StoryEditorOCM
Crna kronikauzeli mu 75.000 kuna

Detalji nevjerojatnog slučaja reketarenja: na meti zlostavljača bio je 15-godišnji sin uglednih glazbenika, prijetili su mu smrću, otvorio je sef...

Piše Vladimir Urukalo
21. veljače 2020. - 10:07
Nakon što im je iz straha prvi put predao novac, nastavili su s lažnim optuživanjem i ucjenamailustracija/Shutterstock

Splitska policija izvijestila je da su zbog kaznenog djela iznude maloljetnika kazneno prijavili trojicu mladića, jednog 18-godišnjaka i dvojicu 19-godišnjaka.

No, nisu privedeni na ODO, već im je prijava išla redovnim putem. Do sada niti jedan od njih nije imao nikakvu prijavu.

– Sumnja se da su ga, korištenjem saznanja da jedan maloljetnik ima kod sebe gotovinu od nekoliko stotina kuna, u siječnju prošle godine lažno optužili za novčani dug i zaprijetili fizičkim napadom ako im ne preda iznos od 500 kuna. Nakon što im je iz straha prvi put predao novac, nastavili su s lažnim optuživanjem i ucjenama te daljnjim iznuđivanjem novca – kazali su iz splitske policije.

Isti kao brat

Trojica su 15-godišnjaka koji je, kako smo doznali, sin jednog uglednog splitskog bračnog para glazbenih umjetnika, u više navrata fizički napadali i tukli jer su očito shvatili da im on može biti “krava muzara”.

Koliko je daleko išla njihova bolesna mašta, dovoljno govori podatak da su ga jednom prilikom doveli na rub balkona obiteljske kuće jednokatnice i prijetili da će ga baciti. Zbog proživljenog straha za svoj život, dječak je u više navrata od siječnja do lipnja prošle godine osumnjičenima predao ukupno 75 tisuća kuna na ime nepostojećeg duga. Tek kad je maltretiranje prestalo, nedjelo je prijavljeno splitskoj policiji. Koji su bili razlozi da policija tek tad sazna za iznudu, možemo samo nagađati.

– Da, to je moj sin, ali ništa vam drugo ne mogu reći niti pričati o detaljima jer je istraga još u tijeku – kazao nam je otac iznuđivanog dječaka.

Zanimljiva stvar u cijeloj priči je i da jedan od osumnjičenih 19-godišnjaka ima tri godine starijeg brata koji se trenutno nalazi u istražnom zatvoru kao član zločinačke organizacije koju je USKOK optužio za niz ozbiljnih kaznenih djela – od pokušaja ubojstva i teškog ubojstva do iznude i pokušaja iznude te protupravnog oduzimanja slobode. Zanimljivo je i to da je i stariji brat, ovaj koji je sad iza rešetaka, kao maloljetnik također bio uhićen i prijavljen te naposljetku i osuđen zbog iznude.

On je kao 18-godišnjak, zajedno s još jednim mladićem koji je nekoliko godina poslije ubijen nožem, od 18. lipnja do 26. lipnja 2015. godine ozbiljno prijetio tada maloljetnom dječaku da će mu “nanijeti zlo ako im ne donese novac”. Obojica su tada bila osuđena na pridržaj izricanja kazne maloljetničkog zatvora ako u roku od dvije godine ne počine novo kazneno djelo ili ako se protive provođenju odgojne mjere. Bila im je, uz to, izrečena i odgojna mjera pojačane brige i nadzora i posebnih obveza uključenja u psihosocijalni tretman u savjetovalištu za mlade i uključenja u rad humanitarnih organizacija ili u poslove komunalnog ili ekološkog značenja u trajanju od 100 sati.

Prema presudi, žrtvu su 18. lipnja udarili nekoliko puta otvorenim dlanom ruke u lice i glavu, uzeli mu mobitel i tražili da donese novac i zlato, a sada pokojni mladić, koji je tada bio maloljetan, gasio je cigaretu na njegovoj desnoj potkoljenici.

Mučenje u garaži

Nakon toga su zajedno s maloljetnikom otišli u njegov stan, pronašli ključ sefa i u njemu pronašli dvije omotnice iz kojih je žrtva svakome od njih dala po 100 eura.

Zatim su opet 26. lipnja 2015. godine zajednički odveli maloljetnika u podzemnu garažu kod jedne prodavaonice te od njega zatražili još novca, cijelo ga vrijeme “triskajući” i dodatno mu prijeteći.

Zbog straha od daljnjeg zlostavljanja dječak je otišao u stan i iz sefa uzeo žutu i bijelu omotnicu s eurima koju im je dao na stepeništu, a oni su ukupno uzeli oko 13 tisuća eura.

Policija je nakon kriminalističke obrade i uhićenja tada maloljetnih iznuđivača majci žrtve vratila nešto manje od 1800 eura, koji su nađeni kod njih.

Prošle godine je splitski Općinski sud nepravomoćno presudio da stariji brat mora majci svoje žrtve vratiti 85 tisuća kuna plus kamate, no nismo uspjeli doznati je li ta presuda postala pravomoćna.

01. travanj 2023 07:20