StoryEditorOCM
Crna kronika'Muljaža' u 2.HNL

Je li bilo pokušaja namještanja? DORH istražuje lanjsku nogometnu utakmicu Hajduka 2 i Šibenika

24. listopada 2019. - 10:17

Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi istragu zbog sumnje u nepravilnosti odnosno zbog pokušaja namještanja utakmice Hajduk - Šibenik odigrane 5. svibnja ove godine.

 

Sve je počelo nakon medijskih napisa o izvanrednom otkazu koji je dobio Krešimir Gojun, dotadašnji voditelj Hajdukove Akademije “Luka Kaliterna” i to zbog, kako je tada priopćeno iz kluba, zbog “osobito teške povrede ugovora”. Gojun je tada optužio aktualnoga sportskog direktora Sašu Bjelanovića kako je od njega tražio da se pomogne Šibeniku da izbori direktan plasman u viši rang natjecanja. Drugim riječima, navodno je traženo da druga momčad Hajduka, koja se natječe u Drugoj HNL, pusti utakmicu Šibeniku kako bi izborili plasman u Prvu HNL.

 

Direktan plasman

 

Nakon što je Nadzorni odbor Hajduka obavio izvide po kojima ispada da ničega spornoga nije bilo, Uprava i NO su odlučili dati otkaz Gojunu. Odjel gospodarskog kriminaliteta splitske Policijske uprave zatim je otvorio predmet i obavio informativne razgovore s Gojunom, Bjelanovićem, tadašnjim koordinatorom skautske službe Mariom Brkljačom i trenerom druge momčadi Marijom Despotovićem. Sve su iskaze u obliku posebnog izvješća uputili nadležnom ODO-u Split koje tek treba odlučiti ima li u cijeloj priči kaznenog djela ili ne.

 

- U svezi Vašeg upita, obavještavamo da smo proveli izvide, te o utvrđenom izvijestili Općinsko državno odvjetništvo u Splitu - odgovorili su iz splitske policije. Pitali smo i ODO Split je li točno da su naložili policiji provođenje izvida.

 

- Povodom predmetnog događaja, Općinsko državno odvjetništvo u Splitu provodi izvide. Postupanje tijekom izvida je tajno - odgovorila nam je Rene Laura, glasnogovornica Županijskoga državnog odvjetništva u Splitu.

 

Krajem lipnja ove godine Slobodna Dalmacija objavila je e- mail odnosno očitovanje koje je Gojun poslao Upravi i to nakon što je odbio potpisati izjavu koju su mu na potpis dali predsjednik Uprave Hajduka Marin Brbić i sportski direktor Bjelanović.

 

Gojun je u mailu napisao da ga je Bjelanović pozvao u svoj ured u kojem su ga dočekali Brkljača i sam Bjelanović. Bjelanović je, ustvrdio je Gojun, razgovor zapodjenuo u smjeru da bi bilo dobro da Hajduk pomogne Šibeniku da izbori direktan plasman u Prvu HNL tako da se najbolji igrači, oni koji treniraju s prvom momčadi, poštede u utakmici koja se igrala 5. svibnja.

 

Gojun je to kategorički odbio jer je, kako je napisao, to bilo u suprotnosti sa svim njegovim principima i načelima zbog kojih je u startu i prihvatio posao u Hajduku i jer je smatrao da bi takvim postupkom bilo kompromitirano sve ono što Hajduk predstavlja navijačima i općenito ljudima u državi.

 

Nakon toga dobiva SMS poruku team menadžera B momčadi da se Bjelanović u prostorijama Akademije raspituje o mogućem sastavu za utakmicu protiv Šibenika. Istu je informaciju Gojun dobio i od trenera druge momčadi Despotovića koji ga upozorava da je i jedan igrač druge momčadi spominje da bi bilo dobro pustiti utakmicu.

 

Gojun je o svemu navedenom izvijestio i Nina Martinića, člana Nadzornog odbora Hajduka koji je inicirao razgovor na tu temu.

 

Dobro je poznato kakav je bio daljnji rasplet. Nakon Gojuna, otkaz je dobio i tadašnji trener prve momčadi Siniša Oreščanin koji mu je dao javnu podršku.•

24. travanj 2024 00:32