StoryEditorOCM
Crna kronikaispitani u dorh-u

Istražni zatvor huliganima koji su u Šibeniku napali navijače Hajduka i prijetili djeci da skinu dresove

Piše Šibenski.hr
9. lipnja 2022. - 20:55

U Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku privedeni su petorica muškaraca: osumnjičeni 24-godišnjak zbog pet kaznenih djela nasilničkog ponašanja i dva kaznena djela tjelesne ozljede, osumnjičeni 34-godišnjak zbog dva kaznena djela nasilničkog ponašanja, osumnjičeni 23-godišnjak zbog tri kaznena djela nasilničkog ponašanja, osumnjičeni 18-godišnjak zbog četiri kaznena djela nasilničkog ponašanja i osumnjičeni 16-godišnjak zbog sedam kaznenih djela nasilničkog ponašanja.

Naime, kako su izvijestili iz DORH-a, postoji osnovana sumnja da su osumnjičeni 24-godišnjak, 34-godišnjak i maloljetni 16-godišnjak, 26. svibnja u 23:30 sati, u Šibeniku, kao pripadnici jedne navijačke skupine; zajedno s još nepoznatim pripadnicima te skupine; nakon nogometne utakmice u Splitu, zbog nezadovoljstva postignutim uspjehom nogometnog kluba Hajduk i slavljem njihovih navijača, počinili navedena kaznena djela.

Kada su uočili nailazak osobnog automobila, u kojem je bio oštećenik i njegovo troje djece, i kada su uočili u automobilu šal nogometnog kluba Hajduk, osnovano se sumnja da su dotrčali do osobnog automobila i tražili od oštećenika predaju šala. Kako oštećenici to nisu htjeli učiniti, tako su osumnjičenici, osnovano se sumnja, nasilno otvorili vrata automobila i vrijeđali ih, te je osumnjičeni 24-godišnjak, kroz otvoren prozor, šakom udario malodobnog oštećenika u predjelu glave i istrgnuo mu šal nanijevši mu time tjelesnu ozljedu. Opisanim su postupanjem izazvali kod oštećenika osjećaj straha i poniženja.

Osnovano se sumnja da su osumnjičeni 24-godišnjak i 18-godišnjak, 27. svibnja 2022., oko 00:50 sati u Šibeniku, kao pripadnici jedne navijačke skupine; zajedno s još nepoznatim pripadnicima te skupine; na ulici uočili oštećenika za kojeg su znali da je pripadnik druge navijačke skupine te ga zaustavili i počeli naguravati optužujući ga da je vatrometom slavio uspjeh nogometnog kluba Hajduk. Osnovano se sumnja da je potom osumnjičeni 18-godišnjak istrgnuo oštećeniku ruksak i uzeo novčanik iz kojeg je izvadio njegovu osobnu iskaznicu, a uočivši kako oštećenik ima prebivalište izvan Šibenika, osumnjičeni 24-godišnjak ga je, osnovano se sumnja, izvrijeđao i udario zatvorenom šakom u predjelu nosa nanijevši mu tjelesnu ozljedu. Opisanim su postupanjem izazvali kod oštećenika osjećaj straha i poniženja.

Postoji osnovana sumnja da su 34-godišnjak, dvojica 23-godišnjaka, maloljetni 16-godišnjak i 18-godišnjak, 27. svibnja 2022. oko 1:40 sati, u Šibeniku, uočili na ulici oštećenika i njegovo dvoje malodobne djece (odjeveni u dresove i šalove nogometnog kluba Hajduk) te im prišli i zatražili ih predaju dresova i šala inače će ih fizički napasti. Osnovano se sumnja da su ustrajali u svom postupanju iako im se oštećenik predstavio kao policijski službenik izvan službe te zatražio od njih da prestanu s takvim ponašanjem kojim su izazvali kod oštećenika osjećaj straha i poniženja.

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku je, nakon ispitivanja, predložilo sucu istrage da im se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela i opasnosti od utjecaja na svjedoke. Sudac istrage je u odnosu na trojicu osumnjičenika (24-godišnjak, 34-godišnjak, 23-godišnjak) prihvatio prijedlog i odredio im istražni zatvor u trajanju od mjesec dana, dok je u odnosu na dvojicu osumnjičenika (18-godišnjak i 16-godišnjak) odbio prijedlog za određivanje istražnog zatvora i naložio im mjere opreza, odnosno obvezu redovitog javljanja nadležnom centru za socijalnu skrb, zabranu približavanja oštećenicima i osumnjičenicima te zabranu uspostavljanja ili održavanja izravne i neizravne veze s njima.

19. travanj 2024 04:25