StoryEditor
Crna kronikaDolijali banditi

Mladi Rusi doputovali u Hrvatsku, maskirali se lažnim bradama, brkovima i perikama pa u Karlovcu izrezali bankomat (foto)

Piše Šibenski.hr
22. veljače 2020. - 17:06

Dvojica mladića iz Rusije, koje su u Hrvatsku došli s planom da lica maskiranih lažnim bradama, brkovima i perikama, te uz pomoć trenutno najnovije provalničke tehnologije za bankomate tzv. "black box" hakiraju bankomate te iz njih uzimaju novac, uhićeni su zahvaljujući pravododnoj akciji policije, piše JUtarnji list.

Mladi Rusi, stari 21 i 22 godine, u Hrvatsku su došli odvojeno kako ne bi pobudili sumnju, zatim su se maskirali, uanjmili automobil te se uputili u prvo hakiranje bankomata u Karlovcu. Međutim, premda su već izrezali bankomat kako bi mogli priključiti opremu za hakiranje (Black box), odustali su od provale ne uzevši ništa. No, policija im je ubrzo ušla u trag te su uhićeni na području Zagreba.

Kako je priopćila policija, Rusi su prijavljeni za tri kaznena djela - zlouporaba naprava, oštećenje tuđe stvari i pokušaj računalne prijevare. U akciji hvatanja mladih hakera sudjelovali su, osim zagrebačkih i karlovačkih policajaca, i policajci iz PNUSKOK-a.

- Kriminalističkim istraživanjem je utvrđeno da su osumnjičeni po prethodnom dogovoru, u različito vrijeme s jednim danom razlike i na različite načine došli na područje Republike Hrvatske u Zagreb, gdje su odsjeli u hotelima na različitim adresama, nakon čega su unajmili osobno vozilo s kojim su 20. veljače 2020. godine u ranim jutarnjim satima dovezli se na područje Karlovca. Nakon što su parkirali, pješice su se uputili u  neposrednu blizinu bankomata te s ciljem stjecanja protupravne imovinske koristili, oštetili ga na način da su uporabom tjelesne snage i podesnog alata, kojega su prethodno nabavili i donijeli sa sobom, demontirali masku, odnosno plastiku na gornjem dijelu bankomata iznad tipkovnice, pri čemu su na taj način napravili otvor koji se može pristupiti komunikacijskim žicama bankomata koje su pogodne za priključivanje elektronske naprave u namjeri da elektronskim putem daju nalog bankomatu za isplatu novca. Nakon toga su se zbog nepoznatih razloga udaljili s mjesta počinjena kaznenih djela, ne otuđivši novac.

Temeljem naloga suda, obavljena je pretraga prostora gdje su boravili i vozila te su pronađeni predmetni prikladni za prikrivanje identiteta prilikom mogućih činjenja kaznenih djela, priopćila je zagrebačka policija.

25. siječanj 2022 10:23