StoryEditorOCM
Crna kronikatiskani upljuvci

Noćne provokacije u Kninu: postavljeni plakati kojima se veliča četnički vojvoda i izmišljena ‘SAO krajina‘

Piše Branimir Periša
25. travnja 2022. - 14:56
U noći sa subote na nedjelju zasad nepoznati ”plakateri” ostavili su na nekoliko mjesta u Kninu tiskane upljuvkeSnimio čitatelj

U noći sa subote na nedjelju zasad nepoznati "plakateri" ostavili su na nekoliko mjesta u Kninu tiskane upljuvke, prema svemu sudeći naljepnice na kojima se veličaju četnički vojvoda iz 2. svjetskog rata, zločinac Momčilo Đujić i "krajinski kršni momci, Đujićevi potomci" te njihova izmaštana SAO Krajina, separatistički državni projekt na račun Hrvatske slomljen u Domovinskom ratu.
Obavijest o tome zajedno s fotografijama flajera postavljenih kod zgrade Općinskog suda i Doma za starije i nemoćne, redakciji je poslao čitatelj iz Knina, s napomenom da su letci pričvršćeni na stupove javne rasvjete uklonjeni jutros, no ta provokacija nije bila notirana u službenom policijskom biltenu.

Osude sa svih strana

Taj je incident međutim, prijavljen policiji, izvijestio nas je Marijo Čačić, gradonačelnik Knina, dodajući da su gradski komunalni redari zajedno s policijskim službenicima pregledavali zapise nadzornih kamera ne bi li otkrili počinitelje. Nije poznato s kakvim rezultatom, no Marijo Čačić čvrsto je uvjeren da osobe odgovorne za to nisu s kninskog područja.

- Vidio sam snimke tih postera, poslali su nam ih zabrinuti građani i to je po svoj prilici napravio netko izvan Knina i Hrvatske, osoba ili više njih koji su ovdje boravili za pravoslavni Uskrs. Namjera im je zamutiti vodu u inače mirnom kninskom životnom ozračju, veli Čačić naglašavajući da među domicilima na području Knina nema takvih tenzija.

Kninski gradonačelnik ne voli pojam suživot, pa svoj stav dopunjuje s riječima da kninski građani naprosto žive svakodnevni život i surađuju, a ukoliko sličnih provokacija ima, tada u pravilu dolaze izvan Knina i Hrvatske.
U posljednjih pet godina podsjeća, bila su zabilježena dva slučaja koje je obradila policija, a osudili su ih i politički predstavnici Srba u Hrvatskoj na lokalnoj i nacionalnoj razini.

- Bile su to čiste provokacije s ciljem da se uznemiri javnost. Jedna je bila montirana fotografija boce rakije s etiketom na kojoj je Draža Mihailović da bi je naknadno provukli kroz medije s tvrdnjom da se nalazi u ponudi suvenirnice na kninskoj tvrđavi.
Hrvatske sigurnosne službe utvrdile su da je to podvala osoba izvan zemlje, a drugi slučaj zbio se početkom 2021., kada je Miloš Stojković, teolog i humanitarac iz Srbije – kako se predstavlja – nakon srdačnog prijama kod tadašnjeg kninskog gradonačelnika, a danas župana, Marka Jelića, na društvenim mrežama objavio video zapis u kojem veliča Srpsku Krajinu i Srbiju, sa željom da se na tvrđavi opet vijori "njihova zastava".

Ponavljam, u Kninu se živi mirno. Svatko drži do svoje nacionalnosti i vjere ukoliko želi i nitko nikome ništa ne nameće. Realno gledajući, takve provokacije najviše mogu štetiti ovdašnjim Srbima koji nemaju nikakvih razloga da ih sami šire, kaže Čačić i zaključuje s riječima da se, dok je "političkih budala", na slične ekscese nažalost, povremeno uvijek može računati, ne samo u Kninu.

Zabilježeno u biltenu

Slično kninskom gradonačelniku govori i prethodnik mu Marko Jelić, rođeni Kninjanin.

- Činjenica je da su minuli uskrsni blagdani razdoblje kada dosta ljudi koji su iselili iz Knina posjećuje stari kraj. Među njima sigurno ima onih koji gaje nimalo kršćanske, a ni ispravne osjećaje i samim time stvaraju problem svima nama, pogotovo pravoslavnoj, srpskoj zajednici u Hrvatskoj, ocjenjuje Jelić.

U Hrvatskoj, a ni u Šibensko-kninskoj županiji, nema već dugo godina ni jednog ozbiljnog incidenta na toj osnovi i ovaj zadnji slučaj zapravo je sitna provokacija nekoga tko je duboko frustriran, kaže župan. I takvima poručuje da je onda bolje da ne dolaze u Hrvatsku, čije društvo i politika uredno funkcioniraju, naročito u dane kršćanskih blagdana, kada se građani različitih konfesija međusobno druže i posjećuju. Sitnim provokatorima ne treba obraćati nikakvu posebnu pažnju, završio je Jelić.

A Šime Pavić, glasnogovornik PU Šibensko-kninske izjavio je sljedeće potvrđujući riječi kninskog gradonačelnika:
"Policija istražuje slučaj postavljanja plakata neprimjerenog sadržaja u Kninu. O svemu će u posebnom izvješću biti upoznato Općinsko državno odvjetništvo."

Glasnogovornik se nasmijao na opasku našeg informatora iz Knina o tome "da slučaj nije zabilježen u policijskom biltenu".

- Sve na čemu policija radi, bilježi se u bilten, budite sigurni u to!

24. travanj 2024 21:36