StoryEditorOCM
Crna kronikatraže strožu kaznu

Državno odvjetništvo podnijelo žalbu na presudu Tomi Horvatinčiću-tužiteljici Ireni Senečić mala je dosuđena kazna od 4 godine i 10 mjeseci zatvora

Piše Ante Talijaš
6. svibnja 2019. - 17:32

Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku podnijelo je 2. svibnja žalbu protiv presude Općinskog suda u Šibeniku od 13. ožujka ove godine kojom je 72-godišnji zagrebački poduzetnik Tomo Horvatinčić osuđen na kaznu zatvora u trajanju od četiri godine i deset mjeseci zbog počinjenja kaznenog djela izazivanja pomorske nesreće u kojoj su na jedrilici Santa Pacienza smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro iz Padove. Istom presudom Horvatinčiću je izrečena i sigurnosna mjera zabrane upravljanja motornim vozilom za sve vrste motornih vozila u trajanju od pet godina, računajući od dana pravomoćnosti odluke s time da se vrijeme izvršenja kazne zatvora ne uračunava u vrijeme trajanja ove mjere.

Kako je obrazložila tužiteljica Irena Senečić, žalba je podnesena zbog odluke o visini kazne te Općinsko državno odvjetništvo u Šibeniku predlaže da nadležni Županijski sud uvaži žalbu i preinači presudu na način da se optuženiku za počinjeno kazneno djelo izrekne stroža zatvorska kazna kako bi se postigla svrha specijalne i generalne prevencije i time utjecalo na svijest građana o pogibeljnosti istih i sličnih kaznenih djela, kao i kako bi se postiglo pravedno kažnjavanje za teška kaznena djela protiv sigurnosti prometa.

Žalbu na presudu kojom je Horvatinčić proglašen krivim i kažnjen zatvorskom kaznom, odmah na dan njezina izricanja najavili su njegovi odvjetnici Branko Baica i Veljko Miljević. Jesu li je podnijeli nakon što su dobili pismeno obrazloženje sudske presude i što u toj žalbi stoji, međutim, nismo uspjeli doznati jer se nisu javljali na mobitel.

Za podsjetiti je da je Vijeće Općinskog suda u Šibeniku pod predsjedavanjem suca Ivana Jurišića nakon drugog ponovljenog suđenja nepravomoćno dosudilo zagrebačkom poduzetniku četiri godine i 10 mjeseci zatvora. U obrazloženju presude, istaknuto je kako Vijeće nedvojbeno utvrdilo da je Tomo Horvatinčić, kao zapovjednik motorne jahte "Santa Marina" skrivio prometnu nesreću u kojoj su na jedrilici u akvatoriju Primoštena 16. kolovoza 2011. g. oko 11.20 sati smrtno stradali talijanski supružnici Francesco i Marinella Salpietro.

Horvatinčić je, obrazložio je presudu sudac Jurišić, počinio kazneno djelo izazivanja pomorske nesreće neizravnom namjerom., kako je to i u optužnici od prvog dana tvrdilo tužiteljstvo. Za ovo kazneno djelo predviđena je kazna zatvora u rasponu od minimalne tri godine do maksimalnih 12, a tročlano sudsko vijeće odlučilo se za četiri godine i 10 mjeseci. Da je presuda glasila 5 godina i jedan mjesec (Horvatinčić je proveo 25 dana u istražnom zatvoru nakon nesreće), on bi morao odmah u zatvor bez čekanja da presuda postane pravomoćna.

Tomo Horvatinčič osuđen je na četiri godine i 10 mjeseci zatvora, stajalo je u obrazloženju presude, zbog toga što je brzinom od 26 čvorova svojom jahtom od 900 konjskih snaga naletio na jedrilicu "Santa Pazienza", prešao punom dužinom jedrilice preko nje, zdrobio je, nakon čega su raskomadana i unakažena tijela nesretnih Talijana s višestrukim prijelomima ostala plutati na morskoj površini kod otočića Lukovnjaka.

Nakon dva suđenja koja je vodila sutkinja Maja Šupe, a poznato je da je u drugom Horvatinčića oslobodila krivnje, o podnesenim žalbama odlučivao je Županijski sud u Zadru. Koji će županijski sud odlučivati o žalbama na presudu ovog drugog ponovljenog suđenja odlučit će se elektronskim odabirom (ždrijebom). Inače, županijski sude može potvrditi presudu Horvatinčiću, može je preinačiti, a može je i poništiti te predmet ponovno, po četvrti put, vratiti na početak.

23. travanj 2024 10:41