StoryEditorOCM
Crna kronikamasovna privođenja

Objavljeni detalji velike akcije USKOK-a: uhićene 42 osobe, utajama poreza ili carine oštetili državu za najmanje 50 milijuna kuna

Piše Vladimir Urukalo/SD
28. listopada 2021. - 17:53

Dan nakon masovnih uhićenja na području Zagreba, Splita i Dubrovnika, USKOK je objavio priopćenje u kojem navode da je na temelju kaznenih prijava PNUSKOK-a i Samostalnog sektora za financijske istrage Porezne uprave doneseno rješenje o provođenju istrage protiv 42 hrvatska državljana i pet trgovačkih društava zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zločinačkog udruženja, utaje poreza ili carine te pomaganja u utaji poreza ili carine, sve u sastavu zločinačkog udruženja.

Za njih 23 sucu istrage je predloženo određivanje istražnog zatvora, a sumnja se da je država ovakvim makinacijama ostala bez najmanje 50 milijuna kuna davanja.

Po priopćenju USKOK-a u kojem se ne navode identiteti okrivljenika stoji da su se inkriminirane radnje odvijale od siječnja 2019. do 28. listopada 2021. godine u Zagrebu, Splitu i Sesvetama te da su Mirko V., kao odgovorna osoba jedne od prijavljenih tvrtki i Goran N., čije su dvije tvrtke kao pravne osobe također u prijavi, povezali u zajedničko djelovanje ostale okrivljenike kao odgovorne osobe, stvarne voditelje poslovanja, opunomoćenike po računima drugih trgovačkih društava i osobe koje su pružale knjigovodstvene usluge te jednu sada pokojnu osobu.

- Cilj djelovanja bilo je stjecanje znatne nepripadne materijalne koristi za sebe i druge oštećenjem Državnog proračuna Republike Hrvatske umanjenjem stvarne obveze plaćanja poreza na dodanu vrijednost (PDV) neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza na temelju nevjerodostojnih računa povezanih TD (trgovačka društva) za isporuke robe koje nisu izvršene - navodi USKOK. Ističu dalje da je, u svrhu ispostavljanja nevjerodostojnih računa s iskazanim PDV-om po kojima će njihova TD u postupku oporezivanja neosnovano koristiti pravo na odbitak pretporeza, prva dvojica okrivljenik su preko još jednog okrivljenog i drugih osoba angažirali jedanaest okrivljenih koji su "sukladno njihovim uputama u svojstvu odgovornih osoba i stvarnih voditelja poslovanja TD koje su osnovali ili preuzeli u tu svrhu, izdavali nevjerodostojne račune društvima I. i II. okr., a na kojima je bio iskazan PDV za isporuke robe koje nisu izvršene".

Također su Mirko i Goran, u svrhu neosnovanog umanjenja stvarne obveze PDV-a svojih tvrtki, po USKOK-u, "vršili međusobna fakturiranja, a u istu je svrhu II. okr. vršio međusobna fakturiranja s društvom III. okr., znajući da isporuke robe navedene u tim računima nisu izvršene".

Da tvrtke čije su odgovorne osobe i stvarni voditelji poslovanja također okrivljeni, ne bi bili dovedeni u obvezu plaćanja PDV-a koja proizlazi iz izdanih nevjerodostojnih računa te kako bi omogućili daljnji transfer novca na račune firmi s kojih je novac podizan u gotovini ili transferiran na račune inozemnih TD-a, navodi USKOK, kao podloga privida legalnosti poslovanja u knjigama primljenih računa tih firmi proknjiženi su nevjerodostojni računi s iskazanim iznosom PDV-a primljeni od međusobno povezanih TD-a uključenih u prijevarni lanac.

- Te su račune, protivno Općem poreznom zakonu, u odgovarajućim obrascima podnesenim nadležnim poreznim ispostavama evidentirali okrivljenici ili po njihovom nalogu osobe koje im pružaju knjigovodstvene usluge znajući da računi ne odražavaju stvarno nastale poslovne događaje. Nakon toga su prva tri okrivljenika nalagali plaćanja primljenih nevjerodostojnih računa s obračunatim PDV-om za isporuke koje nisu izvršene, kao i njihovo knjiženje - navodi USKOK.

image
Ante Cizmic/Cropix

Za Mirkove i Goranove firme su dvije prijavljene knjigovotkinje evidentirale nevjerodostojne račune u odgovarajućim obrascima i u prijavama PDV-a i tako neistinito prikazivale da ostvaruju pravo na odbitak PDV-a iako su znale da ne predstavljaju vjerodostojnu ispravu za umanjenje utvrđene obveze plaćanja PDV-a.

Navedena novčana sredstva su nakon uplata okrivljenici podizali u gotovini, iako su svi znali da je riječ o nepripadnoj koristi stečenoj izbjegavanjem plaćanja dužnog iznosa PDV-a. Tim novcem su dalje raspolagali Mirko i Goran te su ga podijelili s ostalim okrivljenicima sukladno planu i njihovim ulogama. Dio novca su njih dvojica preko ostalih okrivljenih koristili u daljnjem poslovanju transferiranjem na račune inozemnih firmi na ime plaćanja osobnih vozila i razne druge robe.

Kada su tijekom 2021. godine, u postupku provođenja poreznog nadzora za 2019. godinu, djelatnice Porezne uprave od Mirka V. tražile na uvid knjigovodstvene isprave i dokumentaciju na temelju kojih je njegova firma koristila pravo na odbitak pretporeza, on je kako bi prikrivo nelegalne radnje, u dogovoru i prema sugestijama jednog od okrivljenih i zajedno s drugima iz lanca, naknadno sačinjavao potrebne nevjerodostojne isprave i popratnu dokumentaciju vezanu za fakturiranje. Jedna od okrivljenih je za tu svrhu sačinjavala ispravke u obrascima podnesenih PDV prijava, koju dokumentaciju je zatim predala djelatnicama Porezne uprave, Područni ured Split, iako su svi znali da se radi o nevjerodostojnoj dokumentaciji.

- Na opisani način okrivljenici su na štetu Državnog proračuna Republike Hrvatske neosnovano umanjili stvarne obveze PDV-a i onemogućili naplatu dužnih davanja po osnovi PDV-a te se nepripadno materijalno okoristili za najmanje 49.948.474,80 kuna - navodi USKOK. Taj su novac Mirko i Goran podijelili s ostalima sukladno planu i njihovim ulogama.

USKOK nadalje sumnja da su neki od okrivljenika, da bi prikrili činjenicu da za gotov novac, bez plaćanja PDV-a i bez vjerodostojne dokumentacije, na domaćem tržištu prodaju materijal za uređenje interijera nabavljen od društava obveznika PDV-a iz Španjolske i Italije te drugih država članica EU, izdavali nevjerodostojne račune, a koja isporuka robe u stvarnosti nije izvršena. Jedan od okrivljenih je izdavao račune društvu iz Austrije, u kojima je neistinito prikazano da je roba prodana i isporučena tom društvu, čime je neosnovanim korištenjem prava na odbitak pretporeza po osnovi primljenih isporuka u tuzemstvu i primjene oslobođenja PDV-a za isporuke dobara unutar EU, državni proračun oštećen za najmanje 1.184.204,50 kuna.

08. svibanj 2024 15:59