StoryEditorOCM
Crna kronikaTuga u Labinu

Detalji nesreće u kojoj je pijana vozačica autom uletjela u štekat kafića; svi su bili polomljeni i krvavi osim Ivana, a na kraju je umro baš on

Piše Šibenski.hr
15. prosinca 2019. - 23:01

Atmosfera tuge koja je u nedjelju ujutro zavladala Labinom bila je gotovo opipljiva. Rock Caffe, klub na čiju je terasu u subotu oko 23.45 sati automobilom uletjela pijana vozačica i pritom ubila jednu, a ozlijedila četiri osobe, bio je zatvoren.

Objekt je smješten u centru Labina, na križanju ulice Zelenice s Ulicom Matije Vlačića i tragovi nesreće itekako su vidljivi. Nedostaje cijeli jedan komad cerade terase, metalna konstrukcija je slomljena i razbijeno je nekoliko pločica, a na podu ispred kluba, na cesti i nogostupu na suprotnoj strani tragovi su krede kojom je policija za očevid označila smrtonosni put vozila. Ispred Rock Caffea zapaljene su svijeće za stradaloga, 34-godišnjeg Ivana Batelića zvanog Pipi. U jednom trenutku prekoputa se zaustavlja vozilo i svoju svijeću dolazi zapaliti žena srednjih godina.

 Bio mi je prijatelj, radila sam s njim. Radio je kao kuhar u Rapcu - govori.

U Rock Caffeu nema nikoga, a terasa je očišćena i pospremljena. To je, kako nam kažu u Labinu, jedino mjesto za izlaske u gradu. Zahvaljujući entuzijazmu mladih Labinjana, a Ivan Batelić bio je dio te ekipe, ovdje se redovito održavaju raznovrsni koncerti i drugi kulturni programi.
 
Dan prije nesreće bio je tu jazz koncert, a u nedjelju je trebala biti promocija knjige “Život s idi(j)otima” Nenada Marjanovića Dr. Frica, bivšeg basista kultnog pulskog punk benda, koja je otkazana. Kobne večeri nije bilo posebnog programa, samo “Funky Night” uz DJ-a, no terasa je bila puna. Kako nam kaže jedna svjedokinja, na njoj je bilo sigurno 25 do 30 ljudi. Ivan je sa svojim društvom sjedio za stolom kada je na njih naletio VW Polo pulskih registarskih oznaka kojim je upravljala 28-godišnjakinja sa 1,37 promila alkohola u krvi.
 
 

Ivan je, na žalost, podlegao ozljedama, 32-godišnjakinja i 31-godišnjak teško su ozlijeđeni i operirani su u riječkom KBC-u, a u pulskoj je bolnici liječnička pomoć pružena 27-godišnjakinji i 29-godišnjaku koji su zadobili lakše ozljede.

Polo sa 28-godišnjakinjom za volanom kretao se ulicom Zelenice u smjeru labinskoga starog grada. Prema podacima Policijske uprave istarske, dolaskom do raskrižja s Ulicom Matije Vlačića vozačica je zbog neprilagođene brzine kretanja udarila u desni nogostup, a potom prešla preko oba prometna traka, popela se na nogostup s lijeve strane te prednjim dijelom vozila probila metalnu konstrukciju zatvorene terase ugostiteljskog objekta i udarila u skupinu gostiju.

Razgovaramo sa S. J., vlasnikom pečenjare Route 66 koja je povezana s Rock Caffeom. Ivan Batelić bio mu je prijatelj. Nakon što se začuo snažan tresak, S. J. je dotrčao u pomoć ozlijeđenima. On i Sanjin Vozila, bivši golman lokalnih klubova Rudara, Žminja i JOK-a, raščistili su porazbijane komade drvenog inventara i izgurali automobil s terase kafića kako bi Hitna pomoć mogla nesmetano doći do ozlijeđenih.

