StoryEditorOCM
Crna kronikaJedna osoba u bijegu

Nova uhićenja zbog premlaćivanja u Uzdolju: privedeno još 10 osoba s područja Šibenika, Splita i Sinja, kobne su se noći našli na Kmanu...

5. rujna 2019. - 20:11

Dvije policijske uprave, šibensko-kninska i splitsko-dalmatinska proširile su kriminalističko istraživanje nasliništva koji se nedavno dogodio u Uzdolju, pa je u četvrtak u službene prostorije Policijske uprave šibensko-kninske privedeno 10 osoba sa šireg područja Šibenika, Splita i Sinja, koje se dovode u vezu s tada počinjenim kaznenim djelima nasilničkog ponašanja, tjelesnog ozljeđivanja drugih osoba i oštećenja tuđe stvari.

Kako ističe Marica Kosor, glasnogovornica PU, tijekom dosadašnjeg postupanja prikupljeni su dokazi i obavijesti koji privedene osobe mogu dovesti u izravnu vezu s počinjenim kaznenim djelima, a poslije dovršenog kriminalističkog istraživanja o svemu što je u ovom slučaju utvrđeno i poduzeto, javnost će biti podrobno upoznata.

Inače, do sada su u istražnom zatvoru zbog napada koji se dogodio u ugostiteljskom objektu "Petko" u Uzdolju kada su maskirane osobe upale u lokal te ozlijedile više osoba i oštetile inventar zadržana četvorica osumnjičenih napadača i to zbog opasnosti da bi u slučaju da ih se ostavilo na slobodi mogli ponoviti obrazac ponašanja te omesti kazneni postupak. Tako je obrazložilo Državno odvjetništvo koje je i predložilo određivanje istražnog zatvora Županijskom sudu u Šibeniku po istoj osnovi kako je i izvjestila policija.

Četvorica se tereti za nasilničko ponašanje, oštećenje tuđe stvari i pet tjelesnih ozljeda, a sva nedjela Tužiteljstvo opisuje kao zločin iz mržnje.

Smatra da su osumnjičena četvorica 21. kolovoza 2019. oko 22.25 sati, "zajedno i dogovorno te s drugim, za sada neutvrđenim, osobama" došli u ugostiteljski objekt u Uzdolju znajući da se u njemu nalazi veći broj građana srpske nacionalnosti koji prate televizijski prijenos utakmice između klubova iz Srbije i Švicarske. Sve s ciljem da se "s njima obračunaju kao građanima srpske nacionalnosti i navijačima kluba iz Srbije".

U tužiteljstvu osnovano sumnjaju da su napadači maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima u rukama ušli u ugostiteljski objekt u kojem se nalazio vlasnik i osamnaest gostiju među kojima i djeca pa su uz razne uvrijedljive riječi i izraze počeli razbijati inventar i fizički nasrnuli na goste. Materijalna šteta procijenjena je na 25 tisuća kuna, a više osoba zatražilo je liječničku pomoć u kninskoj Općoj bolnici Hrvatski ponos.

Jedna osumnjičena osoba za koju je prvotno utvrđeno da je sudjelovala u napadu u Uzdolju još uvijek je u bijegu.


Prijete im kazne do pet godina

Napad u Uzdolju bio je iz mržnje a osumnjičenima, u slučaju da im se i sudskim putem dokaže krivnja, prijeti od šest mjeseci do pet godina zatvora, piše Jutarnji list.

Kobnog dana okupili su se u Splitu, na predjelu Kman odakle je, 28-godišnji D. P. povezao Opelom dvije osobe prema Uzdolju, a pridružila su im se i druga vozila. Pričekali su uz cestu da padne mrak, nakon čega je jedan od huligana otišao u kafić u izvidnicu. Nakon što je zatekao goste u navijanju, izašao je van, što je bio znak da krenu u obračun s građanima srpske nacionalnosti koji su navijali za Crvenu Zvezdu.

Policija je brzo ušla u trag nekolicini njih na području Splita. Svi su redom poznati policiji zbog kršenja Zakona o sprječavanju nereda na sportskim natjecanjima. Iako je policija to u srijedu demantirala, neslužbeno doznajemo da je jedan od uhićenih ipak sudjelovao i u napadu iz mržnje na sezonske radnike na Braču prije dva mjeseca, kada je teško ozlijeđen supetarski vatrogasac koji je štitio sezonce.

18. travanj 2024 13:09