StoryEditorOCM
Crna kronikaočevid u tijeku

Na Kornatima se nasukao brod Hrvatske ratne mornarice: nema ozlijeđenih, prijavljena materijalna šteta

Piše Branimir Periša
29. srpnja 2022. - 13:08

Kod otočića Tovarnjaka nadomak Proverse u akvatoriju NP Kornati nasukao se desantni brod minopolagač DBM – 81 Cetina iz sastava flotile HRM-a. Havarija se dogodila u 6,40 sati, jedino s materijalnom štetom na plovilu kao posljedicom.

"Ozlijeđenih osoba nema, a brod se nasukao tijekom provedbe planirane aktivnosti. Očevid je u tijeku" – izvijestilo je Ministarstvo obrane RH u priopćenju. Brod DBM-81 bio je na zadaći potpore Hrvatskom vojnom učilištu "Dr. Franjo Tuđman" u provedbi Plovidbene prakse 3. naraštaja kadeta studija Vojno pomorstvo i plovio je od Dugog otoka prema luci Lora.

U trenutku nasukavanja na brodu se nalazilo 18 članova posade te 21 kadet i tri instruktora Hrvatskog vojnog učilišta, ističu u MORH-u. Napominjemo da smo pobliže o mjestu nasukavanja saznali iz drugih izvora. MORH to nije naveo u priopćenju, osim široke formulacije "u arhipelagu Kornata".

- Budući da brod nije u upisniku trgovačkih plovila, Lučka kapetanija Šibenik nije mjerodavna za istragu ove pomorske nezgode. To će interno provesti MORH, a mi bismo intervenirali jedino u slučaju zagađenja. Srećom, do toga nije došlo, što su nam potvrdili iz NP Kornati, kazao je Robert Baljkas, kapetan Lučke kapetanije Šibenik.

Dodao je da mu nije poznato je li do nasukavanja došlo zbog nautičke pogreške pri plovidbi, ili je uzrok kvar na pogonskom stroju minopolagača DBM – 81 Cetina.

image

Desantni brod Cetina koji se nasukao na Kornatima

Ivo Ravlić/Cropix
02. lipanj 2023 19:07