StoryEditor
Crna kronikaZASTARA KAZNENOG PROGONA

Funcuti ostaju nekažnjeni za napad na Zadrane: dvanaest Šibenčana naganjalo je šestoricu navijača Hajduka koji su spas pronašli u policijskoj postaji

13. studenog 2018. - 13:57

Dvanaest pripadnika navijačke skupine Funcuti iz Šibenika oslobođeno je optužbe za napad šipkama i drvenim letvama na šestoricu simpatizera Hajduka iz Zadra, koji su se u strahu za život skrili u policijskoj postaji u Šibeniku, te obližnjoj šumi.

Maskirani fantomkama Funcuti su Zadrane 28. kolovoza 2014. progonili po ulicama Šibenika nakon što su im prethodno razbili jedan od automobila, a sud ih je oslobodio optužbe za narušavanje javnog reda i mira zbog apsolutne zastare kaznenog progona.

U sudskom postupku na Prekršajnom sudu u Zadru, kojem je ovaj predmet ustupljen 19. svibnja 2015. godine kao drugom nadležnom sudu za postupanje, utvrđeno je, naime, da je od dana kad je prekršaj počinjen proteklo četiri godine, zbog čega je nastupila apsolutna zastara prekršajnog progona. Prema Prekršajnom zakonu za prekršaje narušavanja javnog reda i mira apsolutna zastara kaznenog progona nastupa nakon četiri godine.

Zasjeda u mraku

- Slijedom navedenog, temeljem propisa citiranog u izreci, optužba protiv okrivljenih je odbijena, te je u skladu s time odlučeno da troškovi prekršajnog postupka padaju na teret proračunskih sredstava - navodi se u obrazloženju presude sutkinje Prekršajnog suda u Zadru Teodore Projić Škovrlj.

Sukob je, prema optužnom prijedlogu policije, počeo oko 23 sata u Šibeniku na parkingu u Ulici Srednja magistrala pored restorana "Vila Velebita", gdje su se Funcuti na temelju unaprijed napravljenog plana i dogovora dovezli u dvije grupe - osobnim automobilima Renault Scenic i Peugeot 307 šibenskih oznaka.

Tamo su, naime, Zadrani prethodno ostavili Seat Cordobu zadarskih oznaka, te su se od tuda njih šestero osobnim automobilom VW Golf zaputili u Split, gdje se od 19 sati odigravala nogometna utakmica između HNK Hajduk i Dnipro.

Funcuti su ih, međutim, čekali da se vrate u Šibenik po automobil, nakon čega su, kada su ovi konačno došli ispred "Vile Velebita", poiskakali iz automobila s "fantomkama" na glavi, dok su u rukama imali razne šipke i drvene letve.

Bijeg u šumu

Najprije su počeli udarati po Golfu, na kojem su razbili zadnje vjetrobransko staklo, nakon čega je Zadranin koji ga je vozio dodao gas te počeo bježati, dok je drugi ostavio automobil, te pješice pobjegao u obližnju šumu. Navijači se nisu "dali smesti" pa su sa svoja dva automobila krenuli u potjeru ulicama grada Šibenika sve do parkinga Policijske postaje Šibenik, gdje su Zadrani utrčali tražeći pomoć. "Funcuti" su potom u automobilima napustili područje grada, no tamo su ih ipak kasnije tijekom večeri locirali policajci. Zadranin koji je pobjegao i skrio se u šumi do svog je automobila došao tek kada je policijska ophodnja došla na parking prostor ispred restorana "Vila Velebita".

Policija je 19. rujna 2014. podnijela optužni prijedlog protiv okrivljenika, među kojima su bila i dvojica maloljetnika, radi prekršaja.

Tijekom postupka saslušani su L.K, F.K., M.M., J.C., S.B., K.Z., kao i dvojica maloljetnika. Dok su okrivljeni B. K. i M. E. sudu dostavili pisane obrane.

Okrivljeni D. S. S. i I. D. su također više puta pozvani na sud ali se nisu odazvali, odnosno zaprimili sudske pozive.

Izdvojeno

06. ožujak 2021 11:55