StoryEditorOCM
Crna kronikaZašto je pao?

Ministar Horvat uhićen je zbog poruka koje je slao bivšoj pomoćnici, a ona ih nije izbrisala. Zato je akcija provedena u subotu

Piše Marin Dešković, Višnja Gotal, Dušan Miljuš/JL
19. veljače 2022. - 21:30

Jedan aktualni ministar, jedan svježe bivši, jedan bivši, jedan državni tajnik i jedna ravnateljica uprave u Ministarstvu pod istragom su policije i USKOK-a od danas ujutro zbog sumnji da su 2018. godine namještali natječaje za dodjelu sredstava, oštetivši proračun za 2,65 milijuna kuna.

Premda su USKOK i policija istraživali i optužbe za namještanje zapošljavanja u Hrvatskom zavodu za mirovinsko osiguranje, a za što se neslužbeno sumnjičilo i aktualnog ministra rada i mirovinskog sustava Josipa Aladrovića, USKOK Aladrovića nije obuhvatio istragom, već su osumnjičili samo Darka Horvata, potpredsjednika Vlade i ministra bez portfelja Borisa Miloševića te bivšeg ministra Tomislava Tolušića.

Osim njih istragom je obuhvaćena i ravnateljica Uprave za potpomognuta područja u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU (MRRFEU) Katica MiškovićVelimir Žunac, državni tajnik u MRRFEU, te Ana Mandac, koja je u inkriminirano vrijeme bila pomoćnica ministra Horvata, a smijenjena je nakon što je u svibnju 2020. godine osumnjičena u sklopu istrage protiv Josipe Rimac.

image
Pretraženi su i automobili
Željko Hajdinjak/Cropix

Najgore je u današnjoj akciji, zbog taktičke procjene policije i USKOK-a, prošao Horvat, kojega je policija i fizički uhitila danas ujutro te mu pretražila kuću. Kasnije je iz Vlade priopćeno i da ga je, na njegov osobni zahtjev, smijenio premijer Andrej Plenković.

Ostali osumnjičeni, po svemu sudeći, branit će se sa slobode, odnosno nisu uhićeni već su samo pozvani u USKOK na ispitivanje.

Policajci iz PNUSKOK-a danas u ranim jutarnjim satima došli su pred Horvatovu kuću u Donjoj Dubravi, gdje je zatim uslijedila policijska pretraga koja je trajala do 11.30.

Plavi kofer

Po završetku pretrage, koja je počela u 6.30 ujutro, ministar je u pratnji trojice policijskih službenika u civilu sjeo na zadnje sjedište neobilježenog Ford Focusa zagrebačkih registarskih oznaka i napustio Donju Dubravu. Prije toga je u prtljažnik automobila stavio omanji plavi kofer, kakav se obično koristi za vikend-putovanja.

Prema novinarima koji su ga zazivali nije se niti okrenuo. Cijelo jutro dok je trajao pretres u dvorištu obiteljske kuće Horvatovih nije se moglo primijetiti da se događa bilo što neuobičajeno.

Subota ujutro bila je kišna, na prilazu kuće bila su parkirana dva automobila, policijski Ford i službeni Audi Ministarstva, koji su dvojica policajaca zadnjeg pretražili.

image
Bivši ministar nosio je manji kofer
 
Željko Hajdinjak/Cropix

Mimo kriterija

U kasnim popodnevnim satima USKOK se oglasio o inkriminacijama protiv ministara. Glavni Horvatov krimen, prema tvrdnjama Uskoka, je taj što je “sredio” bespovratna sredstva obrtima i malim poduzećima koja su bila ispod crte i nisu ispunjavala uvjete za njihovo dobivanje. Ministar Horvat je čak, sumnja Uskok, od ministra financija Zdravka Marića tražio i rebalansom proračuna dobio novac za programe razvoja malog i srednjeg poduzetništva i obrta. Kad je dobio sredstva, sumnja se da ih je raspodijelio obrtima i tvrtkama s kojima su on i ostali okrivljenici bili osobno ili interesno povezani. Svu potrebnu papirologiju i administraciji obavljala je njegova pomoćnica, drugookrivljena Ana Mandac.

