StoryEditorOCM
Crna kronikasuđenje za masakr

Počelo suđenje roditeljima dječaka ubojice iz Srbije: otac pustio bradu i smršavio, majka Koste K. zaplakala

Piše Vijesti Sd
29. siječnja 2024. - 15:29

U Višem sudu u Beogradu u ponedjeljak je počelo suđenje ocu i majci 13-godišnjeg učenika Koste K. koji je 3. svibnja prošle godine u beogradskoj u Osnovnoj školi "Vladislav Ribnikar" ubio devetero školskih kolega i zaštitara, u tragediji nezapamćenoj u novijoj povijesti Srbije. Osim danas, suđenje je zakazano i za 30. siječnja.

Na početku suđenja sud je odlučio da će sa suđenja dječakovim roditeljima biti isključena javnost, i to zbog zaštite interesa maloljetnih osoba. Srpski mediji pišu pak da su branitelji koji zastupaju roditelje dječaka tražili otvaranje procesa za javnost, optužujući tužitelje da su otkrili mnoge činjenice koje nisu smjeli iznositi u javnost. Majka je, na upit suca slaže li se s time, kazala kratko da se slaže, dok je otac potvrdno klimnuo glavom.

Majka dječaka ubojice Koste K., Miljana K., prva je stigla u Palaču pravde na suđenje po optužnici Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu kojom joj se, zajedno s njenim suprugom, Vladimirom K., na teret stavlja da su svom sinu omogućili da koristi oružje. Stigla je na suđenje nekoliko minuta nakon njezinih odvjetnika i šutke stajala ispred sudnice s njima, piše srpski Blic. 

image
screenshot x

Prekoputa nje, na drugom kraju hodnika stajali su roditelji ubijene djece koji su došli na današnje suđenje na kojem bi Vladimir i Miljana trebali iznijeti svoju obranu te bi im se trebala pročitati optužnica. Otac dječaka ubojice posljednji je ušao u sudnicu u trenutku kada su svi sjedili. Doveden je u lisicama. Kada je kročio u sudnicu, njegova supruga je zaplakala. Otac Koste K. je dosta izgubio na težini i pustio je bradu. Pri izlasku iz sudnice dozvoljen je kontakt roditeljima koji su se zagrlili i briznuli u plač.

Roditeljima se na teret stavlja izvršenje krivičnog djela - Nedozvoljena proizvodnja, držanje, nošenje i promet oružja i eksplozivnih tvari, dok je Vladimiru na teret stavljeno izvršenje krivičnog djela - Teško djelo protiv opće sigurnosti.

Tijekom izvanrednog obraćanja glavnog javnog tužitelja Višeg javnog tužiteljstva u Beogradu, otkriveno je da je DNK trag Miljane K., pronađen na čahuri koja je nađena kod vrata u učionici povijesti, gdje je njen sin 3. svibnja usmrtio devetero vršnjaka i čuvara škole, prenosi Jutarnji list.

Za Miljanu K. tužiteljstvo je predložilo kaznu zatvora u trajanju od 2 godine i 6 mjeseci.

Kako se navodi u optužnici, Vladimir K. je osumnjičen da je u periodu od godinu dana prije tragedije u OŠ "Vladislav Ribnikar" obučavao svog 13-godišnjeg sina da rukuje zračnim i vatrenim oružjem, kao i pripadajućom municijom te da gađa u mete.

- On ga je, kako se sumnja, u tri navrata vodio u Streljački klub “Partizan Practical Shooting”, i u otvoreni prostor u Etno selo Gostoljublje u Mionici, usprkos činjenici da takva aktivnost i obuka očigledno ne odgovaraju njegovu uzrastu - navodi se u priopćenju tužiteljstva. Na suđenju su bili prisutni i vlasnik streljane u kojoj je dječak pucao, Ratko Ivanović, te trener Nemanja Marinković koji se također nalaze na optužnici Višeg javnog tužiteljstva.

image
Tom Dubravec/Cropix

Vladimir K. je svog sina prvo godinu dana prije kobnog 3. svibnja 2023. godine, u Streljačkom klubu obučavao kako da rukuje zračnim oružjem, da gađa mete u obliku koncentričnih krugova, kako da stoji i diše, nakon čega je odobrio obuku za gađanje iz vatrenog oružja – pištolja marke “Glok”.

Dva do tri mjeseca kasnije u istom streljačkom klubu Vladimir K. je sina obučavao kako rukovati oružjem, puniti okvir i gađati u siluete ljudi iz pištolja marke “Češka zbrojevka”, da bi ga 12. studenog 2022. godine odveo u Etno selo Gostoljublje, gdje je dječak pucao iz zračnog pištolja u koncentrične krugove.

- Potom je 11. travnja ove godine ponovo dijete odveo u isti streljački klub gdje je pucalo u mete iz vatrenog oružja, i to iz pištolja marki “Češka zbrojevka” i “Ruger”, za koje on posjeduje odobrenje nadležnog organa za nabavljanje i držanje - navodi se u priopćenju.

image
Duje Klaric/Cropix

Tužiteljstvo navodi da je dječak ubojica 24. travnja pronašao navedeno vatreno oružje i streljivo, koji su se, umjesto u metalnom sefu s ključem, nalazili u dvama plastičnim koferima koji su služili za prijenos oružja. Tijekom istrage je utvrđeno da je okrivljenik neosigurano vatreno oružje držao u koferima za prijevoz oružja i streljiva, umjesto u sefu pričvršćenom na zid u ormaru u hodniku, koji je okrivljenik prethodno nabavio radi ispunjavanja uvjeta za siguran smještaj i čuvanje oružja radi dobivanja odobrenja nadležnog tijela za nabavu i držanje vatrenog oružja. Koferi su se nalazili u jednom ruksaku crne boje.

Okrivljeni je tako, smatra tužiteljstvo, omogućio djetetu da dođe u posjed pištolja, a prethodno ga je obučavao da puca iz njega u streljačkom klubu, piše Blic.

 

18. srpanj 2024 10:32