StoryEditorOCM
Crna kronikaISTRAŽNI ZATVOR

Napadač na Stanislava Zavadlava bio je u skupini nasilnika koji su napali Srbe u Uzdolju!; Filipov brat pretučen je na dan sprovoda jednog od ubijenih

Piše Katarina Marić Banje
19. veljače 2020. - 17:03
Napadač na Stanislava Zavadlava je jako poznat policiji, a 'slavu' je zaradio incidentom u UzdoljuNikolina Vuković Stipaničev I Vojko Bašić//HANZA MEDIA

Nad J.G. (26) iz Solina, osumnjičenim za napad na Stanislava Zavadlava (24), mlađeg brata Filipa (25), određen je istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela.

Osnovni razlog lišavanja slobode u nastavku postupka je njegov dosje u kojem je i optužnica kojom ga se tereti za nasilničko ponašanje nad građanima srpske nacionalnosti u kolovozu prošle godine kada je u skupini maskiranih upao u kafić u Uzdolju gdje su napali goste i demolirali inventar.

Što se tiče Stanislava, J.G. je, prema policiji i Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu, imao drugačije motive za napad. Naime, Filip Zavadlav je početkom siječnja u splitskom Varošu iz kalašnjikova ubio tri osobe: Marina Ožića Paića (25), Marina Bobana (25) i Juricu Torlaka (38).

Pet dana kasnije napadnut je njegov mlađi brat Stanislav u autobusu na splitskom predjelu Kila. Tog dana, 16. siječnja bio je posljednji ispraćaj Marina Ožića Paića, upravo u vrijeme kada se dogodio napad. Stanislav je napadnut u Vukovarskoj ulici, u blizini pizzerije “Didovo zlato” oko 15 sati kada je na njega nasrnulo više osoba.

image
Stanislav Zavadlav, brat osumljičenog za trostruko ubojstvo Filipa Zavadlava, također je bio priveden
 
Vojko Bašić/HANZA MEDIA

Napadač je na Bilicama

U činjenicama da je J.G. prijatelj sada pokojnog, što je i sam izjavio, te da je u blizini mjesta napada gradsko groblje Lovrinac i da je Stanislav brat osumnjičenoga za njegovo ubojstvo policija je našla dovoljno uporišta za pokretanje postupka. Kao jednog od napadača Stanislav je prepoznao J.G.-a koji je u ponedjeljak uhićen i dan kasnije doveden pritvorskom nadzorniku uz kaznenu prijavu za pokušaj nanošenja teških tjelesnih ozljeda.

Nad njim je zatražen i određen istražni zatvor te je sproveden na splitske Bilice. Isti 26-godišnjak je ne tako davno i izašao iz istražnog zatvora, samo mjesec i deset dana prije napada na Stanislava Zavadlava. Početkom prosinca prošle godine je Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podiglo optužnicu protiv J.G. i još 14 osoba za nasilničko ponašanje, nanošenje teških tjelesnih ozljeda i oštećenje tuđe stvari vezano uz zločin iz mržnje u Uzdolju.

image
Nikolina Vuković Stipaničev/ Arhiv/HANZA MEDIA

Terete se da su 21. kolovoza oko 22.15 sati u Uzdolju napali građane srpske nacionalnosti dok su u kafiću gledali utakmicu. Najmlađi optuženi ima 19, a najstariji 29 godina te su optuženi da su s više osobnih automobila došli do Uzdolja gdje su maskirani fantomkama, majicama i maramama te s raznim drvenim i metalnim predmetima, štapovima i mačetom u rukama ušli u ugostiteljski objekt u kojem su bili vlasnica i osamnaest gostiju među kojima i djeca.

Uz razne pogrdne riječi i psovke, razbijali su inventar te daskama, štapovima i mačetom fizički nasrnuli na prisutne goste, a nakon toga se udaljili u nepoznatom pravcu.

Petero gostiju, među kojima i jedno dijete, zadobili su tjelesne ozljede (razderotine, ogrebotine, oguljotine i krvni podljevi na područjima glave, leđa, nogu i ruku), a šteta pričinjena vlasnici se procjenjuje na iznos od oko 25.000 kuna. Iako je nakon podizanja optužnice tužiteljstvo tražilo produljenje istražnog zatvora nad njima, pušteni su da se brane sa slobode. Među njima je bio i J.G. koji je sada prijavljen za napad na mladića na splitskoj Kili.

18. travanj 2024 15:56