StoryEditorOCM
Crna kronikaRadna nesreća u DIV-u

Nezapamćena tragedija u Kninu: stradali Dragan (34) bio je iskusan radnik, uskoro je planirao vjenčanje sa svojom djevojkom; Žarko je imao tek 20 godina, pohitao je spasiti kolegu i onda je i njega struja 'spržila'

Piše Ante Talijaš, šibenski.hr, JL
30. travnja 2019. - 14:19

Strašna tragedija potresla je u ponedjeljak građane Knina i okolice. U teškoj radnoj nesreći koja se dogodilo oko 11 sati u Tvornici vijaka DIV Grupe Tomislava Debeljaka smrtno su stradali radnici Dragan Orlović (34) iz mjesta Ljubač nadomak Knina i Žarko Sarić (20) iz Knina.

Do kasno navečer još nisu bili poznati rezultati očevida i utvrđeni uzroci  ove nezapamćene tragedije, kojim je, inače, rukovodio Zvonko Ivić, zamjenik županijske državne odvjetnice u Šibeniku, uz policijske službenike i djelatnike Inspekcije rada. 

-Dana 29. travnja oko 11,08 sati od Hitne medicinske pomoći zaprimljena je dojava da su u tvornici samoborske tvrtke u Kninu teže ozlijeđena dvojica radnika. Njima je tijekom pružanja medicinske pomoći u bolnici u Kninu konstatirana smrt u 11,50 sati. Po nalogu zamjenika županijske odvjetnice tijela stradalih su prevezena zbog obdukcije na Odjel patologije  – kazala nama je Marica Kosor.

Prema neslužbenim informacijama oba radnika poginula od strujnog udara tijekom čišćenja bazena u Pogonu za galvanizaciju, kolokvijalno zvanom 'Galvana' i oba su preminula na mjestu nesreće. Riječ je, doznajemo o metalnom bazenu dugačkom četiri metra i teškom nekoliko tona u kojemu se odlaže tekući cink koji se koristi u procesu galvanizacije. Nakon što je ta tekućina iz bazena potrošena, pristupa se redovitom čišćenju posebnom kiselinom za tu namjenu. Prilikom ovog kobnog čiščenja, 34-godišnjak se okliznuo i pao u bazen te ga je pogodio strujni udar. Njegov mlađi kolega navodno je kazao ostalim prisutnim radnicima – ne moj te ga dirati, ja ću ga spasiti. Međutim, kad ga je primio za ruku i njega je 'spržila' struja.

- A da su oba radnika smrtrno stradala od udara struje, potvrdila nam je dr. Biljana Načevski Bulaja, liječnica Hitne medicinske pomoći u Kninu.

- Oba muškarca nisu pokazivala znakove života kad su dovezeni u bolnicu. Naši djelatnici pokušali su ih reanimirati na mjestu nesreće i u kolima tijekom vožnje. Pošto je riječ o mladim osobama pokušali smo još jednu reanimaciju ovdje u bolnici, ali bezuspješno. Svi simptomi ukazivali su da je smrt nastupila od strujnog udara – kazala je dr. Načevski Bulaja.

Stradali Dragan Orlović bio je iskusni djelatnik i jedan od poslovođa u tvorničkom pogonu galvanizacije. Živio je s djevojkom Kristinom s kojom se namjeravao i vjenčati. Mladi 20-godišnji Žarko Sarić nedavno se zaposlio u tvornici, živo je s obitelji u Kninu, a njegovi roditelji porijeklom su iz Neorića, mjesta u općini Muć iz Splitsko-dalmatinske županije.

Na jarbolu ulazu u DIV-ovu tvornicu vijori crna zastava u znak pijeteta prema stradalim radnicima. Njihove malobrojne kolege koje smo zatekli na izlasu nisu bili raspoloženi za razgovor. Svi su redom samo ponavljali: strašna tragedija, ovo je velika tragedije. Ne znamo detalje!

Ipak, spreman za razgovor preko žice bio je Vahid Derlić, koji je u tvornicu došao raditi iz BIH-a prije sedam mjeseci.

