StoryEditorOCM
Crna kronikapresuda za okrutna ubojstva

Hoće li Šunjerga biti prvi Hrvat koji će dobiti maksimalnih 50 godina robije?

17. svibnja 2018. - 10:21

Hoće li Tin Šunjerga, 20-godišnji ubojica roditelja iz Čiste Velike, postati prvi osuđenik u Hrvatskoj s maksimalnom kaznom zatvora od 50 godina, odlučit će Sudsko vijeće Županijskog suda u Zadru danas, kada će mu izreći nepravomoćnu presudu.

Tri mjeseca od završetka suđenja, koje je od početka bilo zatvoreno za javnost, Sudsko vijeće na čelu sa sutkinjom Sandrom Radanović odlučit će hoće li Šunjergi izreći kaznu kao mlađem punoljetniku ili će uzeti u obzir okrutnost koju je pokazao ubivši roditelje koji ga tog dana nisu pustili na rođendan, a i željeli su da se liječi od ovisnosti o drogama.

Ako mu se izrekne kazna kao mlađem punoljetniku koji nije navršio dvadeset jednu godinu života, moguće je primijeniti odredbe Zakona o sudovima za mladež, ako je počinjeno djelo u velikoj mjeri odraz okrivljenikove životne dobi. U tom slučaju Šunjerga ne bi mogao dobiti više od deset godina zatvora za teško ubojstvo u stjecaju, te bi nakon odslužene jedne trećine kazne i uz primjereno vladanje mogao završiti na slobodi i nakon nepune tri i po godine.

U suprotnom slučaju, ako mu se presuda izrekne kao odrasloj i svojih postupaka svjesnoj osobi, 20-godišnjak bi mogao dobiti i 50 godina zatvora, što je maksimalna kazna koja se od prije pet godina može izreći samo kao jedinstvena kazna počiniteljima višestrukih najtežih kaznenih djela. Iako ta kazna u Hrvatskoj još nije izrečena niti jednom zločincu, u ovom bi se slučaju to moglo dogoditi zbog iznimne okrutnosti i hladnokrvnosti prilikom počinjenja kaznenih djela kakva se ne pamte u javnosti.

Ovaj mlađi punoljetnik optužen je za dva teška ubojstva iz bezobzirne osvete nakon što je pred očima prijatelja hicem u potiljak najprije smaknuo majku Silvanu (46) dok je sjedila na prednjem sjedalu automobila, a nakon toga otišao je kući i na isti način hladnokrvno ubio oca Marina (45). Ako sud presudi da je bila riječ o "običnim" ubojstvima, Šunjerga može dobiti po 20 godina zatvora za svako.

Doživotna kazna bila je jednom uvedena u hrvatsko kazneno pravo ali je odlukom Ustavnog suda ubrzo stavljena izvan snage.

Iako je zločin koji je počinio nezamisliv, Šunjerga je u trenutku počinjenja, prema nalazu vještaka, bio ubrojiv, a psihijatrijski nalazi ga opisuju kao narcisoidnu osobu, s niskim pragom tolerancije, te sklonošću agresivnom reagiranju. Dijagnosticirana mu je zloporaba više psihoaktivnih tvari, te duboki i trajni poremećaj ličnosti disocijalnog tipa, što bi mu donekle mogla biti "olakotna" okolnost u izricanju presude.

Maksimalna kazna dugotrajnog zatvora ne izriče se olako, što pokazuje i dosadašnja sudska praksa, tijekom koje je na 40 godina zatvora dosad osuđeno 17 zločinaca.

19. travanj 2024 09:23