StoryEditorOCM
Crna kronikaPolicija upozorava

Nikada ne bacajte opuške kroz prozor automobila, možete biti uhićeni. Objavljen je i broj na koji građani mogu prijaviti počinitelje

Piše šibenski.hr
21. srpnja 2022. - 11:26

U pravo vrijeme, u srcu ljeta i u vrijeme velike suše u Istri, dok veliki požari divljaju jugom Europe, Policijska uprava istarska objavila je apel vozačima i putnicima da je zbog vrućih, suhih i vjetrovitih vremenskih uvjeta dramatično povećan rizik od požara te stoga da nikada ne bacaju opuške kroz prozore vozila. Jedan zapaljeni opušak, kažu iz policije, može uništiti ljudske živote i izazvati značajnu ekonomsku štetu.

image

Ako već pušite u automobilu, pobrinite se da su opušci na sigurnome

Profimedia

- Za ostavljanje, nanošenje ili bacanje otpadaka ili predmete i tvari koje mogu ometati ili ugroziti sigurnost prometa ili onečistiti ili ugroziti promet za fizičke osobe propisana je novčana kazna u iznosu od 1000 kn, a ako čin ispuštanja gorućeg opuška izazove požar, osobe mogu biti uhićene i protiv njih podnijeta kaznena prijava za počinjenje kaznenoga djela dovođenja u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom i sredstvom.

Požari u blizini cesta dodatno opterećuju sposobnost vatrogasnih službi i mogu oštetiti cestovnu infrastrukturu. Dimna izmaglica smanjuje vidljivost, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća, osobito na autocestama i drugim cestama izvan naselja gdje se vozači kreću većim brzinama, apelirali su istarski policajci.

image

Dimna izmaglica smanjuje vidljivost, značajno povećavajući rizik od prometnih nesreća, kažu istarski policajci (ilustracija)

Tom Dubravec/Cropix

"Svi imamo ulogu u sprječavanju požara i očuvanju sigurnosti okoliša i naših cesta. Ako pušite, opuške uvijek odložite na siguran način. Nikada ne bacajte opušak kroz prozor vozila. Ako primijetite da netko baca opušak kroz prozor vozila, pozivamo da događaj prijavite policiji na broj 192", zaključuje se u apelu PU istarske.

Bilo bi idealno kada bi ovaj dopis bio suvišan, to jest kada bi svi znali da opušak nipošte ne smiju bacati kroz prozor. Ali svjedoci smo činjenice da to nije tako, nadajmo se da nakon ovoga nikome neće pasti na pamet bacati oušak izvan vozila.

image

Policija će aktivno pratiti poštivanje mjere (ilustracija)

Niksa Stipanicev/Cropix
06. svibanj 2024 02:11