StoryEditorOCM
Crna kronikaVatrogascima pune ruke posla

Lokalizirani požari kod Sitnog Donjeg i Koprna. Aktivan je još onaj na području Promine, gdje pomažu i zračne snage

Piše šibenski.hr
15. kolovoza 2021. - 15:33

NOVO

Kako su izvijestili iz Vatrogasne zajednice Šibensko- kninske županije u nedjelju poslijepodne lokalizirani su požari koji su nešto iza podneva izbili na području Koprna i Sitnog Donjeg, točnije kod zaseoka Ilići zbog čega je bila zatvorena i željeznička pruga.

Gasiteljima na zemlji pomagale su i zračne snage.

Međutim, još uvijek je aktivan požar na prominskom području, preciznije kod Zelića. Tamo su angažirana dva kanadera i dva zračna traktora.

RANIJE

Dva protupožarna aviona Hrvatskog ratnog zrakoplovstva gase požar kod Sitnog Donjeg dok su četiri aviona angažirana na gašenju požara kod Zelića

Dva aviona Canadair CL-415 iz sastava Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH angažirana su u nedjelju, 15. kolovoza 2021. na gašenju požara kod Sitnog Donjeg u Šibensko-kninskoj županiji.

Također, dva aviona Canadair CL-415 angažirana su na gašenju požara kod Zelića u Šibensko-kninskoj županiji gdje su dodatno angažirana i dva aviona Airtractor AT-802.

Od početka II. faze Protupožarne sezone 21. lipnja do 15. kolovoza 2021., zračne snage Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH su sudjelovale u gašenju 68 požara i to: 26 u Šibenskoj-kninskoj, 23 u Splitsko-dalmatinskoj županiji, 14 u Zadarskoj, tri u Dubrovačko-neretvanskoj, jedan u Primorsko-goranskoj i jedan u Istarskoj županiji.

Pripadnici protupožarnih snaga Hrvatskog ratnog zrakoplovstva izvršili su 50 protupožarnih izviđanja u županijama priobalja.

Na navedenim zadaćama, gašenju požara i protupožarnom izviđanju, izvršena su 3.392 leta pri čemu je ostvareno 548:20:00 sati naleta, izbačeno je 15.355  tona vode, prevezeno 7,5 tona tereta, utrošene je 3.432 litre pjenila i 333.539 litara goriva.

Tim besposadnih zrakoplovnih sustava angažiran je 10 puta i ostvario je 10 letova s besposadnim zrakoplovnim sustavom “ORBITER 3” u trajanju od više od 19 i pol sati, a u cilju provedbe protupožarnih izviđanja i izviđanja opožarenih površina.

Od kopnenih snaga Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Oružanih snaga RH, 2. i 3. kolovoza 2021 angažirano je po 26 vojnika za gašenje požarišta kod Segeta Gornjeg u Splitsko-dalmatinskoj županiji.

20. travanj 2024 06:23