-Poznavao sam obojicu, to su mi kolege, radili smo jedni do drugoga. Ja radim na strojevima, oni dolje u pogonu Galvane. Dobri ljudi, desila se tragedija, nešto sa strujom nije bilo u redu. Uzroke njihove pogibije čemo vidjeti nakon istrage. Do sad nikad nije problema, a kad se čisti taj bazen ne isključuje se struja. Međutim, danas je došlo do nekakvog kvara i prethodno jenestalo struje. A što je uzrok, ne znam. Bilo je slučajeva da je u starom pogonu nestajalo struje, a u Galvani nikad. Nisam vidio kako se to dogodilo. To je bilo za vrijeme marende i kad sam se vraćao vidio sam kako nose tijela – kazao je Vahid Derlić.

Dodao je kako je u tvornici zaštita na radu bila na visokoj razini i kako nitko ne može početi raditi u tvornici dok ne položi zaštitu na radu.

Svi djelatnici tvornice s kojima smo pokušavali razgovarati, bili su rezervirani i pokazivali određenu dozu straha . Doznali smo tek da su ogorčeni jer im kasne dvadesetak dana plaća za mjesec ožujak i da se takvo što prvi puta dogodilo. Dodali su kako je dosta radnika zbog niskih plaća i nemogućnosti napredovanja napustili tvornicu, te da je umjesto njih Uprava 'uvezla' šezdesetak djelatnika iz Bosne i Hercegovine.

Kninski dogradonačelnik Marijo Ćaćić izjavio nam je kako će u Kninu biti proglašen dan žalosti na datum pogreba dvojice stradalih radnika DIV-a.

Nakon tragedije u tvornici, oglasili su se i iz Uprave DIV Grupe.

"Duboko potreseni obavještavamo javnost da je danas 29.04.2019. oko 11 sati u našoj tvornici u Kninu došlo do tragične nesreće u kojoj su smrtno stradala dvojica naših zaposlenika, kolega i prijatelja.

U ovom teškom trenutku izražavamo najdublju sućut obiteljima i rodbini preminulih radnika, a kao DIV GRUPA učinit ćemo sve što je u našoj moći da im pomognemo i makar malo ublažimo ovaj nenadoknadivi gubitak.

Želimo istaknuti da se tragedija dogodila unatoč činjenici da provodimo i poštujemo sve mjere zaštite i sigurnosti na radu te da posjedujemo sve potrebne certifikate i uvjerenja. Bez obzira na to, o okolnostima tragičnog događaja ni sada pa sve do okončanja istrage nećemo davati nikakve komentare.

Na kraju još jednom ističemo da su naše misli i molitve uz obitelji stradalih radnika, te da ćemo napraviti sve da im budemo istinska potpora i pomoć ne samo u ovim teškim trenucima nego i ubuduće", stoji u njihovu priopćenju.

Inače, ispred tvornice DIV u kojoj se dogodila strašna nesreća zastave su spuštene na pola koplja.

 

Došli smo u rekordnom vremenu, postupili smo po protokolu o oživljavanju i imali smo svu potrebnu opremu

U povodu izjave anonimnog zaposlenika DIV-a kako prilikom reanimacije na mjestu događaja navodno nije bilo sve potrebne opreme, za portal Huknet se oglasila i kninska Hitna pomoć.

– Došli smo u rekordnom vremenu, postupili smo po protokolu o oživljavanju i imali smo svu potrebnu opremu – kazala nam je voditeljica kninske Hitne pomoći, Milica Ognjenović. (Huknet)

Policija izuzela uređaje i opremu iz tvornice

U ponedjeljak predvečer se o nemilom događaju u Kninu priopćenjem oglasila i policija:

- Vezano za stradavanje dvije osobe u Kninu, po nalogu Županijskog državnog odvjetništva, tijela preminulih su prevezena na Odjel patologije radi obdukcije zbog utvrđivanja uzroka smrti. Tijekom očevida izuzeti su uređaji i oprema radi daljnjeg vještačenja. Nakon obdukcije i vještačenja, te provedenog kriminalističkog istraživanja utvrdit će se okolnosti stradavanja-kazali su u šibensko-kninskoj policiji.

24. travanj 2024 01:32