vijest o odbacivanju kaznene prijave protiv svog branjenika, javnosti je priopćio Krešimir Škarica, Kandidov odvjetnik, optuživši pri tom i PU šibensko-kninsku i njezina načelnika Ivicu Kostanića za neprimjerene postupke.



Uz napomenu da je Državno odvjetništvo donijelo meritornu odluku, Škarica još važnijim smatra detalj da" po prispjeću iste, tvrtka TLM Aluminium d.d. nije temeljem čl.55.st.2. ZKP-a preuzela kazneni progon protiv osumnjičenika u zakonskom predviđenom roku."
- To znači da je kaznena prijava podnesena iz šikanoznih, klevetničkih i tendencioznih motiva, čime su se nadležna istražna tijela pokušala instrumentalizirati na štetu mog branjenika, a u cilju zaštite grupe malverzanata koji su netragom nestali iz svih poslovnih aktivnosti, a koji su prezentirani kao spasitelji radnika i proizvodnog pogona TLM-a. Posebno naglašavam da je nedavno načelnik PU Šibensko-kninske bombastično najavio putem media veliki obračun sa gospodarskim kriminalitetom u Šibensko-kninskoj županiji, velika hapšenja pod svjetlima reflektora i obračun sa svim potencijalnim počiniteljima imovinskih delikata na štetu grada i države, a koji način se smatra apsolutno neprimjerenim, protupravnim i protuzakonitim i isključivo (samo) reklamne svrhe dotičnih policijskih službenika jer je notorno poznato i regulirano zakonom da se policijski i državnoovdjetnički izvidi obavljaju u tajnosti, te se ovakvim postupanjem narušava načelo ravnopravnosti stranaka u postupka i jednakosti oružja potencijalnih okrivljenika na sustav represije - zaključio je Škarica.
 


Kosor: Policija postupa po zakonskim ovlastima

- Nemamo ovlasti, niti komentiramo pojedinačna postupanja i predmete. Dužnost je policije postupati po zakonskim ovlastima i raditi ono na što nas Zakon obvezuje, za to nas građani plaćaju,  a na drugim je državnim institucijama da se posvete postupanjima u okviru svog djelokruga-kazala je Marica Kosor, glasnogovornica Policijske uprave šibensko-kninske kao odgovor na "predmet Kandido" i  istup odvjetnika Škarice. 

03. svibanj 2024 07:37