StoryEditorOCM
Crna kronikauništen skupocjeni automobil

Namjerno zapaljen BMW koji pripada sutkinji koja je poslala u zatvor poznate okrivljenike

Piše Dušan Miljuš/JL
9. travnja 2023. - 12:37

Sutkinji osječkog Županijskog suda Vlasti Šimenić-Kovač zapaljen je jutros u 6.08 sati u osječkoj Ulici Lorenza Jagera BMW SUV X6, kojeg su nakon više dojava građana ugasili vatrogasci osječke Javne vatrogasne potrojbe, piše Jutarnji.hr.

U tijeku je očevid, potvrdila je Jutarnjem.hr Edita Roterbauer, glasnogovornica PU osječko-baranjske, koja nije mogla potvrditi identitet oštećene. Policija je u 8.12 sati priopćila da je očevid u tijeku, a na terenu su forenzičari kako bi uzeli tragove jer sve ukazuje da se radi o podmetnutom požaru. Automobil je u potpunosti uništen.

Vlasta Šimenić-Kovač za sutkinju osječkog Županijskog suda imenovana je 30. lipnja 2018. godine, nakon što je u svibnju između nekoliko kandidata imenovana u kazneni odjel Osječkog Županijskog suda i u proteklih gotovo pet godina vodila je niz javno eksponiranih sudskih postupaka.

image
Borna Jaksic/Cropix

Najpoznatiji je slučaj kojeg je vodila tzv. "afera SMS", kada je 4. veljače 2021. godine osudila bivšeg policijskog informatičara Franju Vargu za sprječavanje dokazivanja u tzv. "aferi SMS" te je osuđen na tri i pol godine zatvora, a njegova pomagača, bivšeg vozača ministra poljoprivrede Blaž Curića na dvije godine zatvora. Te je presude potvrdio i Visoki kazneni sud.

Sudsko vijeće osječkog Županijskog suda zaključilo je kako je nedvojbeno potvrđeno da su okrivljenici počinili kaznena djela iz optužnice, a iako su u cijelosti poricali nedjela, sud im nije povjerovao jer su, uz informatičko vještačenje, provedene posebne dokazne radnje i iskazi svjedoka govorili drugačije.

Vještačenjem informatičke opreme prvooptuženog Varge pronađene su poruke koje je Zdravko Mamić predstavio na press-konferenciji 2018. godine, a koje su trebale pokazati da pravosudni dužnosnici, predstavnici Uskoka i policijski službenici protiv njega dogovaraju montirani i politički motivirani kazneni postupak, a informatičko vještačenje je pokazalo da su na toj opremi poruke i kreirane.

Pretragom te opreme pronađene su datoteke koje je Ivica Todorić dostavio glavnom državnom odvjetniku, odnosno poruke koje su navodno razmjenjivali premijer Andrej Plenković, bivša potpredsjednica vlade Martina Dalić i dužnosnici Agrokora, a u kojima se navodno dogovara montirani postupak protiv Todorića i njegovo uhićenje.

image
Borna Jaksic/Cropix

Pretragom Curićeve opreme utvrđeno je da je Vargi dostavljao brojeve Andreja Plenkovića i Martine Dalić, a pronađena je i navodna komunikacija dužnosnika vlade i čelnika Agrokora, što je identično dokumentaciji koju je Todorić predao svojim odvjetnicima, a oni glavnom državnom odvjetništvu.

Sud smatra kako je analizom komunikacije optuženih vidljivo je da je Curić Vargu telefonom upozorio da izbriše sve dokaze, brojeve i poruke te da je Curić znao u koju će se svrhu ti podaci koristiti. Sud smatra kako su svojim postupcima okrivljenici doveli u pitanje neovisnost sudske vlasti te vjerodstojnost vladavine prava.

Varga i Curić nisu se pojavili na izricanju presude, kao ni njihovi odvjetnici Mario Poljak i Krešimir Vilajtović, a došao je samo drugi Curićev branitelj Berislav Krnic. U izrečene kazne uračunato im je vrijeme provedeno u pritvoru, a sud ih je obvezao na plaćanje troškova postupka.

Tijekom suđenja ispitani su brojni svjedoci, među kojima Ivica Todorić, bivši predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko, a video-vezom iz Mostara svjedočio je i Zdravko Mamić, koji se u BiH nalazi od lipnja 2018., kao bjegunac pred hrvatskim pravosuđem.

