StoryEditorOCM
Crna kronikaosumnjičenik pobjegao

Međunarodna tjeralica za ratni zločin u Promini: noževima zaklao starce u dobi od 79 do 82 godine

Piše Šibenski.hr
20. srpnja 2021. - 14:42

Za odbjeglim osumnjičenikom za ratni zločin protiv civilnog stanovništva u Promini 1993. biti će raspisana međunarodna tjeralica, doznaje se u utorak u državnom odvjetništvu.

Nakon što je prije nekoliko dana pokrenuta istrage protiv 49-godišnjaka koji je u bijegu sudac istrage splitskog Županijskog suda je, na prijedlog tužiteljstva, nedostupnom osumnjičeniku odredio istražni zatvor.

Riječ je bivšem pripadniku vojske tzv. Krajine, osumnjičenom da je od kraja siječnja do početka veljače 1993. u privremeno okupiranom Čitluku, zaseok Vucići kod Promine, sudjelovao u ubojstvu petero hrvatskih staraca.

Tužiteljstvo je ranije izvijestilo da osumnjičenog hrvatskog državljanina tereti da je "neutvrđenog dana od kraja siječnja do početka veljače 1993.", tijekom agresije na Hrvatsku, kao pripadnik paravojne postrojbe 75. motorizirane brigade vojske tzv. Republike Srpske Krajine, postupio protivno odredbama Ženevske konvencije.

"Postoji osnovana sumnja da je okrivljenik zajedno s više drugih, za sada, nepoznatih pripadnika iste paravojne postrojbe, ubodima nožem u vitalne dijelove tijela usmrtio građane hrvatske nacionalnosti" u dobi od 79 do 82 godine, kažu u državnom odvjetništvu.

25. rujan 2023 19:09