- Ivan je bio ispod automobila, ostali su ležali sa strane. Ja ga u tom trenutku nisam niti prepoznao, toliko je bila šokantna cijela situacija, da jesam, pitanje je da bih li mogao ostati tako priseban... Dečko koji je ležao sa strane imao je slomljenu bedrenu kost i to je izgledalo užasno, a oko mu je bilo zatvoreno. Djevojka je imala slomljenu nogu i glava joj je bila krvava. Ja sam se fokusirao na pomaganje dečku i djevojci, a Sanjin je bio s Ivanom. Jedino na Ivanu nije bilo ni kapi krvi. Sanjin ga je budio. Otvorio je oči, razgovarao s njim. U tom trenutku nismo znali koliko je ozbiljno ozlijeđen - priča vlasnik pečenjare.

Kaže da su i Hitna, i policija, i vatrogasci stigli vrlo brzo. Vozačica je, dodaje, ostala sjediti u automobilu sigurno još deset do petnaest minuta. S njom je bio i suvozač.

 Bila je u šoku. Ručna je bila povučena i nekoliko sam se puta morao izderati na nju da je otpusti pa da možemo izgurati automobil van. Nisam primijetio je li bila pijana ili nije, nisam na nju niti obraćao pozornost, ozlijeđeni su mi bili prioritet. Moram pohvaliti Sanjina i sve ostale koji su prisebno reagirali, a na one koji su vadili mobitele i fotografirali, praktički preko mojih leđa, dok sam držao krvavu glavu djevojke, niti ne želim trošiti riječi - kaže.

 

 

S. J. je također u šoku i teško suspreže suze.

- Ivan je bio sjajna osoba, svi su ga jako voljeli. Nedavno je s djevojkom kupio stan. Trebali smo početi surađivati u siječnju iduće godine - kaže.

Vozačicu VW Pola ne poznaje, a kako doznajemo, ona nije iz Labina, nego, prema neslužbenim informacijama, iz Medulina.

- Ona je samo sjedila tamo preko, na nogostupu, dok je policija obavljala očevid - kaže S. J.

U policiji ističu da su obavijest Hitne medicinske pomoći da je 34-godišnjak zbog zadobivenih ozljeda preminuo zaprimili u 1.04 sati. Vozačica je uhićena nedugo nakon tragedije. Tereti ju se da je počinila kazneno djelo izazivanja prometne nesreće u cestovnom prometu i u PU istarskoj ističu da se nad njom provodi kriminalističko istraživanje.

- Ne bih rekao da je vozila brzo jer bi u tom slučaju završila u zgradi prekoputa. Vjerojatnije je da je, nakon što je udarila u nogostup i auto se zakrenuo, od šoka ili od panike, slučajno pritisnula papučicu gasa - priča jedan od svjedoka.

U KBC-u Rijeka rekli su nam da su operirani mladić i djevojka stabilno i izvan životne opasnosti, no 32-godišnjak je, s obzirom na to da je zadobio ozljede glave, zadržan na Jedinici intenzivnog liječenja na promatranju. Djevojka je, pak, smještena na Odjel traumatologije.

Tijelo Ivana Bartolića, po nalogu nadležnog državnog odvjetnika, prevezeno je na Odjel patologije Opće bolnice Pula radi obavljanja obdukcije kojom bi se trebao utvrditi uzrok smrti.

 

 


Vozačici prijeti i do 15 godina zatvora

Vozačica (28) iz Medulina prijavljena je za kazneno djelo izazivanja prometne nesreće, i to za stavak 1. i 4. članka 227. Kaznenog zakona, po čemu joj prijeti zatvorska kazna u trajanju od tri do 15 godina, piše Glas Istre.

Večeras je prepraćena u Županijsko državno odvjetništvo u Puli, gdje se odlučuje o tome hoće li odmah biti biti pritvorena, dodaje isti izvor.

19. travanj 2024 17:32