StoryEditorOCM
Crna kronikasrećom bez ljudskih žrtava

Načelnik policije: ‘Ima opravdanih sumnji da su katastrofalni požari oko Šibenika podmetnuti‘

Piše Branimir Periša
9. kolovoza 2022. - 13:25

Veliki požari na otvorenom prostoru nesretno su i zajednici skupo obilježje i ovoga ljeta, o čemu su na zajedničkoj konferenciji za novinare govorili Ivica Kostanić, načelnik PU Šibensko-kninske i Damir Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik. U fokusu su dva teška požara: onaj koji je 13. srpnja zahvatio vodičko, zatonsko i raslinsko područje, sa znatnom materijalnom štetom na stambenim objektima i poljoprivrednim kulturama i kasniji, 2. kolovoza, na predjelu Vodica.

Riječ je o dva zasebna požara, koji je izbili gotovo istodobno s onim na području šibenske Dubrave, predio Podi. Uzrokom prvog velikog požara policija smatra otvoreni plamen ili žar, što je potpalilo vatru koja je opustošila 30 kuća, 21 pomoćni objekt, devet brodova, te nekoliko traktora i radnih strojeva.

Šteta je više desetaka milijuna kuna, a vatra je progutala 3,3 tisuće hektara zemljišta.

Zbog podudarnosti da su u drugom slučaju tri požara izbila gotovo u isto vrijeme, ima opravdanih sumnji da je tu riječ o podmetnutim vatrama, o čemu još uvijek traju policijski izvidi, napomenuo je Kostanić. Srećom, dosad nije bilo ljudskih žrtava, osim trojice lakše opečenih vatrogasaca. Visoka požarna opasnost prijeti i dalje, tijekom cijelog mjeseca kolovoza, ističu govornici. Stoga ukazuju na svijest građana da se naročito suzdržavaju od ikakvog spaljivanja trave na svojim zemljištima i da pripaze na sve postupke koji nepažnjom mogu izazvati požar. Zabilježeno je 35 prekršaja nekontroliranog spaljivanja korova, za što su protiv počinitelja otvoreni prekršajni postupci, budući da nisu izazvali požare širih razmjera.

image

Načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanić.
 

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Tijekom od siječnja do srpnja zabilježeno je 347 požara na otvorenom prostoru, što je 12,7 posto više nego u istom razdoblju lani. Ljeti su najugroženiji priobalje i otoci, samo u srpnju evidentirano je 80 požara, a u pogledu represivnog učinka policije, ljudska nepažnja gotovo uvijek je uzrok izbijanja požara. Opravdano je sumnjati i u podmetanje, te je policija do danas podnijela pet kaznenih prijava za isto toliko krivičnih djela opisanih kao dovođenje u opasnost života i imovine opće opasnom radnjom ili sredstvom.

Na kninskom području tako je utvrđena jedna namjerna paljevina na dvije lokacije u razmaku od nekoliko dana, te u Drnišu, gdje je zbog nehaja došlo do požara. I na šibenskom području svjež je primjer od 6. kolovoza, u Podsolarskom, kada su tri maloljetnika slabo ugašenim opušcima izazvali vatru.

Udari groma izazvali su požare u devet navrata zadnjih dana, a danas su vatrogasci koncentrirani na požar na Dinari, na nepristupačnom području, također izazvan munjom. Od najbližeg puta i planinarskog doma Brezovica do vatre koju je trebalo gasiti, vatrogasci su trebali propješačiti dva i po sata!

Darko Dukić iznio je podatak da su do danas vatrogasne postrojbe na županiji intervenirale na 912 događaja, od čega se na požare otvorenog prostora odnosi 412 intervencija.

Od početka protupožarne sezone 1. lipnja vatrogasci su gasili 163 požara otvorenog prostora. Cjelokupni prostor županije pokrivaju 143 profesionalna i 160 sezonskih vatrogasaca s područja županije, a Dukić je iznio i milijunske troškove koje zajednica snosi kada dođe do katastrofe poput Zatonskog požara. Bez uračunate potpore iz zraka, intervencija je koštala 3,27 milijuna kuna. To je trošak 460 vatrogasaca sa svim vozilima, a drugi požar, uz Jadransku magistralu, na površini od 250 hektara, kada su bili ugroženi i Bogdanovići, no naselje je spašeno, podsjetio je Dukić. Prema iznesenoj analizi od početka godine je 8 tisuća hektara izgorjelog zemljišta, uz trošak vatrogasnih intervencija od sedam milijuna kuna.

image

Načelnik PU Šibensko-kninske Ivica Kostanicć i županijski vatrogasni zapovjednik Darko Dukić

Nikolina Vuković Stipaničev/Cropix

Bilo bi dobro i o tome razmisliti, prije ikakve namjere da se poigramo s vatrom! Umjesto toga, bilo bi najbolje da očiste pristupne putove do svojih imanja i očiste okućnice od otpada. Preporuka, a zapravo zamolba odnosi se i na one koji se vole snimati za društvene mreže s požarom u pozadini:

Neka se odmaknu što dalje, budući da smetaju vatrogascima u poslu. Zato i zatvaramo za promet područje požara, a u pogledu neproglašene evakuacije Zatona i Rasline, zbog požara kojega je vjetar razbuktao za nekoliko minuta, Dukić je postavio pitanje što bi se dogodilo da je izdao takav nalog? Tek tada bi možda, bilo izgubljenih života, a ovako, sve se srećom, svelo na tri lakše opečena vatrogasca...

26. travanj 2024 10:49