StoryEditorOCM
Crna kronikaruka pravde

Novinarka Šibenskog i Slobodne dobila spor protiv sutkinje Vrhovnog suda poznate po kontroverznoj presudi Glavašu

Piše Hina
17. prosinca 2020. - 14:32

Općinski sud u Šibeniku u ponovljenom postupku nepravomoćno je odbacio tužbu sutkinje Vrhovnog suda Senke Klarić-Baranović protiv glavne urednice portala Tris te novinarke Šibenskog lista i Slobodne Dalmacije Davorke Blažević, izvijestili su iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Senka Klarić-Baranović tužila je Davorku Blažević zbog vrijednosnih sudova u komentaru - portretu njezina lika i njezinih presuda objavljenom na Trisu još 2015. tražeći pritom 150.000 kuna odštete za "duševne boli". U prvom postupku sud je Davorki Blažević dosudio odštetu od 75.000 kuna, ali se žalila.

"Tekst zbog kojeg sam tužena pisan je u formi komentara. A tko god nešto zna o novinarstvu, poznato mu je da bez vrijednosnog suda komentar ne treba ni pisati", kazala je tada urednica Trisa.

U Hrvatskoj je, prema posljednjoj anketi Hrvatskog novinarskog društva provedenoj u travnju ove godine, trenutno aktivno najmanje 900 tužbi protiv novinara i medija ''teških'' najmanje 68 milijuna kuna, od čega se 861 odnosi na parnične postupke za naknadu štete zbog povrede časti i ugleda.

''Riječ je o slučajevima koji se mogu okarakterizirati kao SLAPP tužbe, odnosno kao tužbe kojima je cilj cenzurirati, zastrašiti i ušutkati kritičare opterećujući ih sudskim postupcima, ozbiljnom i opasnom mehanizmu koji ugrožava slobodu medija. Posebno su problematične kada se njima opterete mali, neprofitni mediji kao što je Tris'', priopćili su iz HND-a.

25. travanj 2024 13:07