StoryEditorOCM
Crna kronikaOštetila teatar za 50 000 kuna?

Četiri godine nakon podizanja optužnice, počelo suđenje bivšoj ravnateljici kazališta Neri Gojanović 

12. rujna 2019. - 14:48

Na šibenskom Općinskom sudu počelo je suđenje bivšoj ravanteljici Hrvatskog narodnog kazališta u Šibeniku Neri Gojanović , koja je u kazalištu sada zaposlena kao solistica, zbog zlouporabe položaja i ovlasti, povrede obveze vođenja trgovačkih i poslovnih knjiga te kaznenog djela krivotvorenja službene ili poslovne isprave.

Prvo ročište održano je u utorak, a Općinsko državno odvjetništvo Gojanović tereti da je od početka svibnja 2013. godine do kraja siječnja 2014. godine, kao ravnateljica HNK Šibenik odobravala isplatu dnevnica i putnih troškova za  nastupe na probama i izvedbama u koprodukciji s HNK Ivana pl. Zajca u Rijeci, iako joj je bio osiguran smještaj i ugovoren autorski honorar za tu svrhu zbog čega nije imala pravo na isplatu dnevnica i putnih troškova. Tereti ju se da si je u istom razdoblju odobravala isplate dnevnica i putnih troškova temeljem putnih naloga s neistinitim sadržajem čime si je, na štetu ustanove, pribavila imovinsku korist u ukupnom iznosu od gotovo 19 tisuća kuna.

Terete je i da je od 23. studenog 2013. do 23. ožujka 2014. godine, kao ravnateljica šibenske kazališne kuće, protivno odluci o najmu prostora i opreme s popisom i cjenikom opreme, mimo odobrenja Grada Šibenika kao osnivača te ustanove, zaključila pet ugovora s raznim društvima i udrugama koje su organizirale koncertne izvedbe raznih izvođača u prostoru kazališta pri čemu im je omogućila besplatno korištenje dvorane s pratećom tehnikom, uz besplatni angažman zaposlenika kazališta.

Također, Gojanović je odobrila i besplatno korištenje tehnike, tj. rasvjete i razglasa za svoj nastup kao i drugih izvođača na koncertu 'Večeri uz Krku' u organizaciji Nacionalnog parka Krka, održanog 10. kolovoza 2012. na Roškom Slapu, čime je ustanovi pričinjena šteta u ukupnom iznosu od najmanje 31.500 kuna.

Nadalje, tereti ju se da je 10. siječnja 2014. godine sastavila više ugovora o umjetničkom radu i ugovore o djelu s glumcima i pomoćnim osobljem koji su se odnosili na njihovo sudjelovanje u dvije predstave izvedene tijekom 2013. godine, a u kojima je neistinito prikazala da će se glumcima isplatiti honorari za potrebe dodatnih priprema za izvedbe tih predstava u 2014. godini, iako one nisu izvedene tijekom te godine.

Šibensko Općinsko državno odvjetništvo u optužnici je tereti i da kao ravnateljica kazališta nije od početka 2012. do siječnja 2014. godine vodila poslovne knjige, koje je po zakonu morala voditi niti je računovodstvu donosila sve ispostavljene račune dobavljača kao i sklopljene ugovore o djelu i autorskom djelu već je dobavljače upućivala da račune za obavljene usluge prema ustanovi ispostave sponzorima i donatorima ustanove, pri čemu nije prikazivala takve donacije kao prihode, niti račune dobavljača kao rashode, čime je onemogućila uvid gradskih službi u stvarno poslovanje ustanove. 

Optužnica protiv Gojanović podignuta je 2015. godine, a suđenje je tek sada počelo.

19. travanj 2024 20:25