StoryEditorOCM
Crna kronikaSLOMLJENA KRILA

Nebeski junak oduzeo sebi život na Maslenici: Očevidac strašnog događaja rekao je da je Stjepan Radonić (45) sjeo na ogradu Masleničkog mosta, pucao u sebe i survao se u more

3. studenog 2017. - 11:08

"Hrvatska je izgubila jednog od najboljih... Izniman pilot, vrstan. I iznimno dobar čovjek. Ovo je veliki gubitak za svih nas... Ja jedva mogu shvatiti da se sve ovo uopće dogodilo..."

Ovo su riječi prijatelja Stjepana Radonića, 45-godišnjeg pilota kanadera koji se ubio hicem iz pištolja. Njegovo ime kao i način na koji je okončao svoj život policija nije potvrdila jer se za tijelom još uvijek traga, no Zadar bruji o ovoj tragediji i svim detaljima njegova života. Kako profesionalnog, tako i privatnog.


Nije se tužio


Očevidac strašnog događaja rekao je da je Stjepan Radonić u ponedjeljak poslijepodne sjeo na ogradu Masleničkog mosta, pucao u sebe i survao se u more. Krenula je jedna od najsveobuhvatnijih potraga na zadarskom području ikada – Radonić je djelatnik MORH-a, jedan od najboljih pilota kanadera.

Tuga zbog tragedije obuzela je ne samo Zadar, već i njegov rodni Split. Stjepan je sin jednog od najpoznatijih liječnika, kirurga kojega malo tko, do njegova umirovljenja, u Splitu nije poznavao ili za njega čuo. Mladi Stjepan je još za života u Splitu žarko želio postati pilot, školovao se, radio u bazi u Zemuniku, a u Zadru je živio i imao obitelj.

Njegovi kolege su shrvani viješću. Oni s kojima smo razgovarali mole da ih ne spominjemo imenom, što je razumljivo s obzirom na službu u MORH-u, ali i na pijetet prema kolegi čije tijelo još nije ni pronađeno.

Piloti kanadera u Hrvatskoj imaju iznimno teške uvjete rada, neusporedivo teže u odnosu na druge europske zemlje, gdje ne nedostaje suvremene tehnike i opreme. No Stjepan Radonić, kako doznajemo, nije bio od onih koji se tužio na uvjete rada. Bio je među pilotima koji su požare gasili i u Portugalu, gdje je uočio da, što se tiče načina pilotiranja i rada na kanaderu, hrvatski piloti "ne zaostaju ni za Francuzima koji su 'Liga prvaka' u pilotiranju". Upravo tako je kazao: "Letjeli smo s njima i kada se usporedimo, mi ništa za njima ne zaostajemo."


Obiteljski problemi


Poznato je da su naši piloti požare gasili i u Izraelu, a upravo prošlog petka pozvani su u pomoć i u Italiju, s dva kanadera.
Svi se pitaju što je slomilo tako odvažnog čovjeka, odličnog pilota, 45-godišnjaka koji je od vatre godinama spašavao tuđe živote, a onda, šokiravši sve, digao ruku na sebe. Njegove, pak, obiteljske probleme spomenulo nam je nekoliko sugovora.
 


POLICIJSKI APEL
Otvorite širom oči, ribari!

– Svaki par očiju na moru nam je dragocjen – rekao nam je u srijedu poslijepodne glasnogovornik zadarske Policijske uprave Elis Žodan.
– Potraga je nastavljena u sedam sati ujutro, čim se razdanilo, s time što je intenzivnija i po broju ljudi i u tehnici. Priključili su nam se ronioci Javne vatrogasne postrojbe Grada Zagreba koji rone u zoni Novskog ždrila ispod Masleničkog mosta, a MORH-ov helikopter uzletio je također odmah ujutro. Činimo sve da što prije pronađemo nestalu osobu – rekao je Žodan.
U tom dijelu morskog kanala love brojni ribari iz okolnih mjesta sa svojim brodicama, koji su upozoreni da 'otvore oči' i jave se istražiteljima ako bilo što primijete što bi moglo pridonijeti istrazi.
U traganju sudjeluju i ronioci Specijalne jedinice PU splitsko-dalmatinske.


PRIOPĆENJE MORH-a:
'Pretražujemo od Novigrada do Karlobaga'

MORH je i u srijedu na svojoj internetskoj stranici objavio priopćenje, nakon što su već u utorak javnosti obznanili da su intenzivno uključeni u traganje.
- Letačka posada Eskadrile helikoptera 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO iz vojarne 'Pukovnik Mirko Vukušić' iz Zemunika i danas, u srijedu 1. studenoga, s helikopterom BELL-206 B uključila se u akciju pretraživanja iz zraka šireg područja akvatorija od Novigrada do Karlobaga tragajući za nestalom osobom.
Istodobno, pripadnici Flotile Hrvatske ratne mornarice ispod mora pretražuju prostor s podvodnim vozilom REMUS 100. Također, u potrazi sudjeluju i ronioci, policijski službenici i očevidne ekipe MUP-a i Vojne policije te brodovi Policijske uprave zadarske i Lučke kapetanije, kao i novigradske ribarice – naveli su iz MORH-a te istaknuli da 'postoje indicije da se radi o pripadniku 93. zrakoplovne baze HRZ i PZO, za kojeg je prijavljen nestanak u ponedjeljak 30. listopada 2017. godine'.

02. svibanj 2024 02:11