StoryEditorOCM
Crna kronikaŠtetni krediti

Nova kaznena prijava protiv bivših čelnika ‘Jadranske banke‘: evo kako su propalu banku oštetili za 64 milijuna kuna

Piše Šibenski.hr
27. travnja 2022. - 09:54

U Službi kriminalističke policije, Odjelu gospodarskog kriminaliteta i korupcije, dovršeno je složeno kriminalističko istraživanje nad 75-godišnjakom, 62-godišnjakinjom i 51-godišnjakom osumnjičenima za Zlouporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju kao i nad dvije 45-godišnjakinje osumnjičene za Poticanje navedenih troje osumnjičenih na počinjenje kaznenog djela, izvijestili su iz šibenske policije.

Premda policija ne navodi identitete osumnjičenih, neslužbeno doznajemo kako je riječ o bivšim čelnicima propale šibenske 'Jadranske banke'. Navodno, radi se o Ivi Š. (75), nekadašnjem predsjedniku Uprave Jadranske banke, Mariji T. (62), njegovoj zamjenici te Mirku G. (51), koji je bio član uprave banke u vrijeme inkriminiranih radnji:

-Provedenim kriminalističkim istraživanjem u suradnji sa Županijskim državnim odvjetništvom u Šibeniku, utvrđeno je kako su osumnjičeni 75-godišnjak, u svojstvu predsjednika Uprave, 62-godišnjakinja, u svojstvu zamjenice predsjednika Uprave i 51-godišnjak, u svojstvu člana Uprave novčarske institucije sa sjedištem u Šibeniku, u vremenskom razdoblju od 2007. do 2010.g., u više navrata, na poticanje dviju osumnjičenih 45-godišnjakinja, inače odgovornih osoba dviju tvrtki iz Vodica, odobrili isplate ukupno pet kredita, isplate po ugovorima o okvirnom faktoringu i isplate po ugovorima o faktoringu po kupcima (kao regresni dužnik), nakon kojih isplata kao i nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja ista društva nisu izvršila povrat dospjelih potraživanja. Naime, utvrđeno je kako su troje osumnjičenih, suprotno pravilima poslovanja, odnosno Proceduri odobravanja kredita propisanoj internim aktima novčarske institucije, bez prethodnog provođenja propisanih analiza i mišljenja nadležnih stručnih službi kao i bez postojanja adekvatnih instrumenata osiguranja, odobrili isplatu svega zatraženog, nakon kojih uplata, kao i nakon proteka prolongiranih dospijeća plaćanja, ista društva nisu izvršila povrat dospjelih potraživanja već su ta potraživanja zatvorena Ugovorima o ustupanju umjesto isplate, odnosno preuzimanjem nekretnina, od kojih za dio preuzetih nekretnina novčarska institucija nije izvršila upis vlasništva jer nisu bila u vlasništvu jedne tvrtke iz Vodica, a time nisu ni mogla biti predmet ustupanja, dok je dio nekretnina prodan za znatno manji iznos od iznosa zatvorenih potraživanja temeljem sklopljenog Ugovora. Navedenim postupanjem osumnjičeni su prouzročili materijalnu štetu novčarskoj instituciji u ukupnom iznosu od najmanje 63.738.934,24 kuna.

Protiv osumnjičenika je podnesena kaznena prijava Županijskom državnom odvjetništvu u Šibeniku- kazao je Šime Pavić, glasnogovornik Policijske uprave šibensko- kninske.

Podsjetimo, zbog sličnih radnji, odnosno odobravanja štetnih kredita samo vezanih uz jednog poduzetnika sa čakovečkog područja, spomenuta trojka iz uprave Jadranske banke bila je uhićena 2017. godine, ali su pušteni da se brane sa slobode.

Inače, Jadranska banka je propala, što i nije čudno s obzirom na štetne poslove koje je godinama radilanjezina uprava, pa ju je sanirala država i potom preuzela Hrvatska poštanska banka.

20. travanj 2024 03:50