StoryEditor
Crna kronikaroditelji iz pakla

Cure detalji stravičnog zločina: majka je nesretnu dvogodišnjakinju šakama udarala po glavi i čitavom tijelu. Prijeti joj 15 godina zatvora!

Piše Šibenski.hr
4. travnja 2021. - 18:23
Privođenje majke preminule djevojčiceNenad Opačak/cropix

Nastavlja se kriminalističko istraživanje u slučaju smrti dvoipolgodišnje djevojčice iz Nove Gradiške koji je zgranuo hrvatsku javnost.

Detalji slučaja sve su stravičniji. Kako doznaju 24 sata, istražitelji su utvrdili kako su roditelji u periodu od 1. studenog 2020. pa sve do 31. ožujka ove godine unutar kuće u kojoj žive počinili kaznena djela zanemarivanja i zloporabe djetetovih prava nad svoje četvero djece - jednim dječakom i tri djevojčice.

Grubo su, smatraju istražitelji, kršili svoje roditeljske obveze podizanja i odgoja djece, a nisu izostajala ni maltretiranja i fizički nasrtaji na njih.

Policajci su utvrdili da je majka prošle srijede, 31. ožujka, zlostavljala svoju kći udarajući je šakama po glavi i cijelom tijelu. Od siline udaraca djevojčica je zadobila teške ozljede glave i drugdje po tijelu nakon čega je zapala u komatozno stanje. Životno je ugrožena, a liječnici zagrebačke Klinike za dječje bolesti bore se da je spase.

Tijekom istrage policajci su utvrdili da je djevojčica od strane oboje roditelja bila fizički često zlostavljana kroz posljednjih pet mjeseci. To potvrđuju i liječničke konstatacije da je djevojčica po dolasku u bolnicu na tijelu imala vidljive ozljede koje su svježijeg nastanka, ali i one koje su nastale ranije.

24 sata javlja i da kreće istraga o tome je li netko od socijalnih radnika zbog nesavjesnog rada počinio i kazneno djelo. Podsjetimo, traje i nadzor inspekcije nad socijalnim radnicima i psiholozima koji su bili nadležni za ovaj slučaj. Upravni nadzor nad Centrom za socijalnu skrb u Novoj Gradiški već je završio, a rezultirao je smjenom ravnatelja Branka Medunića jer djevojčicu nisu smjeli iz udomiteljske obitelji vratiti biološkim roditeljima.

Tek nakon što je slučaj premlaćivanja djevojčice dospio u javnost, djelatnici Centra za socijalnu skrb su ostalu djecu u međuvremenu uhićenih roditelja izmjestili u drugu udomiteljsku obitelj.

Roditeljima pretučene dvoipolgodišnje djevojčice koja je u poslijepodnevnim satima nedjelje izgubila bitku za život u Klaićevoj bolnici, gdje je prije nekoliko dana dovezena s izuzetno teškim ozljedama glave, sudit će se za teško ubojstvo.

Prema Kaznenom zakonu za takvo je nedjelo predviđena kazna od najmanje 15 godina zatvora.

Mirela Šmital, županijska državna odvjetnica, održala je kratku pressicu u Slavonskom Brodu i potvrdila  kako će se optužbe za majku prekvalificirati u kazneno djelo iz članka 120. Kaznenog zakona za koju se predviđa kazna od 3 do 15 godina zatvora.

- S obzirom na novonastalu okolnost, doći će i do izmjene kvalifikacije kaznenog djela za koje se osumnjiči ženska osoba - rekla je Šmital dodavši kako će majku djevojčice teretiti za teške tjelesne ozljede sa smrtnom posljedicom.

16. travanj 2021 21:10