StoryEditor
Crna kronikaHoror na Pagu

Ministri na nogama; u Pag stiže ministrica Murganić; oglasila se i pravobraniteljica za djecu

28. veljače 2019. - 17:08

Pravobraniteljica za djecu Helenca Pirnat Dragičević izjavila je u četvrtak novinarima izjavila da je zgrožena je događajem na Pagu, gdje je jutros otac svoje četvero malodobne djece bacio s prvog kata.

Pirnat Dragičević je rekla da za sada nema dovoljno informacija, tako da ne može ništa detaljnije reći o samom slučaju, no tragični događaj ju je "zaprepastio u svakom pogledu, ljudskom i profesionalnom, izazvao burne emocije".

Pozivam sve institucije da u okviru svoje nadležnosti poduzmu mjere kako bi se utvrdile činjenice zašto i kako je došlo do tog slučaja i svakako da zaštite djecu, apelirala je Pirnat Dragičević.

Najavila je da će se i njezin ured uključiti u utvrđivanje činjenica oko roditeljskog odnosa oca prema djeci i njegovog katastrofalnog poteza.

Pirnat Dragičević istaknula je kako je zatečena brojnim situacijama i slučajevima nasilja nad djecom. O tome će, kazala je, detaljnije govoriti i u svom izvješću koje se priprema.

Na pitanje novinara odgovorila je da joj je teško govoriti o statistici nasilja nad djecom, ali je ustvrdila da je svakako u porastu u odnosu na prošlu godinu.

Ministar zdravstva Milan Kujundžić izjavio je u četvrtak da će liječnički konzilij zadarske bolnice uskoro odlučiti trebali li sedmogodišnju djevojčicu, čije se stanje pogoršava nakon što je jutros teško ozlijeđena na Pagu, prebaciti na liječenje u neku od zagrebačkih bolnica.

"Od 9 sati stalno sam u kontaktu, i pisanom i usmenom, s bolnicom u Zadru. Na žalost, stanje se ozbiljno komplicira. Od četvero djece dvoje nemaju ozljede opasne po život, a dvoje ima. Međutim, kod jedne curice u posljednjim satima razvija se krvarenje u mozgu i oko jetre te smo pripremili Klaićevu i Rebro da su je spremni preuzeti", rekao je Kujundžić novinarima po izlasku iz Vlade.

"Sada će početi konzilij na kojem će liječnici u Zadru donijeti prosudbu koliki je rizik od transporta. Vladin zrakoplov je spreman i ako bude procjena da je bolje da se djevojčicu premjesti na Rebro, ići će se u transport", kazao je Kujundžić.

Od četvero djece koju je u Pagu s prvog kata obiteljske kuće bacio otac, troje ih je teško ozlijeđeno, a najteže 7-godišnja djevojčica koja je na odjelu intenzivne medicine zadarske bolnice stavljena na mehaničko disanje. Kada joj se stanje stabilizira razmišlja se o njezinu transportu u Zagreb, izvijestili su zadarski liječnici.

Ministrica demografije, obitelji, mladih i socijalne politike Nada Murganić izjavila je da osobno ide na Pag gdje je muškarac jutros bacio svoje četvero malodobne djece s prvog kata obiteljske kuće, kako bi iz nekih kontradiktornih informacija osobno vidjela što se dosad učinilo ili nije učinilo i je li bilo propusta iz njezinog resora.

Tražili smo telefonom i mailom neke informacije, međutim ovo mi je zasad prioritet, dok ne izvršimo inspekcijski i stručni nadzor, dok se osobno ne uvjerim u to jesmo li kao stručni radnici centra učinili sve da zaštitimo svoje obitelji koje su nam povjerene. Iz nekih kontradiktornih informacija zaista želim to vidjeti. Ovo je prestrašan događaj i ne bih mogla ostati u Zagrebu mirna", kazala je Murganić novinarima nakon sjednice Vlade.

Naglasila je da se sustav ne može uvijek okriviti "jer nije ni sustav svemoguć". "Ali ako je sustav, konkretno govorim o svom resoru, učinio propuste, želim se u to uvjeriti, obavijestiti javnost i poduzeti određene sankcije", poručila je Murganić.

Kazala je da dolje ide upravo zbog informacija da je već bilo prijava za tu obitelj zbog nasilja. "Znate kad nekoga zovete na telefon pa to nije to. Prevažno mi je da ne bih otišla dolje vidjeti prije svega djecu, informirati se o njihovom zdravlju i vidjeti što smo dosad učinili ili što nismo učinili i što sada ubuduće moramo učiniti", istaknula je.

Naglasila je da je već sada krenuo inspekcijski nadzor iz Ministarstva za demografiju te da su angažirali komoru za stručni nadzor tako da će, dodala je, sigurno imati sveobuhvatnu sliku.

Najavila je da će, kad bude imala potpunu sliku, održati i konferenciju za novinare.

Murganić je poručila da ne treba generalizirati, ali i da se treba jasno reći imenom i prezimenom tko je učinio propust ako je učinjen propust.

"Naš sustav socijalne skrbi je savjetodavni, pomagački i nije jedini u nizu zbrinjavanja, pogotovo u viosokokonfliktnim obiteljskim situacijama, te ima obavezu u skladu s obavezama i stručnim znanjem davati pomoći, savjete i preporuke ostalim sustavima koji su u nizu. Tamo gdje smo učinili sve po pravilima struke i savjesti, to treba priznati, ali tamo gdje smo zakazali, a imali smo očite znakove da smo trebali reagirati, isto tako treba priznati i razlučiti i u tom smislu je moj veliki interes radi zaštite ubuduće i radi zaštite samog sustav, a i socijalnih radnika gdje bilo kakav generalizacija svima skupa teško pada i demotivirajuće je za rad", kazala je Murganić.

Upitana raste li nasilje u Hrvatskoj, kazala je da je činjenica da se nasilje više prijavljuje, različiti oblici nasilja i različitim ustanovama i institucijama. Uvjerena je da nismo društvo nasilja, ali smo društvo koje se jače i više senzibiliziralo u borbi protiv svih oblika nasilja.

"Kroz medije se značaj borbe protiv nasilja promovira kroz pravovremeno i kontinuirano izvještavanje tako da zbog toga na neki način kažemo da  je prisutno. Rekla bih da smo se mi svi kao društvo senzibilizirali više za netoleriranje bilo kakvog oblika nasilja, da je možda to taj dojam jer se o tome otvoreno piše, pišu svi mediji i prenosi se i razgovara se o tome", kazala je ministrica.

Izdvojeno

09. kolovoz 2020 10:39