StoryEditorOCM
Crna kronikaUžas na semaforu

Novi detalj tragedije koja je šokirala Zagreb: U nesreći je sudjelovao i automobil; Tko je prošao kroz crveno? Identificirana i druga žrtva nesreće

Piše Marin Dešković/JL
20. lipnja 2021. - 18:31

Zvuk naglog ubrzanja moćnoga Suzukija GSX-R1000, zatim udar. Samo sekundu kasnije novi, još jači udarac. Nakon toga prizori kao iz filmova katastrofe, piše Jutarnji.

Tijelo motociklista 50-ak metara od mjesto sudara, a njegov motocikl još 100 metara dalje, dva beživotna tijela koja leže na asfaltu. Tako su svjedoci opisivali tešku prometnu nesreću koja se u nedjelju ujutro oko 8.48 sati dogodila na Zagrebačkoj aveniji, na samome križanju s Ulicom hrvatskoga sokola.

U nesreći je poginuo 24-godišnji motociklist M. P. i stariji muškarac koji je biciklom prelazio ulicu, a čiji identitet policija još uvijek utvrđuje. Prema neslužbenim informacijama do kojih smo došli, M. P. je motociklom vozio lijevom trakom u smjeru zapada, taman prošavši križanje s Ulicom Hrvatskoga sokola.

Na zapadnome pješačko-biciklističkom prijelazu preko Zagrebačke avenije naletio je velikom brzinom na desni bok biciklista koji se biciklističkim prijelazom vozio preko Zagrebačke avenije u smjeru sjevera. Od siline udara tijelo biciklista odbačeno je u zrak, jer je nađeno desetak metara istočnije od mjesta sudara, dakle tijelo je odbačeno u smjeru suprotnome od kretanja motocikla.

Snažni motocikl zadržao je pravac kretanja, no počeo je vrludati cestom te je skrenuo udesno, udarivši nakon prijeđenih 50-ak metara u zadnji kraj automobila koji je vozio ispred njega u smjeru zapada. Od udara u automobil motociklist pada s motora te njegovo tijelo završi na ugibalištu sa sjeverne strane Zagrebačke avenije oko 50 metara zapadnije od mjesta sudara. Motocikl je vjerojatno proklizao dalje Zagrebačkom avenijom te se zaustavio još 50-ak metara zapadnije na Zagrebačkoj, dakle više od 100 metara od mjesta sudara s biciklom. Obojica sudionika nesreće ostala su na mjestu mrtva.

Policija je nakon utvrđivanja osnove pozicije sudionika nesreće zapravo pokušala rekonstruirati osnovni razlog nesreće, tko je, motociklist ili pak biciklist, prošao kroz crveno. Također, teško je spekulirati i o brzini kojom je motociklist ušao u križanje, no ona je svakako morala biti veća jer je biciklista, po svemu sudeći, odbacilo u zrak.

Međutim, zasad nije poznato je li ubrzanje koje su svjedoci čuli nastupilo nekontrolirano, nakon što je udario biciklista, ili je pak ubrzao prije, što bi značilo da je prošao kroz crveno. Budući da su oba sudionika nesreće poginula, nitko ne može biti kazneno gonjen, no policija i Državno odvjetništvo morat će utvrditi tko je kriv zbog eventualne odštete obitelji žrtve.

U ovakvim slučajevima najčešće se nesreća rekonstruira na temelju izjava svjedoka te ako postoje, na temelju snimki nadzornih kamera.

Objava policije nakon očevida

Danas, 20. lipnja oko 8.40 sati, 24-godišnjak je upravljao motociklom marke Suzuki zagrebačkih registarskih oznaka, a kretao se sjevernim kolnikom Zagrebačke avenije lijevom prometnom trakom za ravno u smjeru zapada. Dolaskom do raskrižja s Ulicom Hrvatskog sokola, ušao je u raskrižje i nastavio vožnju zadržavajući smjer kretanja za vrijeme dok je na semaforu za njegov smjer kretanja bilo upaljeno neutvrđeno prometno svjetlo.

Tom prilikom, prednjim dijelom motocikla naletio je na desnu stranu bicikla marke Fuji kojim je upravljao zasad nepoznati vozač, a kretao se biciklističkom stazom prelazeći sjeverni kolnik Zagrebačke avenije preko pješačkog prijelaza s istočne strane raskrižja u smjeru sjevera za vrijeme dok je na semaforskom uređaju za njegov smjer kretanja bilo upaljeno neutvrđeno prometno svjetlo.

Od tog naleta motocikl se nastavio nekontrolirano kretati sjevernim kolnikom Zagrebačke avenije u smjeru zapada, nakon čega je u padu na desnu bočnu stranu prednjim dijelom naletio na stražnji dio osobnog automobila zagrebačkih registarskih oznaka, kojim je upravljao 29-godišnjak, a kretao se sjevernim kolnikom Zagrebačke avenije desnom prometnom trakom za ravno ispred navedenog,  u istom smjeru.

U prometnoj nesreći na mjestu događaja smrtno su stradali vozač motocikla i zasada nepoznata muška osoba, a tijela su prevezena u Zavod za sudsku medicinu i kriminalistiku u Zagrebu.

Očevid prometne nesreće obavila je zamjenica Općinskog državnog odvjetnika u zagrebu uz asistenciju Ekipe za očevide II. postaje prometne policije Policijske uprave zagrebačke.

Za vrijeme obavljanja očevida promet od Zagrebačke avenije od raskrižja Ulica Hrgovići i Dragutina Golika do raskrižja s Rudeškom cestom bio je obustavljen u potpunosti te se preusmjeravao okolnim ulicama od 09.40 do 11.30 sati.

Identificirana druga žrtva

Policija je uspjela identificirati drugu žrtvu teške prometne nesreće koja se jutros dogodila na Zagrebačkoj aveniji. Radi se o 68-godišnjem odvjetniku koji živi u Zagrebu.

Nesretni muškarac jutros je planirao voziti bicikl do Jarunskog jezera, a kako se nekoliko sati poslije nije javljao na pozive svoje obitelji, to je kod njih pobudilo sumnju da bi upravo on mogao biti nepoznata osoba koja je poginula u sudaru s motociklistom.

Nažalost, njihove sumnje su se pokazale točnima. Obitelj se obratila policiji i vrlo brzo 68-godišnji muškarac je identificiran.

19. travanj 2024 07:17