StoryEditorOCM
Crna kronikaiz minute u minutu

Svi vatrogasci ostaju na požarištu do jutra: slijedi mukotrpna borba s vatrom na rubnim dijelovima

Piše šibenski.hr
2. kolovoza 2022. - 18:46

19:55 - Trenutačno je situacija na požarištu puno bolja, otvorene vatre trenutačno nema, no s obzirom na vjetar i dalje smo na oprezu", rekao je Volimir Milošević, zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Šibenik i dodao da je vjetar tijekom cijelog dana bio problem.

- Problem su bile i duge kolone, pozivam građane na strpljenje, ceste su otvorene, svi objekti koji su se nalazili u maslinicima su obranjeni, nemamo podataka da je neki objekt izgorio", dodao je.

- 110 vatrogasaca koji su na terenu moraju ući na rubne dijelove, s obzirom da je velika površina požarišta, to će biti problematično, morat će pješke opkoliti ovaj prostor -  kazao je.

Krivac za požar 13. srpnja koji je šokirao šibenski kraj nije se još našao. Slučajno ili ne - požarni obrazac bio je isti - bukne nekoliko požara u vrlo kratkom razmaku.

"Uvijek je problem kad se vatrogasci razvuku na više mjesta. Bila su na tri mjesta. To je problem kad se postrojbe moraju dijeliti pa posvuda fali ljudi, no uspjeli smo se ekipirati i staviti požar pod kontrolu", rekao je Milošević i dodao kako misli da je uzrok požara ljudski faktor.

"Mislim da je ljudski faktor, uvijek je na ovaj ili onaj način. Nama slijedi mukotrpna borba na rubnim dijelovima tijekom cijele noći gdje će svi vatrogasci biti tu do jutra", naveo je Milošević za Dnevnik.hr

19:48 - S požarišta su se udaljile sve zračne snage, otvorena je cesta od Jadranske magistrale prema Srimi te je ostala zatvorena još jedino cesta D-27, tzv. benkovačka cesta prema Gaćelezima, izvijestili su iz šibensko-kninske policije.

18: 56 - Kako javljaju iz policije, za sva vozila otvorena je cesta Podi-Dubrava.

18:42 - Dobre vijesti s velikog požara na području Jadrije i Srime javio je šibenski dogradonačelnik Danijel Mileta,ujedno i načelnik Stožera civilne zaštite grada Šibenika. Naime, Mileta je kazao kako je vatra konačno stavljena pod nadzor.

- Sama činjenica da je otvorena dionica Jadranske magistrale od Šibenskog mosta do Vodica te prema Jadriji govori da je situacija oko 18 sati puno bolja nego to je bila sat ranije.

Međutim, moramo i dalje biti oprezni jer je požar zahvatio jako veliku površinu. Ponavljam, požar nije ugašen nego je samo stavljen pod kontrolu. Još ima otvorene vatre koja bi mogla razbuktati požar, pa će vatrogasci ostati na terenu tijekom cijele noći. Moram kazati kako su zračne snage odradile lavovski dio posla.

No, brzo će pasti noć i oni će se morati povući tako da je oprez i te kako potreban, naročito ako se digne bura. Ipak, nema više ugroze kakva je bila tijekom poslijepodneva, pa smo alarm spustili malo niže. Ipak, apeliram na sve stanovnike Jadrije i Srime da večeras i noćas ostanu u svojim domovima i budu pri ruci vatrogascima bude li potrebna pomoć - kazao je Mileta.

Također, razgovarali smo i s nekim Jadrijašima, koji žele ostati anonimni. Najteže je bilo tijekom poslijepodneva na području Bogdanovića,gdje su obranjene sve kuće. Osim toga, spašeni su i objekti vinarije Baraka na samom početku ceste za Jadriju.

18:29 - Na području PU šibensko-kninske još uvijek su aktivni požari koje na području prema Srimi i Jadriji osim zemaljskih gase i zračne snage. Treći požar je na području Dubrave gdje je situacija povoljnija, ali još nije proglašen lokaliziranim.

Zbog povoljnije situacije ovorena je dionica Jadranske magistrale od Šibenskog mosta prema Vodicama i prema Jadriji, dok su i dalje zatvorene cesta prema Srimi, Podi-Dubrava i tzv. Benkovačka cesta.

18:26: Zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević potvrdio je medijima informaciju da je jedan od kanadera angažiran na velikom požaru između Vodica i Jadrije bio privremeno onesposobljen jer mu je vidljivost smanjila ptica koja se zabila u vjetrobransko staklo.

18:11 - Na Facebook stranici Vatrogasci 193 objavljen je novi video manevriranja pilota kanadera. Snimka je napravljena u Brodarici.

17:34 -  Kako je kazao Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik, vatra je trenutačno na obje strane Jadranske magistrale. Zbog bure se širi prema Jadriji i Srimi, međutim za sada je vatra još uvijek dovoljno daleko od kuća tako da trenutačno nema neposredne opasnosti za stambene objekte.

Milošević je apelirao na građane da još uvijek ne natapaju svoje kuće jer tako ruše tlak u cjevima za vatrogasce na terenu

image

Vatrena stihija kod Jadrije

Šime Bilić

17:08 - Dosta je vatrene linije, a posao vatrogascima otežava i sjeverni vjetar koji vatru širi prema Srimi i Jadriji.Vatra je na nekoliko mjesta prebacila prema Bogdanovićima, ali to smo sanirali. Savjetujemo građanima da zatvore prozore i da ne odlaze dublje prema poljskim objektima - kazao je Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik.

