StoryEditorOCM
Crna kronikaOSTAO BEZ VOZAČKE

Grdović sutkinji: Nisam kriv! Alkotest mi je izmjerio 2,3 promila i to ne poričem! Bio sam s prijateljima, trebali smo na utakmicu Hajduk - Dinamo

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
2. srpnja 2022. - 20:40
Mladen Grdović snimljen 2013., kad je skrivio prometnu nesreću na cesti u zadarskom predjelu ArbanasiLuka Gerlanc/Arhiva/Cropix

- Nisam kriv za prekršaj koji mi se stavlja na teret. Alkotest mi je izmjerio u organizmu 2,3 promila i to ne poričem, ali tom radnjom nisam ugrozio ni sebe ni druge sudionike u prometu. Te zgode sam bio s prijateljima iz Istre na benzinskoj postaji u Vrpolju. Došli smo puno ranije, a trebali smo ići na utakmicu Hajduk - Dinamo u Splitu koja je počinjala u 18 sati. Konzumirali smo alkohol, pili vino i bio sam svjestan da sam alkoholiziran pa u takvom stanju nisam želio ići u Split.

Taman sam htio zvati rođaka i sestru da dođu po mene. Išao sam samo preparkirati auto na prostor benzinske, odnosno odmorišta Vrpolje. Možda sam bio u prometu pet metara premještajući auto kad su mi pristupili policajci i alkotestirali me - uvjeravao je u sudnici Mladen Grdović šibensku sutkinju, napominjući da "do tada šest mjeseci nije taknuo alkohol te da nema šanse da nastavi s činjenjem istovrsnih prekršaja", prenosi Jutarnji.

Prema optužnom prijedlogu šibenske policije, riječ je o događaju koji se zbio 12. ožujka ove godine na autocesti A1, kada se Grdović ogriješio o članak 199., st. 2 Zakona o sigurnosti prometa na cestama.

On je, naime, tog dana u 15.29 sati na odmorištu Vrpolje vozio Mercedes zadarskih oznaka sa 2,3 promila alkohola u organizmu.

Dvadeset tisuća kuna kazne

Iako se ne smatra krivim, Grdović je zbog svega izrazio i žaljenje.

Unatoč svemu sutkinja njegovu obranu ne smatra osnovanom jer je riječ o nizu navedenih okolnosti koje nisu takve da bi mogle isključiti pjevačevu prekršajnu odgovornost. U trenutku kad je "pao" alkotest, Grdović je napuhao zapravo 2,40 promila, no ta mu je koncentracija umanjena za 0,1 promil, odnosno za granicu dopuštene pogreške prilikom mjerenja.

image
Luka Gerlanc/Arhiva/Cropix


Rezime tog proljetnog prometnog grijeha je novčana kazna od 10 tisuća kuna koju je Grdoviću izrekao šibenski sud, no od te kazne u roku od 90 dana od njezine pravomoćnosti mora podmiriti 9700 kuna jer mu se uračunava vrijeme uhićenja u sankciju. Naloženo mu je i plaćanje 380 kuna sudskih troškova te mu je određena i zaštitna mjera četveromjesečne zabrane upravljanja motornim vozilima B kategorije, a i privremeno mu je oduzeta vozačka dozvola.

Olakotne okolnosti

Iz potvrde Ministarstva pravosuđa, priložene u spisu, iščitava se kako Grdović u protekle dvije godine iza sebe ima dva osuđujuća prekršajna pravorijeka zbog kršenja Zakona o zaštiti od nasilja u obitelji te Zakona o prekršajima protiv javnog reda i mira.

Kao olakotne okolnosti sud mu je uzeo u obzir iskazano žaljenje, obećanje da će se kloniti činjenja istih prekršaja, ali i činjenicu da u posljednje tri godine nije bio osuđivan zbog vožnje pod utjecajem alkohola. Otegotnih okolnosti, pak, sud pronašao nije.

Pa mu je stoga izrečena minimalna propisana novčana kazna, a uzete su u obzir i njegove imovinske (ne)prilike jer je, među ostalim, naznačio da mu je godišnja zarada oko 60 tisuća kuna.

image
Tea Cimaš/Cropix
27. travanj 2024 05:00