StoryEditorOCM
Crna kronika"Vilo moja"

Od Cocine konobe ostalo samo zgarište: ‘Najžalije mi je šta su planile uspomene na pokojnog Vinka...‘

Piše PSD.
7. lipnja 2020. - 10:25

Konoba "Vilo moja" u vlasništvu Duje Coce, brata pokojnog i neprežaljenog dalmatinskog tenora Vinka Coce u noći s petka na subotu izgorjela je do temelja, a mještani Čiova kao i građani Trogira svjedoče da su se vatrogasne sirene čule dugo u tu kobnu noć.

Od konobe preuređene za sezonu (trebala je vrata otvoriti službeno 15. lipnja) ostalo je tek zgarište. Na njemu smo jutro nakon vatrene stihije zatekli potresenog Duju, koji je suze brisao maramicom.

- Šta ću vam reć, ne znan za sebe. Priko sto iljada eura je uloženo u ovo, a izgorilo je sve: kasa, printer, laptop, klime, frižideri kompletna kužina. Izgorili su čak i pjati, čaše, beštek. Ipak, najžalije mi je šta su planile uspomene na pokojnog Vinka: sve stare fotografije iz lipih dana, njegove diplome, zahvalnice i druge uspomene; bilo ih je priko trideset unutra. Izgorila je i povelja Predsjednice Republike Hrvatske uručena klapi Trogir povodom 55. obljetnice postojanja - kroz jecaje će sedamdesetogodšnji Duje Coce, inače i sam dugogodišnji drugi tenor u klapi koja je iznjedrila i slavnijeg mu brata Vinka.

Coci rodbina i prijatelji tijekom cijelog jutra dolaze izraziti potporu. On sam, veli, proteklu noć nije oka sklopio; požar ga je izbio iz fotelje u kojoj je nakon odgledane utakmice Hajduk-Inter zadrijemao.

POŽAR PODMETNUT?

- Bija san do devet navečer u konobi, a onda se spustija doma pogledat utakmicu, pa san i zakunja. Nećak Ivica me nazva oko jedanaest uri i reka: gori ti ranč! Vatrogasci su već gasili požar, a meni je pozlilo, onesvijestija san se, vozili su me u Split. Ciloga me izbolo (pokazuje ruke, nap.a.). Do negdi četri ujutro sa bija na Hitnoj, a onda od ujutro ovde. Nisan uspija spasit ništa, evo vidite da je preživija samo kameni reljef sa portreton Vinka Coce kojega je prije par godina napravija umjetnik Ante Šoda. Ne znan šta ću, sad san potresen. Iman šećer, tlak, moran se smirit, ali neće ovako završit. Iman svoje ljude, sve san bija sredija za sezonu, 32 stola unutra, lipo propisno razdvojena, i vanka koliko je moglo stat zbog distance, sve novo i lakirano; zato je tako i planilo. Ali znate šta? Opet ću ja sve sredit, bt će još lipše i bolje. Radit ću ja opet, samo najprije moran doć sebi od ovoga šoka - najavio je 70-godišnji Coce, istaknuvši da je najvažnije da nitko nije stradao. Utjeha mu je i što je objekt osiguran, no uništeno je njegovo životno djelo u koje je, kaže, uložio puno ljubavi.

Kao uzrok požara otklanja kvar na električnim instalacijama, a tijekom našeg boravka na ranču policijska ekipa za očevid odrađivala je svoj dio posla. Inspektorica, krim-tehničar i službeni policijski fotograf nisu smjeli dati izjave, no među nazočnima se šuškalo da je uzrok vatrene stihije "ljudska radnja"; tome u prilog svjedočile su stepenice prislonjene na vanjski, stražnji zid konobe.

Dežurni voditelj smjene u Javnoj vatrogasnoj postrojbi Trogir, Mario Katalinić, također je bio pozvan dati izjavu policiji.

- Imali smo dojavu o požaru u 23.07 u petak. Ovo je svakako jedan od većih požara u zadnje vrijeme - kazao je trogirski vatrogasac.

Začudo, požar koji je opustošio neformalni muzej Vinka Coce poštedio je vegetaciju tik do ulaza, kao i drveni (!) natpis "konoba" na ulaznim vratima, te hrvatski barjak!

Onaj hajdučki, bijeli pored bačve ispred konobe, međutim, "poginuo" je; od vatre ili ljudske ruke, tko će ga znati...

25. travanj 2024 05:34