StoryEditorOCM
Crna kronikadogovor s uskokom

Kuhar iz šibenskog zatvora priznao krivnju: zatvorenicima je nabavljao drogu i mobitele! Još pet osoba tereti se za niz kaznenih djela

Piše Vladimir Urukalo/SD
17. ožujka 2022. - 14:16

Manje od dva mjeseca nakon što je USKOK od šibenskog ŽDO-a preuzeo slučaj u kojem se kuhara Zatvora u Šibeniku kao službenu osobu, zbog sumnje da je unosio drogu u zatvor, teretilo za zlouporabu položaja i ovlasti, a još pet osoba za niz kaznenih djela od poticanja na zlouporabu do omogućavanja trošenja droge, sklopljene su, doznajemo, neformalne nagodbe.

Kažemo neformalne jer službeno optužnica još nije niti podignuta, no pet od šest okrivljenika, po našim je saznanjima, spremno je priznati krivnju u potupnosti. Prvoosumnjičeni kuhar Roberto L. priznao je krivnju i očekuje izricanje kazne od tri godine zatvora. On se nalazi u istražnom zatvoru isto kao i Nikola P. koji, zasad, jedini ne želi priznati svoju krivicu i dogovoriti se s USKOK-om koji mu "nudi" četiri i pol godine zatvora. On, doznajemo iz njemu bliskih izvora, tvrdi da ne želi da se sve ono loše što se događa u šibenskom zatvoru lomi preko njegovih leđa te da nije nikakav organizator unosa droge i mobitela iza zatvorskih zidina.

Ostalo četvero osumnjičenih izašli su iz istražnog zatvora, a među njima je i Ružica P., Nikolina supruga koja se navodno dogovorila da će odslužiti sedam mjeseci zatvora dok još godinu neće ukoliko u određenom roku ne počini neko novo kazneno djelo.

Na djelomične uvjetne kazne prema kojima bi godinu dana zatvora odslužili, a godinu ne bi ako ne budu počinitelji nekog novog kaznenog djela nagodili su se i Luka F. te Jakov D., dobavljači droge sa splitskog i omiškog područja.

USKOK, podsjetimo, smatra da je Nikola P. preko mobilnih telefona komunicirao s ostalima od kojih je nabavljao drogu, a glavna spona s "nabavljačima" bila je njegova 26-godišnja supruga Ružica. Nakon što bi Nikola dogovorio nabavu droge ili mobilnog telefona, supruga i preostala dvojica uhićenih s područja Splita i Omiša, a radi se o Luki F. i Martinu S., bi na širem području Šibenika dostavljali kuharu sve što je bilo naručeno za dostavu. On je to preuzimao te unosio u zatvor i zatim davao Nikoli koji je, po stavu tužitelja, dalje dilao drogu i mobitele po zatvoru i za to uzimao po par tisuća kuna od zatvorenika. USKOK smatra da je 51-godišnji kuhar sebi tako zaradio najmanje 10.200 kuna, a sve su to radili u periodu od 1. svibnja do 22. kolovoza prošle godine.

Nakon uhićenja šibenska je policija izvjestila da su "tijekom trajanja kriminalističkog istraživanja u prostorijama Zatvora u Šibeniku obavljene su pretrage spavaonica zatvorenika" u kojima je pronađeno i privremeno oduzeto "15,3 grama bruto težine hašiša, 2,9 grama bruto težine marihuane, pet komada zamotanih cigareta s marihuanom, 18 tableta te šest mobilnih telefona s pripadajućim punjačima". Osim zatvorskih ćelija na području Omiša i Splita pretražene su i obiteljske kuće, garaže i stanovi uhićenih te je pronađeno i oduzeto 9,5 grama bruto težine marihuane, digitalna vaga, nešto više od 60 tisuća kuna, 750 eura, automatska puška sa spremnikom i 118 komada streljiva te poluautomatski pištolj s tri spremnika i 45 komada streljiva.

25. travanj 2024 13:27