StoryEditorOCM
Crna kronikaUpozorenje

Britanska državna administracija upozorava na opasnost od seksualnih napada u hrvatskim taksijima. Uber se oglasio da surađuje s policijom

Piše vijesti sd
15. kolovoza 2023. - 21:52

Britansko ministarstvo vanjskih poslova dodalo je upozorenje o seksualnim napadima u taksijima u svojim preporukama za putovanje u Hrvatsku. U izvješćima se spominju incidenti "u taksijima i Uberu" te se daju praktični savjeti kako smanjiti rizik, osobito za žene.

Putnici se potiču da fotografiraju unutrašnjost taksija, posebno vidljivi broj vozila, te tu sliku podijele s prijateljima. Također, savjetuje se dijeljenje statusa vožnje na Uber aplikaciji te nazivanje nekoga i obavještavanje o taksiju i rutama, piše Večernji.

Ova sigurnosna preporuka dolazi od strane britanskog ministarstva vanjskih poslova koje je poznato po svojim pažljivo promišljenim uputama za putovanja u različite države. Britanci često slijede ove smjernice prilikom donošenja odluka o putovanju iako se ovdje radi o službenoj sugestiji.

Iako nije precizno navedeno o kojim je incidentima riječ, posljednji poznati slučaj zabilježen je krajem srpnja. Policija je pritvorila taksista u Splitu nakon što ga je Britanka optužila za silovanje. U drugom slučaju, Francuskinja je također iznijela optužbu za silovanje protiv taksista, pri čemu su utvrđene lakše tjelesne ozljede.

Iako su takvi incidenti rijetki, ovakve preporuke od strane britanskog ministarstva vanjskih poslova važno su upozorenje putnicima kako bi bili oprezniji prilikom korištenja taksija tijekom posjeta Hrvatskoj.

‘Sigurnost svih koji koriste Uber apsolutni je prioritet‘

Nakon ovog upozorenja oglasili su se i uz Ubera:

- S više od 120 tisuća korisnika Ubera u Hrvatskoj, sigurnost svih koji koriste našu aplikaciju apsolutni je prioritet. U aplikaciji imamo niz značajki kao što su gumb za hitnu pomoć, poseban tim za podršku koji je dostupan 24/7, GPS praćenje što znači da je postoji evidencija svakog putovanja te mogućnost dijeljenja putovanja uživo s obitelji i prijateljima.

Također imamo i opciju "prijave tijekom vožnje" koja korisnicima omogućuje prijavu sigurnosnih problema koji nisu hitni tijekom trajanja vožnje. Svi vozači moraju proći strogi postupak provjere koja uključuje između ostalog i provjeru kaznene evidencije prije nego što mogu početi voziti preko platforme, a mi kontinuirano surađujemo s policijom u Hrvatskoj - poručuju iz Ubera.

04. svibanj 2024 03:01