StoryEditorOCM
Crna kronikaTragedija na ekskurziji

Maturant šibenske Prometno-tehničke pao s balkona hotela u Pragu i smrtno stradao

Piše Hina /Šibenski.hr
3. rujna 2017. - 20:43


Devetnaestogodišnji učenik šibenske Prometno-tehničke škole Ante Bare Mikulandra iz Bilica smrtno je stradao u nedjelju ujutro u Pragu, gdje je s kolegama bio na maturalnom putovanju, potvrdio je ravnatelj te škole Zdravko Peran.

 - Tragedija se dogodila blizinu centra Praga, u jednom hotelu, jutros nešto prije doručka kada je naš učenik pao s nekoliko metara visine. Dugo su ga pokušavali reanimirati, ali nažalost oživljavanje nije uspjelo, potvrdio je ravnatelj Peran kojeg su o nesreći obavijestili nastavnici Prometno-tehničke škole koji su pratitelji učenicima.

Maturanti, njih 51, na ekskurziju su otišli u petak, a trebali su posjetiti i tvornicu automobila Škoda. Kao pratitelji s njim je u Češku otišlo i troje nastavnika te doktorica Antonija Žanić koja predaje hitnu pomoć i prometnim nautičarima, smjeru koji je pohađao nesretni mladić. Zbog jutrošnje tragedije, učenici neće nastaviti ekskurziju te se u ponedjeljak vraćaju kući.

Službenih informacija o okolonostima nesreće još nema, ali prema onomu što je Peran doznao od nastavnika riječ je o nesretnom slučaju, odnosno o padu s balkona,.

-Što se točno dogodilo utvrdit će praška policija očevidom i istražnim radnjama koji su u tijeku. Agencija za odgoj i obrazovanje u kontaktu je s veleposlanstvom Republike Hrvatske u Pragu, koje pruža svu pomoć na terenu i čim dobijemo službene informacije izvijestit ćemo javnost o tome, dodao je Peran.

Kao ravnatelj škole zajedno s još dvoje nastavnika, Peran je vijest o pogibelji učenika osobno priopćio njegovoj obitelji koja živi u Bilicama.

-Strašno je majci doći s takvom vijesti. Naš je učenik živio s majkom i još troje braće i sestara, jer mu je otac prije nekoliko godina umro. Zato smo u Bilice kod majke išli s hitnom pomoći - rekao je Peran i dodao kako se ovakva tragedija u povijesti škole još nikada nije dogodila. Najavljuje kako će škola proglasiti i dan žalosti.

Napominje kako je smrtno stradali 19-godišnji maturant Prometno-tehničke škole, smjera pomorski nautičar, bio "jako dobar učenik, pametan i miran".

Tragediju u Pragu potvrdilo je i Ministarstvo vanjskih i europskih poslova.
-Putem veleposlanstva RH u Pragu dobili smo službenu informaciju od nadležnih službi Češke Republike o stradalom hrvatskom državljaninu iz Šibenika na maturalnom putovanju u Pragu, a hrvatsko je veleposlanstvo u kontinuiranom kontaktu s češkom policijom i predstavnicima organizatora putovanja - priopćili su iz tog ministarstva.

 

25. travanj 2024 03:50