StoryEditorOCM
Crna kronikasatrala ga korona

‘Branko nije planirao ubojstva, nego da idemo u ribolov‘: bliski prijatelj višestrukog ubojice progovorio o njihovom druženju uoči krvave subote

Piše Zoran Šagolj/SD
1. veljače 2021. - 20:24

Sa svojim vrlo bliskim prijateljem iz jednog manjeg srednjodalmatinskog mjesta (puni identitet poznat redakciji, op. Z.Š.), posrnuli poduzetnik Branko Koloper družio se tri dana prije kobne subote kada je likvidirao četiri osobe u Šibeniku i Vodicama i na koncu samom sebi presudio pucnjem iz kalašnjikova.

- Došao je tu kod mene u srijedu. Proveli smo cijeli dan zajedno. Šetali, sjedili, pričali, pogledali na TV-u derbi Dinama i Hajduka. Na kraju je nasmijan otišao doma. Da bi nešto tako počinio ničim se nije dalo naslutiti – kazao nam je taj njegov prijatelj, još vidljivo potresen onim što se zbilo.

Kolopera opisuje kao pozitivnu osobu, uvijek spremnog pomoći prijateljima i svima drugima.

– Sada vidim da ga svi znaju, novinari o njemu pišu svašta, pun ga je Facebook. Nije situacija za puno govoriti, neka se sve slegne. Četiri obitelji su zavijene u crno, puno je djece ostalo bez jednog ili oba roditelja – veli. Iako su bili često skupa i provodili dosta vremena zajedno, kaže da mu Branko nije puno govorio o propalom biznisu s "Matkolom". Nije ga pitao ni za pomoć, iako mu je možda iz svoje pozicije onu nematerijalnu i mogao pružiti.

'Sad ga svi znaju...'

– Puno ih sada tvrdi da je on imao skovan plan u svojoj glavi za ove likvidacije. Pa da je imao, ne bismo za ovaj tjedan bili čvrsto dogovorili da pođemo na lignje i ribe. Zato je malo prije svega ovoga kupio udicu i blinker. Baš tada kada je bio kod mene, otišli smo i do jedne lijepe uvale i sebi rekli da se tamo moramo vratiti ovog ljeta na kupanje i ribu. Zato vam i kažem da nikakav obračun ni osvetu nije imao prethodno isplaniranu. Ne znam što mu je puklo u glavi?! – uvjerava nas i istodobno samom sebi postavlja pitanje naš sugovornik.

Prema njegovu pričanju, Branka Kolopera propast "Matkola" je načela, ali ga je dotukao novi i na koncu izjalovljeni pokušaj s novom tvrtkom i biznisom.

– Osnovao ju je malo prije izbijanja pendemije i nazvao "Vidici". Trebao je krenuti raditi s brzom hranom, imati dostavu. On je čovjek koji je znao tu struku, imao jednu od najboljih pekara, suvremene strojeve... Na to je došla korona i satrala ga, jer nije mogao pokrenuti posao. A da je uspio, malo-pomalo krenuo bi naprijed, vraćao dugove – uvjerava nas Koloperov bliski prijatelj.

Poznavao ga je, kao i još troje ubijenih, poznati šibenski odvjetnik Ivan Rude. U poslu sa stečajevima je godinama. I sam je dobivao puno prijetnji, ali, kako kaže, ne ovog tipa i takve brutalnosti.

Rude: 'Imao je fiks ideju'

– Meni se, gledajući ovako s distance – reći će Rude – čini da je ubojica imao fiks ideju da su mu za sve krivi stečajni upravitelj i onaj koji je imovinu kupovao u stečajnom postupku. Pišu se gluposti po medijima i društvenim mrežama, ne znajući o čemu se zapravo radi. Pravosuđe vam s ovim i ima i nema veze, ali puno više ne, jer stečajni mehanizam, pogotovo u novom zakonu, sve radi softverski, ne dopušta da nešto radiš na svoju ruku, nešto mutiš i slično.

Rude odbija i špekulacije da je povod mogla biti procjena imovine, što se našlo na dnevnom redu ročišta održanog prošlog tjedna na Trgovačkom sudu u Zadru.

– Tu nije zapelo ništa. Ja sam iščitao zapisnik po kojemu je Koloper predložio da se ide na vještačenje i to su mu sud i banka prihvatili. Bio se žalio na cijenu, iako početna cijena i nije važna. Sve i da staviš da je nešto 10 kuna, na dražbi cijena može otići i do dvije tisuće, jer limita nema. Ali, ako nešto ne vrijedi, cijena može biti i puno manja od početne. Bitan je, znači, interes tržišta. Što se samih nekretnina tiče, sud, stečajni upravitelj, niti bilo tko treći s tim nema veze, jer njih prodaje Fina. Sve je digitalizirano. Tko će se javiti, ne može se ni pretpostaviti. Bilo tko iz Hrvatske i EU-a, tri sekunde prije ponoći i isteka roka, može kliknuti i dati ovu ili onu cijenu. Jedino je hipotekarni vjerovnik u poziciji izjasniti se da preuzima nekretninu i suprotstaviti se prodaji. To ima za pravo po zakonu – pojašnjava Rude.

Teško se mire

I njegovo iskustvo, kao i drugih stečajnih upravitelja, govori da je vlasnicima propalih biznisa najteže pomiriti se s činjenicom da nešto što su pokretali i stvarali u jednom trenutku više nije njihovo.

– Mene bi oni ili radnici znali dočekati s pričom da je sve to njihovo, da su oni godinama stvarali. Ja sam im, karikirano govoreći, znao odgovoriti da uzmu strojeve, ali onda da moraju i dugove. Ne može se biti vlasnik jednog ili drugog, znači imovine bez nastalih dugova. To je brutalna istina – veli.

Za ubijenu kolegicu Radojku Danek još je dodao kako je bile korektna profesionalka i da nikada nije čuo za ikakve njezine repove iz stečajnih postupaka.

– Ako je skupština vjerovnika, banka, podržala da se ide na vještačenje, meni nije jasno zašto se Koloper fiksirao na nju? Dobio je što je htio sto posto – na kraju će konstatirati Rude.

26. travanj 2024 14:57