StoryEditorOCM
Crna kronikaVATRENA STIHIJA

Na Dinari danima bukti veliki požar: Vatra guta sve pred sobom na nepristupačnom terenu, a fronta je tolika da tek zračne snage mogu nešto napraviti

Piše Merien Ilić
13. travnja 2020. - 08:45

Danima bukti veliki požar na Dinari.

Vatra je krenula iz BiH, a proširila se na nepreglednom dinarskom terenu, sve do Crvenih greda poviše Ježevića, te Vrlike, piše Slobodna Dalmacija.

Gori na nepristupačnom terenu, uglavnom trava i nisko raslinje, javljaju vatrogasci od kojih su prema zadnjem izvještaju u subotu, na terenu članovi DVD Vrlika, a poslan je jedan kanader.

Radi se o nenaseljenom području, nisu ugroženi životi ni imovina, pa vatrogasci djeluju u malom broju, a vatra se tolika da je ljudstvo ovdje upitno, tek zračne snage mogu nešto napraviti.

Načelnica Općine Kijevo, Lidija Slavić, objavila je dirljiv apel javnosti kojim je htjela skrenuti pozornost na požar koji guta velika prirodna bogatstva, raznoliku floru i faunu na području koje čeka zaštitu kao park prirode.

- Pobrojali smo 1219 biljnih vrsta i podvrsta, 69 endemskih; 384 beskralježnjaka, 20 endemskih; 24 vrste gmaza,7 vodozemaca, 36 sisavaca, 176 vrsta ptica...i sve nestane u plamenu.

Svi smo u istom kotlu, naš ponos: čisti zrak, netaknuta priroda, nezagađena zemlja, voda, vukovi, lisice, risovi, zmije, gušteri, zelembaći, srne, zečevi, medvjedi, naše ptice, cvijeće, pčele, leptiri, ose,bumbari i LJUDI. Predivni ljudi, koji danima žive i nastoje disati pod gustom dimnom zavjesom;asmatičari i alergičari su doslovno osuđeni na umiranje.

Hvala Vam svima na angažmanu od vatrogasaca, lovaca, planinara, članova HGSS-a Splitske i Šibensko-kninske županije; ali ljudi malo je!!! - stoji u apelu.

I saborski zastupnik Miro Bulj tražio je javno od Vlade RH da poduzme sve mjere i angažira sve raspoložive snage kako bi se zaustavilo divljanje požara i spriječila puno veća šteta.

Već drugi dan članovi HGSS Stanice Split Ispostave Sinj pokušavaju spasiti planinarska skloništa Pume ispod Velike Duvjakuše (1630 m), Rupe (1364 m) ispod Lišanjskog vrha i sklonište Hrvatski vitez Josip Goreta (1530 m) na Dinari.

U nedjelju navečer iz Sinja prema požarištu na Dinari uputilo jo 10 gorskih spašavatelja. Na snimkama koje su nam poslali mogu se vidjeti strašni kadrovi kako se vatra opasno približila skloništu Pume, piše Slobodna Dalmacija.

26. travanj 2024 18:58