StoryEditorOCM
Crna kronikaGore novi požari

Iz zaseoka Pavići 12 stanovnika evakuirano u OŠ Skradin zbog požara u Đevrskama-na Promini smirivanje, opet gori u Kistanjama

22. kolovoza 2017. - 23:28

Novo, 21,20 sati:
- U Đevrskama je vatra odbijena od kuća i ono što je najvažnije, nitko nije stradao – izjavio je Darko Dukić, županijski vatrogasni zapovjednik oko 21 sat za jedan lokalni portal.  Požar na Promini je pod kontrolom, no još ima otoka otvorene vatre koji su kao tempirana bomba i stoga je na terenu oko 150 vatrogasaca i vojnika.
Aktivan je još jedan požar, kod Bribira, koji se spojio s onim u susjednoj, zadarskoj županiji. Situacija je teška naglašava Dukić, budući da je vatrena linija duga i preostaje jedino prema prioritetima čuvati vatru preko noći.
Novije:
Iz MORHA je priopćeno kako se požarište Kistanje-Đevrske spojilo se s onim u naselju Ostrovica kod Lišana Ostrovičkih u jednu vatrenu frontu te su zračne snage uložile maksimalne napore u obrani naselja i kuća.  Airtractor je cijeli dan natapao požarište Pristeg, čuvajući sigurnom trasu autoceste A1 Zagreb-Split, a letio je i do graničnih, miniski sumnjivih područja, ističe se također u izvještaju MORH-a.
U međuvremenu pojavio se novi požar u Zatonu kod Šibenik, kojeg su dva kanadera brzo stavila pod nadzor gasitelja.
Na požarištima je osim zračnih snaga angažirano i 96 pripadnika Protupožarnih namjenski organiziranih snaga Hrvatske kopnene vojske OS RH - i to na požarištu Lišnjak Drniš i 72 pripadnika na požarištima Kožlovac, Kolarna i Lepuri kod Benkovca.
U pripravnosti za angažman na terenu je 189 vojnika smještenih u vojarnama u Benkovcu, Sinju, Kninu i splitskoj „Lori“ . Također, 210 vojnika u vojarnama u unutrašnjosti na raspolaganju je za intervenciju, bude li trebalo. Smješteni su u vojarnama u Vinkovcima, Petrinji, Gospiću i Našicama.

Oko 19,50 sati:
U čudu su i operatori ŽC 112: s poslijepodnevnim velikim požarom u Đevrskama, kao da je proradila šira "bojišnica". Iz zaseoka Pavići kod Bribirskih Mostina 12-tero stanovnika evakuirano je u OŠ Skradin, a pepeo od vatrom progutanih borova, makije, maslinika i vinograda pada po Vodicama. U Šibeniku je koprena gustog, tamnog dima zakrilila sunce, pepeo također vije nad ulicama. Do mraka ovaj požar iz zraka neprestance su, od izbijanja oko 15 sati, gasila četiri kanadera.

-Ne znamo ni sami više gdje gori, pale sve. Gori opet kod Kistanja, i drugi požar izbio je kod Đevrsaka, gori u Golubiću kod Knina, kod Korda, požar u Macurama je pod kontrolom, ne znamo više koliko je gdje vatrogasaca, bio je uzbuđen dežurni ŽC-a 112.
Da je stanje kod Đevrska teško, potvrdio nam je i Tomislav Dželalija, načelnik Stožera Civilne zaštite Grada Drniša. S njime smo razgovarali dok se uspinjao na vrh Promine, radi pregleda situacije, koja je srećom za građane i gasitelje, povoljna.
Na požarištu ogromne površine od 2,4 tisuće hektara srećom, uočava se jedino dim, govori Dželalija.

-Trebamo organizirati dežurstva za noćas. Dio snaga, prema odluci vatrogasnog zapovjednika bit će raspoređen u Đevrske, tamo je stvarno potreban svaki vatrogasac.

 

04. svibanj 2024 02:38