StoryEditorOCM
Crna kronikapregledavale se snimke

Nastavljeno suđenje za brutalno ubojstvo na Jadranskoj magistrali. Ringwald: Sve je ovo inscenirano!

Piše Vladimir Urukalo/SD
17. veljače 2021. - 16:15

Višesatnim pregledavanjem izuzetih snimki videonadzora s raznih lokacija u Omišu kojima je rekonstruirano kretanje kako pokojnog Karmelina Fistanića i njegove djevojke Verice Jukić tako i Stjepana Ringwalda, Jerka Pirića i Vlade Zolote nastavljeno je jučer suđenje na splitskom Županijskom sudu u kojem se navedenoj potonjoj trojci sudi za dogovaranje, organiziranje i konačno Fistanićevu ekgzekuciju u studenom 2019. godine u Omišu.

Obrane trojice okrivljenih, i to odvjetnici Boris Majić koji brani Ringwalda, Doris Košta koja zastupa Pirića i Boris Milošević čiji je klijent Zolota, pokušali su odmah na početku ročišta uvjeriti sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Ivonom Rupić da izdvoji kao nezakonite sve snimke i službene policijske zabilješke vezane uz njih.

Odvjetnica Košta je, u svoje i ime kolega, kazala kako izdvajanje traži jer sumnjaju da su pojedine snimke video nadzora nezakonito izuzete te da su službene policijske zabilješke o izuzimanju napravljene čak i po osam dana prije nego su snimke stvarno izuzete. Istaknula je i kako za pojedine video zapise ne postoje zapisnici i potvrde o oduzimanju te da su zabilješke "frizirane" kako bi se opravdalo to što su pojedine snimke izuzete bez potvrde o oduzimanju predmeta.

Odvjetnik Majić je na to dodao i da su policajci koji su sastavljali sporne zabilješke zlouporabili svoje ovlasti i donosili zaključke o tome tko bi bile osobe na snimkama iako to pravo ima jedino sud.

Naravno, Rene Laura, zamjenica ŽDO-a se usprotivila tom zahtjevu obrane ustvrdivši da su neutemeljeni i da su dvojica policajaca koji su radili sa snimkama postupali u okviru zakonskih ovlasti i pozvala se na rješenje Vrhovnog suda kojim je u lipnju prošle godine odbijeno izdvajanje ovih dokaza kao nezakonitih.

Nakon petnaestak minuta vijećanja sudsko je vijeće odbilo zahtjeve obrane pozivajući se na Vrhovni sud koji je utvrdio da su tijekom kriminalističkog istraživanja policajci pregledavali i sačinjavali bilješke "u cilju otkrivanja počinitelja kaznenog djela što je rezultiralo podnošenjem kaznene prijave" te da im za te radnje nije trebao nalog suca istrage.

Kad je počelo pregledavanje snimki odvjetnica Košta je za svaku od sudskog informatičara tražila da joj kaže kad je nastala, iz kojeg je uređaja izvučena te vrijeme trajanja. Zbog izražavanja svog nezadovoljstva odlukom suda sutkinja Rupić je u zapisnik službeno uvela da ometa raspravu i da će biti novčano kažnjena ako nastavi upadati.

Nakon pregleda snimki svjedočili su policajci, a jednog od njih koji je iz Omiša odvjetnici su, uz ostalo, pitali kako to da u opisu snimki stoje baš prezimena okrivljenih odnosno kako su oni znali da se baš o tim osobama radi. Policajac je odgovorio da je Pirića i Zolotu prepoznao jer ih zna iz grada. U jednom se trenutku, tijekom njegovog iskaza, Ringwald pobunio kazavši kako je sve ovo inscenirano od "strane milicajaca". Suđenje se nastavlja.

Nakon objave teksta reagirala je odvjetnica Doris Košta.

"Na portalu www.sibenski.slobodnadalmacija.hr dana 17. veljače 2021. objavljen je članak naslova "Nastavljeno suđenje za brutalno ubojstvo na Jadranskoj magistrali. Ringwald: Sve je ovo inscenirano!”

Članak sadrži netočne tvrdnje o okrivljeniku Jerku Piriću koji krše njegovo pravo da se ima smatrati nevinim dok se ne dokaže krivnja.

Navodima „ Višesatnim pregledavanjem izuzetih snimki videonadzora s raznih lokacija u Omišu kojima je rekonstruirano kretanje kako pokojnog Karmelina Fistanića i njegove djevojke Verice Jukić tako i Stjepana Ringwalda, Jerka Pirića i Vlade Zolote”, ne poštuje se načelo presumpcije nevinosti koje je istome zagarantirano čl. 6. 2. europske konvencije za zaštitu ljudskih prava i temeljnih sloboda.

Na glavnoj raspravi od 17. veljače 2021. godine, pregledan je čitav niz video isječaka bez ikakvih popratnih sadržaja.  Štoviše, o kakvoj se dokaznoj snazi pregledanih video isječaka radi, dovoljno govori činjenica da je sud odredio vještačenje istih glede njihove vjerodostojnosti i autentičnosti.

Tek će po zatraženom nalazu i mišljenju vještaka informatičke struke moći sa sigurnošću reći ( ili se neće moći reći) tko je osoba na video snimkama, a nipošto prilikom prvog pregleda snimaka bez ikakve popratne dokumentacije koja bi utvrdila vjerodostojnost tih snimki i osoba na snimkama.

Posebno se mora istaknuti činjenica da Zakon o kaznenom postupku uvrštava u svoja temeljna načela Direktivu 2016/343/EU o jačanju određenih vidova pretpostavke nedužnosti, a koje je ujedno i Ustavom utvrđena kategorija koja se na direktan način povrjeđuje ovakvim neobjektivnim načinom informiranja javnosti", napisala je punomoćnica Jerka Pirića, odvjetnica Doris Košta. 

ISPRAVAK Suđenje za ubojstvo kod Omiša: ‘Jerko Pirić je nevin dok mu se ne dokaže krivnja. Snimke videokamera su poslane na vještačenje o autentičnosti‘                                                                                                                 

18. travanj 2024 06:48