Prema navodima Uskoka, štetu su pretrpjeli i oni poduzetnici i obrti koji su ispunjavali kriterije za dodjelu sredstava, ali su zbog ministrovih intervencija ostali bez tih sredstava. Potpredsjednik Vlade Boris Milošević i bivši ministar Tomislav Tolušić, sumnja Uskok, bili su među onima koji su tražili dodjelu sredstava za svoje “favorite”. Dio dokaza na kojima se temelji zahtjev za istragu prikupljen je u drugim postupcima. Kao što je poznato, Ani Mandac, koja je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane, na teret joj se stavljaju malverzacije s dodjelom sredstava obrtnicima i malim poduzetnicima.

Jutarnji list ranije je neslužbeno doznao da se radi o namještanju natječaja za dodjelu bespovratnih sredstava iz Programa razvoja maloga i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama 2018., za čiju je provedbu bila angažirana Ana Mandac.

Prema sumnjama policije i USKOK-a, Horvat, Tolušić, Žunac, Mišković i Milošević su od nje tražili da sredstva mimo natječajnih uvjeta dodijeli tvrtkama i obrtima koji su im bili bliski iz raznih razloga.

Usprkos činjenici da te tvrtke nisu zadovoljavale kriterije, a na što su Anu Mandac i Darka Horvata upozorile stručne službe, Tolušić, Žunac, Mišković i Milošević su navodno inzistirali da se tim tvrtkama poticaji ipak dodijele mimo kriterija. Horvat je zatim, sumnja policija i USKOK, kako bi ipak našao dodatna sredstva za dodjelu tim tvrtkama, tražio od Ministarstva financija dodatna sredstva, neistinito tvrdeći da ta sredstva treba za dva programa u Ministarstvu. Tako je Horvat navodno dogovorio sredstva za tvrtke iz rodnoga Međimurja - Dors projekt 199.774 kuna, Klesarska radionica Željka Kovača 133.560, Eko Kotor 199.900 kn...

Tolušića se pak tereti da je 199.999 kuna tražio za Cestrogradnju d.o.o. te 197.290 za Megamont, a Milošević ukupno oko pola milijuna kuna za Interijere Kabić, Ugostiteljski obrt Braco, Nele-turbo servis, Zeko Dvor itd.

Ispitivanje

Kako neslužbeno doznaje Jutarnji list, današnjoj finalizaciji, očigledno višemjesečne istrage, prethodilo je višesatno ispitivanje Ane Mandac koja je u petak iznijela obranu u USKOK-u te teretila i sebe i sve ostale osumnjičenike, uključujući i četvoricu ministara.

image
Horvat dolazi pred Županijski sud nakon ispitivanja u USKOK-u
Darko Tomaš/Cropix

No, sasvim je sigurno da su tajni izvidi u ovom slučaju počeli već mnogo ranije, najvjerojatnije paralelno s prvom istragom iz 2020. u kojoj je Mandac bila osumnjičena da je sređivala poticaja iz istoga Programa razvoja maloga i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenima nacionalnim manjinama, ali za 2019. i 2020. godinu, dodjeljivala sredstva mimo kriterija, a na traženje Josipe Rimac, za što je upravo podignuta i prva optužnica protiv Rimac te još 26 osoba, među kojima je i Mandac.

Tada je USKOK pretražio i mobitele Ane Mandac, pa su navodno tada i pronađene poruke ministra Horvata iz kojih je USKOK otvorio ovaj novi slučaj. Neslužbeno, u mobitelu Ane Mandac nisu pronađene Tolušićeve poruke jer je on, prema inkriminacijama, kontaktirao samo Horvata. No, na njegovu žalost, Horvat je te screenshotove Tolušićevih poruka na kraju slao Ani Mandac te su te slike pronađene kod nje.

20. travanj 2024 01:35