17:00 - Danijel Mileta, načelnik Stožera civilne zaštite grada Šibenika potvrdio je da je trenutačno situacija najteža na Jadriji i Srimi. Pozvao je građane da budu u pripravnosti ako bude trebalo braniti svoje objekte

16:41 - Kako je vjetar okrenuo na buru, tako je i vatrena stihija krenula prema Jadriji.  Čitatelji javljaju da vatra nije daleko od popularnog kupališta, ali i da je u naselju nestalo struje. Trenutno je najkritičnije od Srime do Jadrije te u blizini Bogdanovića.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

16:08 - Kako se doznaje iz Lučke kapetanije, izdana je zabrana plovidbe između šibenske luke i Šibenskog mosta kako bi se oslobodio koridor za kanadere

16:05 - Slavko Tucaković, glavni vatrogasni zapovjednik: Požar u Dubravi kod gospodarske zone Podi je pod nadzorom. Međutim, onaj u vodičkom zaleđu nije pod kontrolom. Probleme stvaraju promjene vjetra, sada je zapuhala bura. Na terenu su četiri kanadera i tri air tractora. Vatrogasnih snaga imamo dovoljno. Prema informacijama kolega s terena nema daljnje ugroze i nema potrebe za pojačavanjem snaga.

16:00 - Šime Pavić uputio je apel svim vlasnicima brodica koji su na moru u vodičkom akvatoriju i ispred Srime da se približe što više kraju kako bi kanaderi mogli nesmetano grabiti vodu za gašenje požara

15:53 -  Volimir Milošević, zapovjednik JVP Šibenik:

-  Teško je davati prognoze, situacija se stalno mijenja, čas izgleda povoljna, u sljedećem trenutku nastaje kaos, prometnice su zatvorene, mole se građane za razumijevanje, opasno je voziti, zatvorena je i Benkovačka cesta, nadamo se da ćemo uskoro uspjeti ugasiti požare, izjavio je Milošević.

15:16 -  Požar u šibenskoj Dubravi je pod nadzorom. Vatra je zahvatila gustu borovu šumu, a na terenu je ukupno 38 vatrogasaca, 12 vozila i dva kanadera.

15:00 - Požari između Vodica i Jadrije uz Jadransku magistralu spojili su se u jedan veliki, a na terenu je oko sto vatrogasaca. Pomažu im četiri kanadera i tri air tractora

Prema riječima županijskog vatrogasnog zapovjednika Darka Dukića, situacija na požarištu u ovim trenucima je teška jer vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix
image
Nikša Stipaničev/Cropix

14:45 - Struje trenutno nema u Dubravi, Zatonu, Pirovcu, Vodicama, Prviću, Žirju, Žaboriću, Stankovcima i Murteru.

14:35 - Zatvorena je i Benkovačka cesta od Jadranske magistrale do skretanja za Vodice, priopćeno je iz šibenske policije.

14:22 - Prema riječima Ivice Begića, zapovjednika JVP Vodice, situacija na terenu se - pogoršava. Naime, vjetar nosi vatru prema Benkovačkoj cesti.

14:07 -  Iz Hrvatske vatrogasne zajednice izvješćuju kako se na teren upućuju još jedan kanader i jedan fireboss

13:58 - Upravo saznajemo da je u okolici Šibenika nestalo električne energije, što je najvjerojatnije izravna posljedica požara. 

image
Nikša Stipaničev/Cropix

13:35 -  Na području PU šibensko-kninske trenutno su aktivna tri požara od kojih dva na području vodičke obilaznice na skretanjima prema Jadriji i prema Srimi. Treći požar je na području Dubrave.

Zbog nesmetanog rada vatrogasaca trenutno su zatvorene sljedeće ceste:

- Dionica D-8 (Jadranska magistrala) od skretanja na benkovačku cestu do kraja vodičke obilaznice

- Dionica Podi-Dubrava.

image
Nikša Stipaničev/Cropix

12:27 - Kako je kazao Ivica Begić, zapovjednik JVP Vodice, za Radio Šibenik na području između Vodica i Jadrije imaju dva odvojena požara na malom prostoru:

- Dajemo sve od sebe da obuzdamo vatru. Digli smo sve raspoložive snage koje smo imali u priobalju. Zemaljskim snagama pomažu i dva kanadera, a objekti za sada nisu ugroženi- rekao je Begić.

Prema informacijama iz Hrvatske vatrogasne zajednice u gašenju požara na području Šibensko- kninske županije sudjeluju tri kanadera i jedan fireboss.

Kako javlja HAK, zbog požara zatvorena je dionica između Šibenskog mosta i završetka vodičke obilaznice. Obilazak je državnom cestom DC27 prema Benkovcu.

Požar na području gasi jedan kanader i šibenski vatrogasci.

image

Požar na više mjesta između Srime i Jadrije

Facebook/Vatrogasci 193

Ranije objavljeno: u utorak oko podneva izbio je požar na više mjesta između Jadrije i Vodica, uz Jadransku magistralu. Zbog požara je zatvoren dio Vodičke obilaznice prema diskoteci Hacienda

Gotovo u isto vrijeme vatrogasci su dobili dojavu o požaru na području Dubrave prema gospodarskoj zoni Podi.

Kako se doznaje iz županijskog Centra 112 sve raspoložive vatrogasne snage su na terenu. Zemaljskim snagama pridružili su se i kanaderi.

Prema riječima policijskog glasnogovornika Šime Pavića policija regulira promet na Jadranskoj magisrali prema Vodicama.

Uskoro opširnije...

26. travanj 2024 11:30