StoryEditorOCM
Crna kronika'želimo utjecati na svijest građana'

Mališan rastavljenih roditelja proveo vikend kod oca i majci se vratio s krvavim podljevom na leđima: otkrilo se da je šestogodišnjak bio neposlušan, pa ga je tata kaznio remenom; Evo kako je 39-godišnjaka kaznio sud

21. listopada 2019. - 16:14

Na uvjetnu kaznu zatvora od pet mjeseci uz rok kušnje od godine dana osuđen je 39-godišnji otac iz Splita koji je 6-godišnjeg sina ošinuo kaišem toliko jako da je djetetu ostao krvni podljev preko leđa.

Otac je optužen da je u studenom prošle godine, u razdoblju dok je sin boravio kod njega, ljut zbog ponašanja mu, uzeo remen i udario ga preko leđa. Od udarca je dječaku ostao na leđima trakasti krvni podljev dužine 10-12 cm i 3-4 cm širine. U srpnju ove godine je protiv njega podignuta optužnica te je od Općinskog suda u Splitu zatraženo izdavanje kaznenog naloga u kojem će ga se proglasiti krivim za nanošenje tjelesne ozlijede. Tražili su osuđujuću presudu i izricanje uvjetne kazne. Nakon pregleda spisa sud je procijenio kako je zahtjev opravdan te je protiv oca izdan nalog s osuđujućom presudom na uvjetnih pet mjeseci zatvora.

Sud je tako odlučio, uzimajući u obzir sve ove okolnosti, ali isto tako i potrebu da se jedan ovakav društveni čin sankcionira, naveli su u presudi. Smatraju kako će ovakvom kaznom u dovoljnoj mjeri utjecati na oca da promijeni svoje ponašanje i suzdrži se od činjenja kaznenih djela. Također sud želi utjecati i na svijest građana o pogibeljnosti kaznenih djela i pravednosti kažnjavanja njihovih počinitelja. Osim uvjetne kazne zatvora, odlučeno je i da otac mora platiti 2.400 kuna sudskih troškova.

Ako optuženi otac ne prihvati kazneni nalog i podnese prigovor, provest će se suđenje na kojem će se ponovno izvesti svi dokazi i odlučiti o sankciji. U tim slučajevima tužiteljstvo obično traži težu kaznu nego u kaznenom nalogu. Za navedeno kazneno djelo nanošenja tjelesne ozljede osobi ranjivoj zbog njene dobi propisana je kazna do tri godine zatvora.

24. ožujak 2023 16:30