StoryEditorOCM
Crna kronikaSMRT BRŽA OD VRHOVNOG SUDA

Muškarac ubijen noćas kod Banja Luke poznat je i hrvatskoj policiji: u Splitu mu se sudilo za teško razbojništvo i pokušaj ubojstva u Kaštelima, i tada su se spominjala lica premazana tamnom pastom

23. travnja 2019. - 19:55

Četiri godine se čeka s Vrhovnog suda odluka o presudi od 14 godina za Željka Kovačevića (45) zvanog Kova iz Banja Luke za pljačku 440.000 kuna i ranjavanje vlasnika mjenjačnice "HIMA" d.o.o. u Kaštel Gomilici 2009. godine. Osuđujuću presudu donio je Županijski sud u Splitu krajem 2014. godine, a spis je nakon podnijetih žalbi poslan na viši sud u Zagreb. Prije njihove odluke stigla je neslužbena informacija o smrti prvooptuženoga Željka Kovačevića koji je ubijen u Glamočanima kraj Banja Luke nakon što je likvidirao poduzetnika Slavišu Krunića i njegovog tjelohranitelja Žarka Pavlovića.

Smaknuće poduzetnika i njegovog tjelohranitelja dogodilo se u nedjelju navečer dok su bili u vozilu te su napadači na njih ispalili rafale iz strojnica, navode tamošnji mediji. Jedan od napadača podlegao je hicima kojima su se pokušali obraniti osobe iz vozila, a radi se o Željku Kovačeviću, otprije poznatom ne samo tamošnjoj policiji već i u Hrvatskoj. Na Županijskom sudu u Splitu je nepravomoćno osuđen za pokušaj teškog ubojstva i razbojništvo kojim je namjeravao spriječiti otkrivanje pljačke novca.


- Spis je poslan na Vrhovni sud u veljači 2015. godine i još uvijek se nije vratio s odlukom o presudi. Kada dobijemo službenu obavijest o smrti okrivljenog kazneni postupak će se obustaviti - saznali smo od Damira Romca, glasnogovornika Županijskog suda u Splitu.


Željku Kovačeviću se sudilo u odsutnosti, a s njim je u razbojstvu sudjelovala još jedna muška osoba koja je za sada nepoznata. Prepad se dogodio polovicom srpnja u ranim jutarnjim satima kada je  vlasnik mjenjačnice Milan Hrga iz kuće išao u garažu noseći torbu s novcem. U torbi je bilo 440.000 kuna u raznoj valuti, a vlasnik mjenjačnice je imao običaj nositi novac kući svake noći. Presrela su ga dvojica muškaraca u trenirkama sa šiltericama na glavi i licima premazanim tamnom pastom.


Zaprijetili su mu pištoljima i zatražili torbu nakon čega su ga počeli udarati i bacili ga na pod. Kada se vlasnik mjenjačnice uspio dignuti,  nepoznati napadač je zgrabio torbu i pobjegao. Željka Kovačevića je Milan Hrga, koji je ponovno pao na tlo, zgrabio za noge kako bi ga spriječio u bijegu, a on mu je kazao: "Ubit ću te!" i pucao mu u grudi. Od metka u grudima Milan je jedva ostao živ.


Vlasnik mjenjačnice je policiji podrobno opisao Željka Kovačevića, a kasnije ga je prepoznao i na fotografijama koje su mu pokazali. U nastavku postupka je otišao u Banja Luku gdje ga je i pokazao među ostalim osobama poredanim ispred njega prilikom službenog prepoznavanja. Za drugog napadača se do danas nije utvrdio identitet.


Željko Kovačević je uhićen u rujnu 2013. godine po međunarodnoj tjeralici koju je za njim raspisao Interpol Zagreb, ali je pušten iz ekstradicijskog pritvora jer se utvrdilo da ima BiH državljanstvo. Kako su razbojništvo i pokušaj ubojstva počinjeni prije potpisivanja Sporazuma o međusobnom izručenju između Hrvatske i Republike Srpske Željko Kovačević nije mogao biti izručen. Republika Srpska također nije željela preuzeti kazneni progon te je Županijsko državno odvjetništvo u Splitu provelo kazneni postupak i podiglo optužnicu protiv Kovačevića i sudionika i krenulo je suđenje u njihovoj odsutnosti.


Tijekom glavne rasprave se pokazalo kako je Kovačević s još tri osobe boravio upravo u vrijeme napada u jednom od hotela u Kaštelima. Postoje sumnje da je osoba koja je s njim bila to jutro njegov brat, ali nikada nije potvrđeno. Željko Kovačević proglašen je krivim i osuđen na 11 godina za pokušaj teškog ubojstva i na četiri godine za razbojstvo te mu je izrečena jedinstvena kazna zatvora od 14 godina.

24. travanj 2024 16:01