StoryEditorOCM
Crna kronikaministar o zločinu

Božinović o dvostrukom ubojstvu u Pločama: Takve stvari se teško mogu prevenirati. Policija je reagirala brzo i učinkovito, ubojica je pronađen u roku od pola sata

Piše Hina
25. ožujka 2022. - 16:19

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović je, komentirajući dvostruko ubojstvo u petak u Pločama i uhićenje osumnjičenika, ocijenio da je policija reagirala brzo i da je broj ubojstva, unatoč  tragediji, u Hrvatskoj sve manji.

"Županijsko državno odvjetništvo provodi kriminalističko istraživanje u suradnji s policijom koja je djelovala vrlo brzo i učinkovito te je u pola sata pronašla i uhitila osobu koju dovodi u vezu s ubojstvima. Ukazao bih na to da je, unatoč ovoj tragediji, broj ubojstava u Hrvatskoj iz godine u godinu sve manji", rekao je Božinović.

Ministar je istaknuo da je Hrvatska sigurna država te da se događaj iz Ploča teško može prevenirati. Dodao je da na današnji dan imamo jedno ubojstvo manje nego na isti dan prošle godine.

Policija je ranije izvijestila da je nedugo nakon događaja uhitila muškaraca koji se sumnjiči za ubojstvo 52-godišnjaka i 17-godišnjaka. Prema pisanju medija, osumnjičeni je ubio vlastitog brata i maloljetnog susjeda.  

Božinović je komentirao i današnju oslobađajuću presudu Općinskog suda u Zadru u postupcima koje je protiv Mladena Ćustića i Hrvoja Vrkića pokrenula policija zbog vrijeđanja premijera Andreja Plenkovića na društvenim mrežama.

Upitan hoće li se policija žaliti na presudu, Božinović je rekao da presudu nije vidio te je dodao kako misli da ni policija nije dobila presudu na uvid.

"Hrvatskoj policiji nitko ne daje naloge. Kada dobije otpravak sa suda, od policije očekujem da ga ponovno analizira, pogotovo u kontekstu sadržaja optužnog prijedloga i prekršajne prijave", kazao je. 

Na ponovljeno pitanje treba li se policija žaliti, ministar je poručio da treba policiju pustiti da radi svoj posao onako kako misli da treba. "Vidjet ćemo na kraju", nadodao je.

Božinović: Situacija oko ministrice Tramišak nije uobičajena

Božinović je komentirao i slučaj prijetnje ministrici regionalnog razvoja i fondova EU Nataši Tramišak. "Ministrica Tramišak razgovara s policijom koja provodi postupak od trenutka kad je doznala informacije iz prije svega medija", kazao je.

Upitan za ministričinu budućnost u Vladi, Božinović je odgovorio da situacija nije uobičajena, ali da će se razgovarati na tu temu nakon povratka premijera iz Bruxellesa.

Budući da je premijer ranije kazao da "mu ništa nije jasno" oko slučaja ministrice Tramišak, novinari su ministra Božinovića pitali je li njemu jasan taj slučaj.

"Razgovarao sam s njom kad sam vidio što je izašlo u mediji kao kolega iz Vlade i kao resorni ministar. Bilo mi je vrlo važno da vidimo situacije na koje je ministrica Tramišak ukazala i napravio sam jedino što mogu i što je ispravno, a to je da sam joj pomogao da stupi u kontakt s policijom.

On je ostvaren i kada bude više informacija, policija će obavijestiti javnost", rekao je.

Upitan je li ministrica trebala ranije obratiti premijeru, Božinović je kazao da se prijetnja prijavljuje kako bi policija promptno reagirala. ''Ne može policija reagirati na nešto za što ne zna'', rekao je.
 

11. lipanj 2023 02:51