StoryEditorOCM
Crna kronikaOdluka Vrhovnog suda

Kninjanin u pijanom stanju pet puta silovao ženu i dobio samo tri godine zatvora

15. srpnja 2018. - 12:43

Vrhovni sud potvrdio je presudu Županijskog suda u Šibeniku kojom je D.K. (46) osuđen na ukupno tri godine zatvora zbog toga jer je pet puta, od 11. srpnja 2014. do 29. ožujka 2015. godine u obiteljskoj kući na području grada Knina, u alkoholiziranom stanju, silovao svoju suprugu.

Šibenski sud mu je još u prosincu prošle godine za svako djelo izrekao po godinu dana zatvora te mu je izrečena jedinstvena trogodišnja zatvorska kazna uz naročito olakotne okolnosti - neosuđivanost i smanjenu ubrojivost u vrijeme počinjenja djela što je utvrđeno psihijatrijskim vještačenjem.

Silovatelj je u žalbi tvrdio da su SMS poruke, koje je policija izuzela iz mobitela njegove supruge (s kojom je zbog poremećenih odnosa živio u istoj kući, ali odvojeno), uzete bez sudskog naloga pa su zbog toga nezakonite. No, Vrhovni je sud utvrdio da su zakonit dokaz jer ih je policajka koja je primila kaznenu prijavu poruke presnimila na računalo i CD na zahtjev same žrtve i uz njezin pristanak.

Osuđenik je pokušao srušiti i vjerodostojnost iskaza žrtve, ali i svjedoka kojima se ona povjeravala svaki put kad bi je on napastvovao, navodeći da je proteklo neko vrijeme od počinjenja do prijave (ne)djela te mu nije bilo jasno kako to da se žrtva točno sjeća svih datuma kada su se silovanja događala.

Vrhovni je sud zaključio da je u šibenski sud bio u pravu kad je povjerovao žrtvi smatrajući njen iskaz vjerodostojnim, a ona je svaki put, kad bi je on silovao, zapisivala što se događalo i to je govorila svojoj prijateljici, potom kolegici s posla, nećakinji i bratu. Tako je navela i da je prvi put kad ju je spolno zlostavljao čak pucao iz oružja o čemu svjedoči i rupa u zidu, a naravno da se bojala da će je ubiti jer je on bio lovac, imao je dvije puške i pištolj i govorio joj je da će se prije riješiti nje nego oružja.

Svi su svjedoci potvrdili da su njihovi odnosi kao bračnih partnera bili poremećeni, da je on puno pio te da je žrtva plakala i odlazila od kuće, da je sve lošije fizički izgledala. Jedna od svjedokinja kazala je da je jednom žrtva htjela otići u policiju prijaviti ga i da ju je ona povela automobilom, no zlostavljač ju je zvao na mobitel, prijetio joj, vikao, psovao, govorio da ga ne smije prijaviti jer mu je otac na samrti, pa je ona na kraju odustala tog puta od prijave.

20. travanj 2024 06:30