StoryEditorOCM
Crna kronikatko je vozio pijan?

Istražuje se velika muljaža zataškavanja prometne nesreće: Privedeni HDZ-ov župan i policajka

Piše Nikola Patković/JL
15. ožujka 2023. - 10:46

Policija je jutros pokucala na vrata župana vukovarskog srijemskog Damira Dekanića navodno zbog finaliziranja istrage oko lažiranja prometne nesreće u kojoj je župan sudjelovao u noći sa 16. na 17. travnja prošle godine.

Prema neslužbenim informacijama, Dekanić je priveden, ali nam to nije potvrdio njegov odvjetnik Davor Ćavara. No iz njegove izjave može se zaključiti da je akcija u tijeku.

- Još ništa nije potvrđeno i kasnije tijekom dana znat će se koje će radnje biti službeno provedene - rekao je Ćavar za Jutarnji list.

Također, osim Dekanića, privedena je i jedna policijska službenica PU vukovarsko srijemske iz mjesta Cerna, dakle, onog mjesta u kojem se nesreća dogodila. Ona je, kako doznajemo, prva skupa s jednom policijskom praktikanticom došla na mjesto nesreće, a onda je navodno nakon kraćeg razgovora s Dekanićem, napustila mjesto nesreće ne poduzevši nikakve policijske radnje.

Tek poslije toga došla je druga ekipa koja je obavila očevid, ali već tada su se pojavile sumnje u službenu, pa i Dekanićevu verziju događaja da je službeni automobil županije s kojim je sletio s ceste vozio njegov prijatelj Krešimir Bičanić. Dekanić je do danas ustrajao u toj priči, no, u međuvremenu je pokrenuta istraga od strane USKOK-a te unutarnje kontrole MUP-a koja se sada očito finalizira. Policija je jutros bila i kod Krešimira Bićanića, ali nemamo potvrdu je li i on priveden. Kod policajke je navodno obavljen i pretres doma, te je ona privedena.

Sumnje istražitelja, čini se, idu u tom smjeru da je Dekanić kao vozač i to pod utjecajem alkohola skrivio prometnu nesreću, a onda utjecao na druge da se to zataška te da se prikaže kako je vozač bio Bičanić, a da je on bio samo suvozač.

Podsjetimo, sporna prometna nesreća dogodila se u mjestu Cerna u noći sa 16. na 17. travnja. U nesreći je sudjelovao službeni automobil Vukovarsko-srijemske županije. Iz županije su tada objavili da je automobilom upravljao rođak župana Damira Dekanića - Krešimir Bićanić.

image
Matija Djanjesic/Cropix/Cropix

U priopćenju koje je Dekanić poslao medijima i objavio na društvenim mrežama kazao je, između ostalog, da je u nesreći sudjelovao u službenom automobilu kao suvozač te da je imao 1,44 promila alkohola u krvi. Istaknuo je da "kod vozača K. B. nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi".

"Automobilom je na moju zamolbu upravljao K. B.", napisao je Dekanić navodeći tada samo inicijale vozača.

Policijska uprava Vukovarsko-srijemska također je potvrdila Dekanićev objavu, no ekipa RTL-ove Potrage razgovarala je s troje svjedoka nesreće i svi tvrde isto - Dekanić je u noći 17. travnja bio sam u automobilu. Vidno pijan, na ulazu u Cernu, zabio se u parkirani automobil, pa molio prisutne, tvrde oni, da ne zovu policiju. Iako se svjedoci osobno ne poznaju, njihove priče podudaraju se u ključnim detaljima, piše Jutarnji list.

Kako su tvrdili svjedoci, upravljajući službenom Škodom desetak minuta prije nego će se zabiti u drugi automobil - župan je prešao u suprotnu traku i zamalo se sudario s vozilom u kojem je bio mladi par s područja županije. Izbjegli su ga, okrenuli automobil i krenuli za njim pokušavajući ga zaustaviti. Tvrde, automobil je vrludao, ali vozač se nije zaustavio iako su mu pokušavali signalizirati da stane.

Jedan od dvoje svjedoka, koji su zamolili da im se ne otkriva identitet, ovako je opisao što se dogodilo:

- Jednostavno od bankine do bankine auto ide, pokušao sam, blicao sam, svirao sam da zaustavim, no u jednom trenutku je skrenuo lijevo i udario u auto, auto je udario u ogradu i srušio je od siline udarca - kazao je.

Izašli su iz svog automobila ne znajući u tom trenutku o kome je riječ.

- Kad smo došli na mjesto nesreće on je jednostavno izašao iz auta s vozačevog mjesta. Vidno pijan. Doslovce je ispao iz auta. Molio je da se ne zove policija, da će se sve riješiti. Međutim, i ta žena kojoj je razbio automobil, ona je, kako bih vam rekao, rekla i sama u nekom smislu, ali tiho: ‘To je župan, nemojte zvati policiju‘ - ispričali su svjedoci za Potragu.

image
Tomislav Kristo/Cropix/Cropix

A ovako je glasilo priopćenje PU vukovarsko-srijemske:

"Provedenim očevidom utvrđeno da je 37-godišnjak oko 00:45 sati u ulici Braće Radića u Cerni upravljao osobnim automobilom vukovarskih registracijskih oznaka u vlasništvu jedinice područne samouprave te da se kretao zapadnom kolničkom trakom u smjeru juga iz smjera Andrijaševaca.

Nakon dolaska do kućnog broja 36, vozač se nije kretao sredinom kolničke trake već je prešao na lijevu stranu kolnika gdje je na travnatoj površini prvo udario u ukrasno cvijeće, a zatim je na kućnom broju 34 udario u parkirani osobni automobil županjskih registracijskih oznaka u vlasništvu 46-godišnje žene. Tijekom provođenja očevida svi sudionici su podvrgnuti alkotestiranju", izvijestila je policija napominjući da kod 37-godišnjaka nije utvrđena prisutnost alkohola u krvi, dok je suvozač imao 1,44 promila alkohola u krvi.

Pa su stoga samo navodnom vozaču uručili izvješće o prekršaju "zbog počinjenog prekršaja iz članka 46. Zakona o sigurnosti prometa na cestama, uz primjenu članka 293. istog Zakona odnosno zbog izazivanja prometne nesreće s materijalnom štetom te nekretanja sredinom prometne trake".

Općinsko državno odvjetništvo u Vinkovcima zatražilo je od PU vukovarsko-srijemske zahtjev za dostavom izvješća o poduzetom u svezi istraživanja prometne nesreće. A sve je na koncu završilo "u rukama" USKOK-a, piše Jutarnji list.

26. travanj 2024 12:53