StoryEditor
Crna kronikaNautičari u problemima

Kod Opata ribarica oslobodila jedrilicu s dvije strane državljanke; Na Žirju šibenska Lučka kapetanija spasila ozlijeđenog člana posade

Piše šibenski.hr
8. listopada 2021. - 10:02

Tijekom četvrtka, 7. listopada 2021. godine, zbog pogoršanja vremenskih uvjeta na moru, neiskustva i neodgovornog ponašanja nautičara, Nacionalna središnjica za usklađivanje traganja i spašavanja na moru MRCC Rijeka i lučke kapetanije zaprimile su više poziva u pomoć.

U 08.40 sati zaprimljen je MAYDAY poziv s jedrilice koja je ostala bez pogona zbog zapetljaja konopa ili mreže u brodski vijak. Jedrilica se nalazila blizu uvale Opat na Kornatima, a na njoj su se nalazile dvije strane državljanke koje su plovilo iznajmile od charter tvrtke. Ribarica je oslobodila jedrilicu te ih je teglila na sigurno mjesto u uvali Opat.

U 15.35 sati zaprimljen je još jedan MAYDAY poziv kod otočića Čavlin koji se nalazi jugozapadno od otoka Murtera. Zatražen je hitni medicinski prijevoz za ozlijeđenog člana posade te spašavanje uslijed lošeg vremena. Na jedrilici se nalazilo troje stranih državljana koji nisu mogli spustiti jedra, a korištenjem motornog ne uspijevaju dobro upravljati jedrilicom. Prema mjestu događaja isplovilo je plovilo lučke kapetanije M/B „Šibenik“ i plovilo charter tvrtke koja je jedrilicu dala u najam. Posada M/B „Šibenik“ unesrećene pronalazi kod uvale Tratinska na otoku Žirje gdje su ozlijeđenu osobu prekrcali na svoje plovilo i prevezli je do Šibenika gdje ga je preuzelo vozilo hitne medicinske pomoći. Jedrilica je privezana za plutaču u uvali Tratinska gdje će ostati do smirivanja vremena.

Uprava sigurnosti plovidbe Ministarstva mora, prometa i infrastrukture apelira na sve nautičare da prije izlaska na more poslušaju vremensku prognozu za pomorce/nautičare na VHF kanalima:

te da se o vremenskoj prognozi informiraju na stranicama Državnog hidrometeorološkog zavoda https://meteo.hr/ (Prognoza za Jadran za nautičare, Prognoza za pomorce (NAVTEX)), odnosno korištenjem aplikacije Ministarstva za pametne telefone nIS (Nautički informacijski servis).

item - id = 1133357
related id = 0 -> 1142877
related id = 1 -> 1142848
04. prosinac 2021 14:37