StoryEditorOCM
Crna kronikaslučaj pirić

Doris Košta: ‘Imali smo primjedbe na prisilno liječenje mog pokojnog klijenta u šibenskom zatvoru i bolnici. Nitko nije reagirao‘

Piše Marko Didić
13. kolovoza 2024. - 14:19

U šibenskom zatvoru tijekom noći pronađen je mrtav u svojoj ćeliji 38-godišnji Jerko Pirić. Nađen je polugol na svom krevetu, a uzroci smrti će se utvrditi kada inspekciju obavi Uprava za zatvorski sustav Ministarstva pravosuđa. 

Pirić se nalazio u zatvoru zbog osnovane sumnje da je zajedno sa 50-godišnjim Vladom Zolotom naručio ubojstvo 38-godišnjeg  Karmelina Fistanića koji je sa šest metaka pogođen u glavu i vrat na Jadranskoj magistrali kraj Omiša. Smaknuće je izvršeno početkom studenog 2019. godine oko 13.55 sati, neposredno kraj skretanja za Brzet, a za ubojstvo se tereti Stjepan Ringwald (51).

Nije bilo pravomoćno

Na prvom suđenju na Županijskom sudu u Splitu  Ringwald dobio 19 godina zatvora, Pirić 18, a Zolota 17 godina ali je  tu presudu Visoki kazneni sud poništio i vratio na ponovno suđenje uz obrazloženje kako iz presude  splitskog Županijskog  suda nije jasno navedeno na temelju čega je zaključeno da su trojica postupala kao supočinitelji. Žele da se na novom suđenju razjasni da li iz dokaza proizlazi supočiniteljstvo ili proizlazi različitost uloga optuženika (počinitelj, pomagatelj, poticatelj…).

I na novom suđenju su sva trojica dobila  istovjetne kazne zatvora, a Pirića je smrt zatekla u trenutku dok Visoki kazneni sud još nije donio pravomoćnu presudu u ovom predmetu te je poštivanje presumpcije nevinosti najmanje što se može i mora poštovati u ovoj tragičnoj priči.

Jerko Pirić pronađen mrtav u ćeliji šibenskog zatvora: Čekao je presudu za ubojstvo koje se stavlja na teret Stjepanu Ringwaldu

Pirić se nalazio u zatvoru zbog osnovane sumnje da je zajedno sa 50-godišnjim Vladom Zolotom naručio ubojstvo 38-godišnjeg  Karmelina Fistanića koji je sa šest metaka pogođen u glavu i vrat na Jadranskoj magistrali kraj Omiša. Smaknuće je izvršeno početkom studenog 2019. godine oko 13.55 sati, neposredno kraj skretanja za Brzet, a za ubojstvo se tereti Stjepan Ringwald (51). Dva puta je Županijski sud presuđivao u ovom slučaju i Po drugi put su identične kazne zatvora (ukupno 54 godine) dobila trojica optužena za likvidaciju Karmelina Fistanića kod Omiša.

Kako se radi o o medijski  eksponiranom slučaju, obitelj Pirić putem punomoćnika, odvjetnice Doris Košte, daje slijedeće priopćenje:

‘Postoje određene sumnje‘

"Shvaćamo zainteresiranost javnosti u ovom trenutku. Ono što znamo je činjenica da je 12. kolovoza 2024. u večernjim satima u istražnom zatvoru u Šibeniku preminuo Jerko Pirić, a koji uzrok smrti je zasad nepoznat.

Točno je da smo za vrijeme njegova boravka u istražnom zatvoru u Šibeniku, te u Zatvorskoj bolnici u Zagrebu, imali čitav niz primjedbi na prisilno liječenje i način pružanja zdravstvene zaštite Jerku Piriću, ali nitko nije reagirao, a što je u konačnici i rezultiralo smrću.

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku naložilo je provođenje obdukcije, a mi smo podneskom zatražili i čitav niz drugih istražnih radnji, posebice pribavu zdravstvenih kartona, obavljanje informativnih razgovora i drugo.

Postoje određene sumnje što bi mogao biti uzrok smrti.Nadamo se da će se obdukcija obaviti na pošten način i po pravilima struke. Jamčimo da ćemo poduzeti sve kako bi se utvrdio uzrok smrti."

19. rujan 2024 10:43