StoryEditorOCM
Crna kronikaAfera Vjetroelektrane

Josipa Čulina, bivša Rimac, došla na prvo ročište uskočkog slučaja: odvjetnici zatražili izdvajanje dokaza dobivenih prisluškivanjem

Piše Šibenski.hr
29. lipnja 2023. - 13:07

U četvrtak ujutro Josipa Čulina (ex Rimac) je sa svojim odvjetnicima, Lidijom Horvat Ivanom Gržićem, došla na ročište optužnog vijeća u drugom slučaju koji je protiv nje pokrenuo USKOK.

Riječ je o tzv. aferi Vjetroelektrane gdje ju se tereti da je zajedno s bivšim ministricom Gabrijelom Žalac te čitavim nizom državnih službenika dogovarala pogodovanje vlasniku tvrtke C.E.M.P. Miljenku Bašiću prilikom izgradnje vjetroparka Krš-Pađene.

U prvom predmetu protiv Rimac s USKOK-om se nagodilo 11 od 27 okrivljenika, a optužnica za slučaj Vjetroelektrane podignuta je kasnije te je za danas zakazano prvo ročište u tom slučaju.

Za očekivati je da će Čulina i njezini branitelji tražiti izdvajanje tzv. posebnih dokaznih radnji, donosno sudskih naloga za njezino trajno praćenje i snimanje njezinih razgovora koji predstavljaju glavni dokaz USKOK-a u predmetu protiv nje.

- Očekujemo, odgovorila je kratko odvjetnica Lidija Horvat na pitanje novinara očekuju li nešto od današnjeg ročišta.

Čulina, pak, nije rekla ništa okupljenim novinarima.

Također, od odvjetnice Gabrijele Žalac, Jadranke Sloković, čuli smo da njezina klijentica danas neće osobno doći na ročište - što po zakonu niti nije obavezna.

Oko 11 sati ročište je završeno. Kao što se očekivalo, obrana je tražila izdvajanje tzv. posebnih dokaznih radnji, a optužno vijeće će objaviti odluku o tome 6. srpnja u 13:30 sati.

Odvjetnica Lidija Horvat nakon rasprave je poručila:

- Imamo dokaze da su mjere prvobitno bile otvorene prema visokorangiranim službenicima jednog ministarstva, a zatim su se okrenule prema mojoj klijentici. Nikada nismo doznali zbog čega su prvobitne mjere prema ljudima iz ministarstva obustavljene, poručila je.

Podsjetimo, kako što je Jutarnji objavio u ožujku 2022., USKOK je do Josipe Čuline (ex Rimac) došao tajno slušajući dvoje pomoćnika Marija Banožića u vrijeme dok je on bio ministar državne imovine.

 

27. travanj 2024 11:32