U prosincu prošle godine osječki Županijski sud odbio je kao neosnovan zahtjev okrivljenika Maria Mamića, sina bivšeg čelnika GNK Dinama Zdravka Mamića, za izuzećem troje članova izvanraspravnog vijeća, a među njima je bila i sutkinja Šimenić Kovač, te sutkinja Zdenka Leko i sudski savjetnik Daniel Bogović, piše Jutarnji.hr.

Kao razlog za izuzeće obrana je navela da je u međuvremenu postalo pravomoćno rješenje o provođenju istrage protiv troje sudaca osječkog suda i Zdravka Mamića zbog optužbi za korupciju, pa stoga smatra da osječki Županijski sud ne može odlučivati o bilo kakvim pravima osoba koje su povezane s Zdravkom Mamićem.

image
Borna Jaksic/Cropix

U srpnju prošle godine portal Telegram je objavio kako ima informaciju da se i sutkinja Županijskog suda u Osijeku Vlasta Šimenić Kovač požalila kako je osuđujuću presudu protiv osječkog poduzetnika Drage Tadića, kojom ga je 18. lipnja 2021. osudila na zatvorsku kaznu, morala donijeti pod pritiskom. Suprug Vlaste Šimenić Kovač, osječki odvjetnik Radan Kovač, poginuo je u 14. travnja 2018. godine nakon pada s motocikla u subotu na cesti između Aljmaša i Erduta.

Na sedam i pol godina zatvora 8. svibnja 2020. godine nepravomoćno je osudila Branislava Smiljanića zbog ubojstva glumca Aleksandra Bogdanovića u prometnoj nesreći krajem 2019. godine. Branislav Smiljanić je kobne večeri svojim vozilo bez vozačke dozvole udario glumca na pješačkom prijelazu nadomak njegovog stana, a onda se udaljio s mjesta nesreće ne pruživši prvu pomoć stradalom. Bogdanović je od zadobivenih ozljeda preminuo nekoliko dana kasnije u osječkom KBC-u, a vozač je odmah nakon nesreće priveden i vrijeme do suđenja proveo je u istražnom zatvoru. Suđenje je sutkinja Šimenić-Kovač provela u dva dana.

Uz Vlastu Šimenić-Kovač, svojedobno je bivšem glavnom državnom odvjetniku i sucu zagrebačkog Županijskog suda Radovanu Ortynskom 1. travnja 2017. godine zapaljena vikendica na Braču. Šestero optuženika za palež vikendice bivšeg glavnog državnog odvjetnika Radovana Ortynskog u siječnju prošle godine na osječkom Županijskom sudu, temeljem sporazuma s Uskokom, nepravomoćno su proglašeni krivima za ovo kazneno djelo.

Nakon suđenja koje započelo u listopadu 2019., prvooptuženi Dragan Baković "Bambur" osuđen je na tri i pol godine zatvora, a drugookrivljenici Jasmini Huzanić izrečena je djelomična uvjetna osuda, tako da bezuvjetni dio iznosi jednu godinu i tri mjeseca zatvora, dok se dio izrečene kazne zatvora u trajanju od jedne godine i pet mjeseci neće izvršiti ukoliko okrivljenica u roku provjeravanja od godine ne počini novo kazneno djelo.

image
Borna Jaksic/Cropix

Trećeokrivljeni Mario Tolić osuđen je godinu i pol dana zatvora, a Ivo Jerić na godinu dana zatvora, uvjetno na četiri godine. Okrivljenom Zdenku Ivankoviću izrečena je djelomična uvjetna osuda, tako da beuzvjetna zatvorska kazna iznosi osam mjeseci. Okrivljenik Robert Flačer osuđen je na kaznu od 11 mjeseci zatvora, koja je zamijenjena radom za opće dobro, piše Jutarnji.hr.

S obzirom da su optuženici potpisali Izjave za donošenje presude na temelju sporazuma stranaka s USKOK-om, kao i Sporazume na osnovu kojih se očekuje izbor i odmjeravanje blaže kazne, Sud nije mogao utjecati na izbor vrste i visine kaznene sankcije, a s kojima su se suglasili i oštećenici Radovan i Radmila Ortynski.

18. travanj 2024 11:59