StoryEditorOCM
Crna kronikaSmaknuće na magistrali

Istraga za ubojstvo u Omišu sve se više zahuktava: osumnjičenom ubojici Ringwaldu oduzeto čak šest mobitela, evo kojim dokazima policija zasad raspolaže; Odbijene žalbe odvjetnika, trojka ostaje u zatvoru

5. siječnja 2020. - 12:17

Na samo Silvestrovo sudac istrage Županijskog suda u Splitu odbio je žalbe odvjetnika Stjepana Ringwalda, Jerka Pirića i Vlade Zolote, trojke protiv koje je ŽDO Split otvorilo istragu zbog ubojstva Karmelina Fistanića u Omišu, a koji su tvrdili da ne postoji osnovana sumnja da su oni počinili to kazneno djelo te su tražili da se postupak obustavi, a samim tim i da ih se pusti iz istražnog zatvora.

Istraga je u punom jeku, vještače se svi pronađeni tragovi i predmeti, a i zaplijenjeni mobiteli osumnjičenih kako bi se utvrdila njihova međusobna komunikacija. Samo je Ringwaldu, doznajemo, oduzeto najmanje šest mobilnih uređaja.

 

Ringwaldov odvjetnik po službenoj dužnosti Boris Majić žalio se tvrdeći da se iz snimki nadzornih kamera uopće ne može utvrditi koja je osoba tog dana, kad je Fistanić brutalno ubijen sa šest metaka ispaljenih u glavu, vozila motocikl. Također je ustvrdio i da na snimkama nije vidljivo da je baš Ringwald taj koji je izišao iz Zolotina apartmana s tamnom kacigom na glavi, u tamnoj jakni i rukavicama. Isto tako, ni djevojka pokojnog Fistanića, koja je s njim bila u vozilu u trenutku likvidacije, nije mogla opisati kako je izgledala osoba koja je pucala.

 

Tko je vozio motocikl?

 

Doris Košta, koja brani Pirića, navela je, među ostalim, da nema nikakve videosnimke o dolasku osumnjičenih na Lovrinac, nego samo fotografija. Također je istaknula da nema oružja, odjeće, kacige, te da se ne zna kada je i gdje motocikl pronađen i da nema niti jednog dokaza koji bi upućivao na to da je Ringwald vozio motocikl. Pirićeva je odvjetnica navela i kako se u rješenju o provođenju istrage uopće ne navodi s koje su udaljenosti ispaljeni hici, a kako je prozor na vozilu bio poluotvoren, Košta smatra da je nemoguće da iz toga postoji biološki trag žrtve na motorkotaču.

 

I naposljetku, i odvjetnik Edvard Sušac, koji brani Zolotu, naveo je, među ostalim, i da nije utvrđen motiv postupanja te da bi se, čak i kad bi sve bilo istina, uloga njegova klijenta svodila samo na pomaganje.
No, sudac istrage zaključio je kako postoji dovoljan stupanj osnove sumnje da su njih trojica sudjelovala u Fistanićevu ubojstvu, kako im se to stavlja na teret rješenjem o provođenju istrage.

 

Kako je Slobodna Dalmacija već pisala, dokazi koji za sada potvrđuju sumnju da su baš njih trojica odgovorni za ubojstvo odnose se na snimke videonadzora te na crni motocikl Yamaha T-Max koji je, prema iskazima svjedoka, viđen nakon ubojstva i na kojem su pronađeni tragovi krvi pokojnog Fistanića. Taj je motocikl ukraden 21. kolovoza u Splitu, a pronađen je nekoliko dana nakon ubojstva na Pazdigradu.

 

Snimke, pak, pokazuju Ringwaldov dolazak u Split i odlazak prema Šibeniku, njegov boravak u apartmanu i izlaženje iz njega, kao i to da je sjeo na motocikl kojim je po Omišu, sve do skretanja na predjelu Slavinj, slijedio VW Polo koji je vozio pokojni Fistanić.

 

– Tužiteljica je zakonito i osnovano donijela rješenje o provođenju istrage kako bi se u istrazi provjerili svi do sada prikupljeni dokazi, ali i prikupili ostali relevantni dokazi i podaci, ispitali predloženi svjedoci te provela potrebna vještačenja, a sve kako bi se u postupnosti razjasnilo činjenično stanje i detaljno utvrdila uloga svakog od osumnjičenika.

 

Sve to je potrebno kako bi se donijela odluka o nastavku kaznenog postupka podizanjem optužnog akta ili obustavom postupka – stoji, među ostalim, u rješenju splitskog suca istrage.

16. travanj 2024 22:51