StoryEditorOCM
Crna kronikaistraga protiv 30-godišnjaka

DORH opisao kako je bivši zaposlenik iz šibenske bolnice u samo šest mjeseci ukrao oko 2,3 milijuna kuna

Piše Šibenski.hr
24. studenog 2022. - 08:23

Županijsko državno odvjetništvo u Šibeniku donijelo je rješenje o provođenju istrage protiv hrvatskog državljanina (1992.) zbog osnovane sumnje da je počinio kazneno djelo zlouporabe položaja i ovlasti iz čl. 291. st. 1. i 2. Kaznenog zakona/11, izvijestili su iz županijskog Tužiteljstva

- Postoji osnovana sumnja da je okrivljeni 30-godišnjak od 13. listopada 2021. do 30. ožujka 2022., kao zaposlenik za financijsko poslovanje u jednoj zdravstvenoj ustanovi u Šibeniku, u cilju da se znatno imovinski okoristi, počinio navedeno kazneno djelo. Osnovano se sumnja da je u računalnom programu te ustanove za plaćanje računa, pomoću pripadajuće kartice i PIN broja, koji su mu bili dostupni radi obavljanja poslova radnog mjesta, prilikom plaćanja računa koje su toj ustanovi ispostavili dobavljači za isporučenu opremu, u više navrata u podacima u računima dobavljača, ne mijenjajući podatke o nazivu dobavljača, broju i iznosu njihova računa, izbrisao pripadajuće IBAN brojeve računa dobavljača umjesto kojih je upisao IBAN brojeve svojih tekućih računa otvorenih kod tri banke- rekli su u DORH-u.

Tužiteljstvo osnovano sumnja da je potom obavio plaćanja s bankovnog računa ustanove na svoje tekuće račune, a zatim je, kako bi prikrio neosnovanu si isplatu, izbrisao IBAN brojeve svojih tekućih računa i umjesto njih upisao IBAN brojeve dobavljača, te je izbrisao i podatke o plaćanju računa dobavljača koje je platio u korist svojih tekućih računa. Ti su se računi prikazali kao neplaćeni, a uplate koje si je obavio evidentirao je u knjigovodstvenoj dokumentaciji pod razne uplate, a ne uplate dobavljačima.

- Osnovano se sumnja da si je na opisani način pribavio nepripadnu imovinsku korist u iznosu od oko 2.294.000 kuna- doznaje se u DORH-u.

27. travanj 2024 02:39